Annons

Ingredienser att undvika i hud- och hårvårdsprodukter

Vilka ingredienser bör man undvika i hud- och hårvårdsprodukter? Kureras reporter Johanna Gustafsson listar svaret.

Redaktionen

5 december, 2012
Ingredienser att undvika i hud- och hårvårdsprodukter
Dela inlägget

Det är inte lätt att veta vad man bör och inte bör använda när det gäller hud- och hårvårdsprodukter. Vad är naturligt och vad är onaturligt? Vad är giftigt och vad anses hormonstörande?
Kureras reporter Johanna Gustafsson listar några av de ingredienser man brukar råda människor att undvika.

Parabener
Parabener återfinns i flertalet kosmetik- och hygienprodukter, men även i en del livsmedel. Man tillsätter parabener för att konservera. Det finns ett tjugotal olika parabener, vanligast är methylparaben, ethylparaben och butylparaben. Parabener bör undvikas då de kan vara allergiframkallande och hormonstörande.

Sulfater
Sulfater är vanligt i schampon och tvålar. Det tillsätts för dess löddrande egenskaper. Sulfaterna är uttorkande både för hår och hårbotten och orsakar ofta kraftiga hud- och ögonreaktioner. Sulfaterna tränger sig in under fjällskikten på hårstrået, vilket omöjliggör hårstråna från att sluta sig och torkar därmed ut håret inifrån. Håravfall och hormonella störningar kan kopplas till användande av sulfater, på grund av att sulfaterna absorberas i kroppen genom huden. De nämns ofta i innehållsförteckningar som Sodium Laureth Sulfate och Sodium Lauryl Sulfate.

Mineralolja
Mineralolja är vanligt i diverse kosmetik-, hudvårds- och hårvårdsprodukter. Den utvinns ur bergolja och är mycket billigare än vegetabiliska oljor att framställa. Den innehåller inga fettsyror, vitaminer och absorberas inte naturligt av huden utan lägger sig som en hinna på hudens yta vilket medför att den rubbar hudens naturliga återfuktning, täpper till porer och vid långtidsanvändning lämnar den huden torr och livlös. Mineraloljor nämns i innehållsförteckningar på flera olika sätt, bland annat som mineral oil, paraffinum liquidum, vaselin, paraffin, oleum petrolen, oleum vaselini och paraffinum.

Silikoner
Silikoner är vanligast förekommande i balsam men tillsätts även i en del schampon. De tillsätts för att:

Annons

  • håret ska kännas lent, men till förödande konsekvenser. Många silikoner är inte vattenlösliga vilket gör att de är oerhört svåra att tvätta bort och även svåra för
  • naturen att bryta ned. Silikonerna lägger sig som en tunn hinna runt hårstrået och täpper till, hårstrået får då ingen näring och man kväver det långsamt. Resultatet blir ett hår utan lyster som gärna lägger sig platt och livlöst. Tre vanligt förekommande silikoner betecknas i innehållsförteckningen som Cyclomethicone,
  • Dimethicone och Cyclopentasiloxane.


PEG (polyetylenglykol)
PEG finns i flertalet kosmetik- och hygienprodukter så som hårfärg, schampon, balsam, hudkrämer och smink. Det tillsätts som lösningsmedel, bindemedel, emulgeringsmedel och konsistensgivare. Det som gör att innehållandet av PEG i kosmetik- och hygienprodukter ifrågasätts är bland annat att vid framställningen kan cancerframkallande 1,4 Dioxan bildas. PEG oxiderar även lätt varvid formaldehyd kan bildas. Formaldehyd är giftigt vid hudkontakt, inandning och förtäring samt kan vara allergi- och cancerframkallande. Därutöver är det inte heller helt klart hur dessa ämnen påverkar miljön.

Av Johanna Gustafsson

Annons