Kostrådgivaren Ulrika Hoffer ville äta nyttigare, men kunde inte tänka sig ett liv utan godis. Därför skapade hon smarta sötsaker där tomma kalorier ersatts med nyttigheter.
Trevligt, uppiggande, socialt och tröstande. Sötsaker har många funktioner och det gör dem väldigt svåra att avstå. Men en hälsosam livsstil kan faktiskt också innefatta det söta, som många har dåligt samvete över. Det menar kostrådgivaren Ulrika Hoffer, aktuell med receptboken Smarta sötsaker.
– Många jag möter säger att de gärna äter broccoli, fet fisk och quinoa – men att de inte kan tänka sig att leva utan godis och fika, säger Ulrika. Jag håller med dem.
Så vad är smarta sötsaker?
– Det är sötsaker med en hälsomässig bonuseffekt. De är söta och goda men innehåller också innehåller vitaminer, mineraler, nyttiga fetter, proteiner och fibrer – sådant som kroppen behöver!
– Vanliga sötsaker är ofta bara tomma kalorier, förklarar Ulrika. De ger ett stort kaloriintag utan att tillföra någon näring till kroppen. För samma antal kalorier kan du istället äta en nyttig chokladmuffins som är söt och god men också innehåller vitaminer, proteiner och nyttiga fetter som mättar.
Dina recept innehåller varken gluten, socker eller mjölk. Vad är tanken med det?
– Hemma har jag ett barn som är mjölkproteinallergiker och ett som är glutenallergiker. Så det började med att jag ville laga något där det var fritt fram för alla i familjen att äta. Nu är alla recept i boken helt fria från mjölkprodukter och baserade på naturligt glutenfria produkter.
Nyttigt jämt
Ulrika berättar att hon ofta möter reaktioner som ifrågasätter bokens hälsofokus. Måste allt vara så himla nyttigt jämt, undrar de.
– Det måste det absolut inte, säger Ulrika. För en frisk människa går det jättebra att äta några lakritsbåtar då och då. Problemet är bara att de flesta äter de där laktitsbåtarna varje dag, och inte bara några stycken…
Du skriver själv att du är ”en gränslös godisråtta”. Vad det insikten som fick dig att börja experimentera dig fram till smartare sötsaker?
– Det var både för min egen skull och för barnens. Har man små barn vill man ju att det ska få i sig vettig näring och inte bara en massa socker. Jag själv var den klassiskt trötta småbarnsmorsan. Jag åt sötsaker så gott som varje eftermiddag; För att få energi, för att pusta ut eller för att få njuta en stund. Om man vill hittar man alltid en orsak till varför man får ”muffla i sig” en påse Polly eller en daimstrut, säger Ulrika skämtsamt.
– Jag visste så klart att det varken var bra eller långsiktigt hållbart. Men det söta är så belönande att jag inte kunde behärska mig.
Kan man äta smarta sötsaker varje dag?
– Mina sötsaksrecept innehåller överlag nyttigare saker än maten på ett normalt, svenskt frukostbord. Men givetvis kan du inte äta hur mycket som helst. I slutändan måste vi ju göra av med lika mycket energi som vi äter, säger Ulrika.
– Eftersom de smarta sötsakerna mättar och innehåller bra näring kan man absolut byta ut ett mellanmål mot ”smart fika” eller kanske ta en muffins istället för den vanliga ostmackan.
Många av dina recept innehåller torkade dadlar eller aprikoser. Triggar inte torkad frukt också sockersuget?
– Jo, det gör det absolut. Har man stora problem med blodsockersvängningar kanske man behöva utesluta alla sorters frukt och fruktsocker i några dagar. Det gör jag ibland. Men vill man äta något sött är torkad frukt ett bra alternativ. I de flesta recepten är dadlarna kombinerade med olika typer av nötter, som innehåller protein och bra fetter. Det mättar och håller blodsockret lite mer i schack.
Livslånga vanor med guldkant
Ulrika Hoffer menar att det handlar om att hitta en balans. Hon tror inte på strikta matrutiner där man måste kämpa och aldrig unna sig något.
– Man behöver inte bita ihop. Det gäller att hitta balanserade vanor som fungerar livet ut. Sånna vanor kan till exempel innehålla kladdkaka eller muffins bakade på mandel.
Av: Maja Sönnerbo
Sötsugen? Testa två av Ulrika Hoffers egna favoritrecept: Kladdkaka och pecanrutor.