Annons
Annons

Tareq Taylors krispiga sesamlax

Vem älskar inte rätter som är festliga och samtidigt lättlagade på helgen? Den här laxrätten blir krispig tack vare ett täcke av cornfalkes och sesamfrön, och får en fräsch touch genom ett lime- och ingefärssmör.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
19 november, 2021
Tareq Taylors krispiga sesamlax

Vem älskar inte rätter som är festliga och samtidigt lättlagade på helgen? Den här laxrätten blir krispig tack vare ett täcke av cornfalkes och sesamfrön, och får en fräsch touch genom ett lime- och ingefärssmör.

Receptet kommer från boken ”Det goda livet” (Bonnier Fakta), av stjärnkocken Tareq Taylor och dietisten Sara Ask.

”Toppa laxen med ett krispigt täcke av cornflakes och sesamfrön och baka grönsakerna samtidigt som laxen är i ugnen. Under tiden hinner du sno ihop det goda lime­ och ingefärssmöret”, tipsar Tareq.

Tips! En lång intervju med Tareq Taylor om hans liv, matfilosofi och syn på hälsa hittar du här!

LÄS OCKSÅ: Laxspett med krämig couscoussallad

 

Ingredienser

4 portioner
3 msk sesamfrön, vita eller svarta
1 dl krossade cornflakes eller pankoströbröd (eller vanligt ströbröd)
3 msk rapsolja
1⁄2 tsk salt
800 g laxfilé i bit, med skinn
1⁄2 tsk salt
1 krm chiliflakes
ca 200 g broccoli, gärna sparrisbroccoli
ca 200 g rödlök, gärna små färsklökar salt och nymalen svartpeppar

Lime- och ingefärssmör:
50 g rumsvarmt smör
1 tsk finrivet limeskal
1 tsk färskpressad limejuice
1 msk finriven ingefära
1 riven vitlöksklyfta
1 krm salt

Till servering: kokt ris, quinoa eller fullkornsbulgur

LÄS OCKSÅ: Ulrika Davidssons fisk- och skaldjursgryta med saffransaioli

Gör så här

Bokomslag "Det goda livet"Värm ugnen till 200 grader, varmluft.
Blanda smöret med limeskal, limejuice, ingefära, vitlök och salt.
Blanda sesamfrön, cornflakes (eller ströbröd), olja och salt i en skål. Lägg laxen med skinnsidan nedåt på en smord plåt eller långpanna. Klappa in den med salt och chiliflakes och bred ut sesamtäcket.
Skär broccolin i mindre buketter (sparrisbroccoli behöver inte skäras alls).
Skär löken i klyftor, eller dela i halvor om de är små. Lägg ut på plåten och ringla över lite olja. Krydda med salt och peppar.
Tillaga mitt i ugnen i cirka 15 minuter eller tills laxen är klar (laxens innertemperatur ska vara cirka 50 grader).
Bjud med lime- och ingefärssmöret och något kokt ris eller gryn.

LÄS OCKSÅ: Caesarsallad med vitaminspäckad grönkål

Av Carolina Eriksson

Annons
Annons