Sneakers och sommarskor på hög

Iläggssulorna som räddar dina sommarfötter

Dina sommarsneakers må vara snygga, men för många är dom inte alltid helt optimala för fötterna. Kureras löparbloggare Niklas Cederberg har hittat sin lösning: iläggssulor med extra stöd för hålfoten.

Nu när äntligen sommaren är här dyker de upp igen. De platta skorna med tunna sulor. Ballerinaskor, tunna tygskor och klassiska sneakers. Snygga men kanske inte optimala att gå omkring i under en hel dag. I alla fall inte för alla. Många av användarna upplever tyvärr extra trötthet och besvär med fötter, knän och till och med höfterna efter en tids användande. Men det finns hjälp för dig som ändå vill använda denna typ av skor. Iläggssulor med lite extra stöd för hålfoten kan motverka tröttheten i fötterna samtidigt som du kan fortsätta använda dina favoritskor.

 

Tio par Converse
En som provat detta är Kureras löparbloggare Niklas Cederberg som berättar;
– Jag har använt Converse sedan mitten av sjuttiotalet. Det började med basketen och när jag 1977 såg bilder på rockbandet The Ramones var jag såld. De blev vardagsskor för mig. Idag har jag strax över tio par som jag varvar. Galet många? Absolut, men dom är ju så läckra. Jag vågar inte tänka på hur många par jag avverkat under åren.

Halvtrötta fötter duger inte
Man blir ju som tur var lite klokare med åren, även Niklas.
– Eftersom jag tränar en hel del löpning och försöker få till lite bättre tider duger det inte att komma hem med halvtrötta fötter och sedan snöra på sig löparskorna. Det blir ingen bra träning helt enkelt. Därför blev jag så glad när jag fick ett tips om bra iläggssulor från 52bones som dessutom kunde anpassas efter mina egna fötter med några enkla handgrepp. Nu har jag använt sulorna i snart en vecka och visst märker jag skillnad. För mig är detta perfekt. Nu kan jag fortsätta använda mina favoritsneakers. Snart firar vi ju dessutom 40 år i samma lag, jag och mina Converse.

 

Av Redaktionen

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Var med och fira nationella Fredagsfysdagen

Gravid/barn

Är du lärare eller förälder och vill hjälpa barnen till hälsosammare vanor och bättre förutsättningar i skolan? Då ska du uppmärksamma den här dagen lite extra. 20 september i år instiftas nämligen nationella Fredagsfysdagen av Susanna Almström – kvinnan bakom ”Skolmatslyftet en sockersmart skola” och ”Fredagsfys Sverige”.

Blomkålspizza med zucchini och fetaost

Recept

Potatispizza är knaprig och mättande utan alltför många konstigheter, något som uppskattas av de flesta barn. Dessutom är den enkel att göra. Detta recept från kokboken "Little green kitchen stories" är på en så kallad pizza bianca – utan tomatsås – med blomkålsbotten, ett smart sätt att få in mer grönsaker i pizzan.

 

Här växer världens starkaste antioxidant

TV

I gröna vattenpölar på små kobbar och skär i Stockholms skärgård frodas en liten alg som har förmågan att bilda en av världens starkaste antioxidanter – astaxanthin. Kurera har träffat Åke Lignell, forskningschef på AstaReal, för att tala om den svenska upptäckten av algen, om vad antioxodanter gör i kroppen och betyder för oss – och om vad just astaxanthin, det ämne som färgar laxens kött rosa, har för effekt i våra kroppar. 

Läkaren Peter Martin arbetar med funktionsmedicin

Intervju

Det var hans egna hälsa – eller snarare ohälsa som förde in läkaren Peter Martin på rätt spår. Efter att ha gått in i väggen blev han tipsad om att bland annat lägga om kosten, något som gjorde susen där inget annat fungerat. Det väckte intresset hos Peter för funktionsmedicin – en metod han numera använder när han behandlar sina patienter.

 

Koriander kan bidra till att stoppa epileptiska anfall

Forskning

Koriander är en populär krydda som även har använts inom folkmedicinen i tusentals år, bland annat som kramplösande medel vid epilepsi. Nu kan forskning för första gången förklara förklara vad det är som gör att det fungerar. Koriander har även många andra hälsofrämjande effekter enligt forskarna.

Snart slut med PFAS i danska matförpackningar

Eko/miljö

De är osynliga men finns i allt från pizzakartonger till vandringskängor och soffdynor. I vårt grannland Danmark tar man i men hårdhandskarna och förbjuder från och med 1 juli 2020 högfluorerade ämnen i alla livsmedelsförpackningar rapporterar TT. Så från juli nästa år kan danskarna njuta av hämtmat utan att behöva riskera få i sig hormonstörande ämnen.

Paul Svensson: “Att slänga mat är det dummaste vi kan göra”

Eko/miljö

Den populära TV-kocken Paul Svensson drev nyligen Retaste en Popup-restaurang helt inriktad på att laga gourmetmat på råvaror som livsmedelsbutiker ämnat kassera för att visa att det finns ett annat, mer hållbart sätt att förhålla sig till mat. Nu kommer han ut med boken "Rädda maten" fullmatad med tips för minskat matsvinn och goda recept,

 

Hudexperten: Så stöttar du huden vid viktnedgång

Hud

Många är rädda för att få slapp hud när de går ned i vikt. Problemet med många dieter är att de inte tar hänsyn till hudens behov menar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som tipsar om vad man kan göra för att stötta huden i processen och minska risken att få hängande hud.

Rotfruktsnästen med ägg

Recept

I dessa nästen gömmer sig ett ägg, precis som i ett riktigt fågelbo, detta recept på en modern version av rösti kommer från den vegetariska kokboken "Little green kitchen". Gör nästena genom att svarva råa rotsaker, vända dem i olja och lägga dem i små högar på en plåt. 

 

Ketogen kost som behandling för barn med epilepsi

Forskning

Cirka en tredjedel av alla barn med epilepsi svarar inte tillräckligt bra på läkemedelsbehandling. På Akademiska barnsjukhuset i Uppsala används sedan ett år kostbehandling med ketogen kost som ett behandlingsalternativ. Metoden är ingalunda ny utan har använts redan på 1920-talet då det saknades läkemedel mot sjukdomen.

 

Kureras hudexpert: Därför ska du använda ögonkräm

Hud

Kanske tillhör du dem som sneglat på de små tuberna med ögonkräm och undrat vad de ska vara bra för? Många smörjer inte alls eller så använder man sin vanliga ansiktskräm även runt ögonen. Men det finns en poäng med att använda just ögonkräm, förklarar Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström som tipsar om hur du applicerar på bästa sätt.

Handeln satsar på att lyfta ekologiskt i september

Eko/miljö

I september kommer ekologiska varor ta mer plats i butikerna än annars. Som kund kommer du märka av det i form av mer information, temaveckor och specialerbjudanden. På sina håll kan man även springa på bönder i butiken. EKO-september som är tänkt att bli en årligt återkommande tradition syftar till att öka medvetandet kring ekologisk mat.