Kureras reporter Inger Palm bestämde sig för att träna med Onlinecoachen Jacob Hellberg som driver Workoutonline under 18 veckor. Varje måndag kommer en rapport om vad veckan handlat om. Vecka 7; hur hanterar man högtider, födelsedagar och semester?
Det dyker alltid upp utmaningar när man bestämt sig för att förändra sin livsstil. Att börja följa Jacobs kost- och träningsschema har varit relativt enkelt. Mycket mat, och mat som mättar samt, som i mitt fall, ett 20-minuters träningsprogram varje dag – ja, det kan alla klara.
Men när man väl börjar få resultat, på vågen och att kroppen svarar på träningen – då vill man inte gärna att något ska komma och störa rutinerna. Vad gör man då när det är fest? När påsken kommer, midsommar, jul och så förstås sommarsemestern.
– Mina program handlar om balans och flexibilitet och det är ju inget strikt schema som måste följas till punkt och pricka och man ska inte tvinga sig igenom för att sedan släppa allt när man klarat sig igenom 18 veckor. Blir livet för fyrkantigt då kommer det aldrig att hålla, säger Jacob.
LÄS OCKSÅ: Så stärker havre ditt immunförsvar
Bygg måltiderna runt proteiner
Jacob berättar att många av hans klienter brukar fundera på tiden när de ska köra igång med sitt program. Till exempel om det är en bra idé att starta när det närmar sig semester, man kanske ska ut och resa och vet med sig att det blir mer av allt det goda än vanligt.
– Det är faktiskt desto större anledning att starta just då. För födelsedagar, middagar ute och högtider kommer ju att fortsätta komma varje år. Då är det perfekt att lära sig hur man ska förhålla sig till det. Teoretiskt sätt kan man äta allt man vill, men inte hur mycket som helst. Det handlar återigen om balans.
Jacob menar att om man exempelvis åker utomlands så kan man föra med sig en vana som att ta en morgonpromenad eller att simma lite extra.
– Det går att äta bra. Alla restauranger serverar kött, fisk eller fågel. Bygg i huvudsak din mat på proteiner och lägg till grönsaker och fett. Vill du hellre äta potatis, ris eller pasta till så skär du ner på fettet. Lyckas du sedan hålla din schemalagda kalorinivå då kommer ju också att fortsätta gå ner i vikt.
LÄS OCKSÅ: Maria Borelius 3 antioxidantrika smoothies
Ät av allt men ät lagom mycket
Tanken med Jacobs coachning är inte att väga maten vid högtider och fortsätta så livet ut. Kostschemat är ett verktyg och ett hjälpmedel att lära sig hur mycket kalorier maten innehåller och hur man ska sätta ihop sina måltider.
– På alla former av matbord vid påsk, midsommar och jul så ser ju maten ungefär likadana ut, så det handlar mer om att kontrollera hur mycket man äter, säger Jacob och tillägger:
– Jag rekommenderar inte att man bara släpper allt utan försöker hålla den vikt man har för att sedan gå tillbaka och bli mer strikt efter en högtid. Då är man motiverad att fortsätta.
Av Inger Palm
Klicka på länkarna nedan och läs de tidigare artiklarna:
Onlinecoachen som jobbar med kropp och själ
Vecka 1: 18 veckor med kostupplägg och träningsprogram
Vecka 2: Aldrig hungrig och många goda recept
Vecka 3: ”Bra sömn betyder mycket för både viktminskning och muskelbyggande”
Vecka 4: Träning och förkylning – går det ihop? Onlinecoachen svarar
Vecka 5: Onlinecoachen: “Det ska du göra om du tappar motivation”
Vecka 6: Onlinecoachen: ”Så ska du tänka om du skadar dig”
Nästa vecka: Kan man förvänta sig att huden drar ihop sig?