Annons

Hur hälsosamt är det att steka i olivolja?

Det har länge tvistats om huruvida olivolja är bra att steka i eller inte, då skadliga ämnen kan bildas vid upphettningen. Att få i sig dessa tros bidra till uppkomsten av bland annat hjärt- kärlsjukdom och diabetes. Det är sedan tidigare bekräftat att hårt processade vegetabiliska oljor bör undvikas – men hur är det med olivoljan? Lämpar den sig för matlagning eller ska vi nöja oss med at ringla den över salladen?

Redaktionen

9 november, 2017
Hur hälsosamt är det att steka i olivolja?
Dela inlägget

Det har länge tvistats om huruvida olivolja är bra att steka i eller inte, då skadliga ämnen kan bildas vid upphettningen. Att få i sig dessa tros bidra till uppkomsten av bland annat hjärt- kärlsjukdom och diabetes. Det är sedan tidigare bekräftat att hårt processade vegetabiliska oljor bör undvikas – men hur är det med olivoljan? Lämpar den sig för matlagning eller ska vi nöja oss med at ringla den över salladen?

Många har bytt ut de raffinerade vegetabiliska oljorna mot olivolja i matlagningen i tron att det är bättre för hälsan och tester visar nu att olivoljan står sig förhållandevis bra. I en studie som testade solrosolja, linfröolja och olivolja genom att hetta upp dem till 190 grader var olivoljan den som klarade sig bäst. Visserligen utvecklade även den skadliga ämnen men det långt senare i tillagningsprocessen, dessutom visade det sig att de ämnen som bildades när olivoljan hettades upp var mindre skadliga.

Andra oljor är bättre kalla
Även majsolja bildar snabbt skadliga ämnen och bör undvikas i matlagningen men fungerar i likhet med solros- och linfröolja bra att använda kall. Många rekommenderar dock att steka i mättat fett som kokosfett, smör eller ister då anses klara höga temperaturer bättre.

LÄS OCKSÅ: Ny riskvärdering efter info om föroreningar i oljor och livsmedel

TV-program testade
I det brittiska TV-programmet ”Medicin med Mosley” gjordes ett test där brittiska hushåll fick testa olika fetter. Rester från matlagningen skickades sedan till ett laboratorium för analys, resultaten visade samma sak – olivoljan stod sig klart bäst band de vegetabiliska oljorna.

Annons

LÄS OCSKÅ: Här är den hjärtvänliga maten du ska äta varje dag

Stek snabbt och på låg värme
Men råden som experterna ger är trots det att steka så lite som möjligt. Vill man steka i vegetabiliska oljor bör man välja olivolja, och bara hetta upp den snabbt samt undvika att steka någon längre tid. Då bör man inte riskera att få i sig nägra större mängder av skadliga ämnen.

LÄS OCKSÅ: Medelhavsdieten hjälper cellerna stå emot åldrande

Förvaras alltid mörkt och svalt
Ett annat råd är att alltid förvara olivoljan mörkt och svalt, då håller den sig längre. Dock spelade det ingen roll om olivoljan som användes vid stekning var kallpressad då antioxidanterna i olivoljan inte ansågs tillräckliga för att skydda mot effekterna av stekningen.

Av redaktionen

Annons

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons