Åk på en kulinarisk resa till delstaten Kerala i södra Indien med hjälp av den här härliga laxrätten. Mango, gurkmeja, ingefära, spiskummin och chili ger mycket smak, sötma och hetta.
”I Kista i Stockholm finns en affär som har alla indiska kryddor man behöver/…./ Jag åkte hem och svängde ihop den här fiskgrytan med inspiration från Kerala. Den blev otrolig god, prova du med! Om du vill äta veganskt byter du ut laxen mot tofu”, tipsar Malin Mendel, Indien-korrespondent för SVT.
Malin har skapat detta recept som är hämtat ur hennes kokbok ”Indien i mitt svenska kök” (Norstedts) som är full av liknande recept på ”äkta” indisk mat att laga hemma.
LÄS OCKSÅ: Laxspett med krämig couscoussallad
Ingredienser
4 portioner
500 g laxfilé
½ + ½ tsk gurkmeja
3 + 2 msk raps- eller kokosolja
1 tsk nigellafrön
1 ½ + ½ rödlökar, skivad
1 msk färsk ingefära, riven
1 tsk malen spiskummin
½ tsk malen koriander
1 tsk chilipulver
2 msk tomatpuré
1 tomat, hackad
1 burk kokosmjölk (à 400 ml)
2 dl vatten
1 torkad röd chili
1 tsk senapsfrön
3 limeblad
½ dl curryblad (kan uteslutas)
150 g mango i bitar (tinad om fryst)
salt
Till servering:
grönsallad
ris
LÄS OCKSÅ: Tareq Taylors krispiga sesamlax
Gör så här
Dela laxfiléerna i kuber, gnid in dem med lite salt och ½ tsk gurkmeja, låt stå svalt.
Hetta upp 3 msk olja i en gryta, lägg i nigellafrön och fräs någon minut.
Tillsätt 1 ½ rödlök och stek tills den är mjuk. Lägg i ingefäran, stek ytterligare några minuter.
Tillsätt ½ tsk gurkmeja, spiskummin, koriander och chilipulver. Stek under omrörning i 1 minut.
Tillsätt tomatpurén och tomaten, fräs en stund till.
Häll i kokosmjölk och vatten, koka ihop utan lock i 20 minuter. Smaka av med salt.
Lägg i laxen i såsen och sjud försiktigt i några minuter tills laxen är precis genomkokt.
Under tiden hettar du upp 2 msk olja i en stekpanna. Lägg i ½ rödlök i skivor, den hela chilin, senapsfrön och lime- och curryblad.
Salta lite och stek tills löken mjuknar.
Tillsätt mango och stek i någon minut. Häll blandningen över laxgrytan precis innan servering.
LÄS OCKSÅ: Ulrika Davidssons fisk- och skaldjursgryta med saffransaioli
Av Carolina Eriksson