Sverige lurades av läkemedelsföretaget Roche att köpa in Tamiflu för hundratals miljoner. Men medicinen fungerar inte bättre än en Aspirin eller Panodil och Sveriges regering borde stämma tillverkaren för bedrägeri.
Det hävdar chefen för Cochraneinstitutet, ett av världens tyngsta institut för granskning av medicinsk forskning.
– Europeiska regeringar har lockats till att slösa bort miljarder av skattebetalarnas pengar på något som, vad vi vet, inte är bättre än en Aspirin.
Tillverkaren, läkemedelsföretaget Roche, har marknadsfört medicinen som att den kan förhindra människor från att smittas vid en influensapandemi och även minska risken för allvarliga komplikationer som till exempel lunginflammation. Men enligt forskarna på Cochraneinstitutet, som bland annat utvärderar effekten av olika behandlingar, finns det inga belägg för att Tamiflu faktiskt fungerar.
Cochraneinstitutet, som jobbar med forskningsgranskning, dömer helt ut influensamedicinen och menar att Sverige helt i onödan spenderat hundratals miljoner kronor.
– Jag betraktar det här som den största stölden i Europas historia, säger medicinprofessorn Peter C Götzsche på Cochraneinstitutet till SVT.
Tillverkaren hänvisar till opublicerade studier
Tamiflu säljs i tablettform och är alltså inte ett vaccin men sedan 2011 räknar Världshälsoorganisationen WHO Tamiflu som en av världens viktigaste mediciner. Vilket nu alltså ifrågasätts av Cochraneinstitutet som menar att de inte har kunnat bekräfta att det Roche påstår om Tamiflu faktiskt stämmer eftersom Roche, i likhet med andra läkemedelsbolag, valt att inte offentliggöra alla studier som gjorts om medicinen.
– Så vitt vi kan se finns det inget stöd till dessa påståenden. Roche säger att det finns i opublicerade studier, men vi är ju inte så dumma så att vi tror att dessa fantastiska effekter finns i opublicerade studier. Om det var fallet då skulle ju Roche publicera studierna. De hade ju varit värdefulla i marknadsföringen, menar Götzsche.
Kostat svenska skattebetalare 260 miljoner
Cochraneinstitutet kräver nu därför att få tillgång till alla studier som Roche har gjort om Tamiflu, vilket de också får stort stöd för av en rad andra tunga parter inom medicinforskningen, däribland den ansedda tidskriften British Medical Journal.
Enligt SVT:s beräkningar har medicinen sålts för totalt 80 miljarder kronor sedan 2001. Svenska skattebetalare har till exempel betalat 260 miljoner kronor för 18 miljoner doser av medicinen, vilka nu finns i ett hemligt lager någonstans i Sverige som beredskap ifall en influensapandemi skulle slå till.
– Europeiska regeringar har lockats till att slösa bort miljarder av skattebetalarnas pengar på något som, vad vi vet, inte är bättre än en Aspirin. Det tycker jag är stöld.
Roche avböjer intervju
Roche har avböjt att bli intervjuade av SVT och hänvisar istället till ett pressmeddelande från slutet av februari, där företaget meddelar att de ska göra sina studier tillgängliga för analys av fyra influensaexperter. Ingen av dessa uppges dock tillhöra någon av företagets hårdaste kritiker.
Av Isabelle Hedander
Fakta
Försäljningen av Tamiflu tog först fart 2005, efter att ett virus började att smitta mellan fåglar och människor i Sydostasien.
Myndigheter över hela världen började oroa sig för att en livsfarlig influensapandemi var på gång och köpte in stora lager av medicinen Tamiflu, vars verksamma substans oseltamevir påstås kunna hindra influensavirus från att sprida sig i kroppen. Och när svininfluensan som av WHO klassades som en pandemi dök upp 2009 ökade försäljningen av Tamiflu igen.
Källa: SVT