Psykisk ohälsa är tyvärr vanligt i dagens samhälle. Men vilka drabbas egentligen mest? Ny omfattande forskning visar att det är större risk att bli deprimerad om du bor i en villa- eller radhusförort, jämfört med i höghusområde eller glesbygd. Här är förklaringen.
Hör du till en av de många personer som bor i villa eller radhus i en förort? Ja då löper du dessvärre också större risk att bli deprimerad, jämfört med de som bor i andra typer av bebyggelse. Det är forskare från Högskolan i Gävle som har upptäckt denna intressanta upptäckt, som de faktiskt tycker är lite märklig. Men de har ändå hittat tänkbara förklaringar till trenden.
Studie i Danmark över 30 års tid
Forskarna har med hjälp av artificiell intelligens (AI) granskat satellitbilder över Danmark under 30 år och delat in bebyggelsen utefter hur höga husen är och hur tätt byggda de är. Sedan samkörde de kartmaterialet med bostadsadresser och med både hälsoregister och socioekonomiska register för att ta redan på om det finns en koppling mellan boende och depression.
Forskningsresultatet visade inget tydligt samband mellan depression och innerstadsområden. Och inte heller mellan depression och glesbygd eller höghusförorter. Däremot fann man ett samband med boende i villaområden och radhusförorter. Främst bilberoende förorter, som även brukar betraktas som ”fina” berättar Stephan Barthel, professor i miljövetenskap vid Högskolan i Gävle, till sajten Forskning.se.
Avsaknad av grönområden och vatten
Så vad beror detta på? Efter att ha tagit hänsyn till och justerat för riskfaktorer – som arbetslöshet, föräldrar med diagnosticerad psykisk ohälsa samt boende i ensamhushåll – så blev risken för depression ändå 20–30 procent högre i villa- och radhusförorter än i glesbygd. Och 10–15 procent högre än i innerstad.
Den gemensamma nämnaren i dessa förorter, förutom att husen låg glesare än i städerna, är att de är ”monotona”. Med andra ord så saknade de parker, skog och vatten. Enligt Stephan Barthel behöver det alltså inte vara något negativt för god mental hälsa att bygga bostäder tätt, eftersom det underlättar sociala kontakter. Men att ha tillgång till öppna ytor, natur och vatten är viktigt.
Bygg naturnära för psykisk hälsa
Risken för psykisk ohälsa är därmed ett argument för att bygga bostäder nära vatten och natur, helst även med tillgång till socialt liv. Forskarna hoppas nu att stadsplanerare ska ta hänsyn till detta i framtiden. Samt satsa mindre på att bygga förorter där invånarna bor i småhus och dessutom är beroende av bil. Även om alla länders kulturella och geografiska förutsättningar förstås är olika, och inte nödvändigtvis går att översätta direkt från de danska förhållandena.
Källa: Forskning.se och länkad studie från Högskolan i Gävle
Av Carolina Eriksson