Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Blond snygg Maria står utomhus i närheten av traffik och park

Foto: Ateljé Photos 4 U

”Jag blev mig själv igen”

Fakta

I övergångsåldern avtar äggstockarnas funktion och så småningom uteblir ägglossningen och östrogenhalten sjunker. Vid menopaus (sista regelbundna mensen) brukar besvären vara som värst men man kan ha besvär både innan och efter.

Namn Maria Rask
Ålder 52 år
Bor Tumba söder om Stockholm
Familj Tre vuxna barn
Sysselsättning Butikschef på Lindex
Fritid Tränar spinning, yoga och power walk

Övergångsåldern gjorde att Maria Rask plötsligt fick sömnproblem, värmevallningar och en olustig känsla i kroppen. Ett växtbaserat läkemedel hjälpte henne få tillbaka energin, orken och den goda nattsömnen.

Marias energi är påtaglig. Hon berättar rappt att hon just kommit hem från Tunisien och nu hastigt slängts in i det hektiska arbetet som butikschef på klädkedjan Lindex.
– Ja, herregud, idag har jag lagt schema så ögonen går i kors, skrattar hon.

Orken försvann
För några år sedan upplevde Maria att hennes ork och energi försvann. Hon började plötsligt sova dåligt på nätterna och vaknade upp överhettad mitt i natten. Hon drogs också med en konstig olustkänsla i kroppen under dagarna. Maria anade snart att symptomen helt enkelt berodde på att hon var i övergångsåldern.
– Jag har alltid sovit riktigt gott, berättar Maria, så när jag vaknade mitt i natten med vallningar, gissade jag ganska snart vad som var på gång.

Tveksam till behandlingsalternativ
Maria Rask provade först kosttillskottet Femal Balans. Det hjälpte till en början, men efter ett tag avtog effekten. Maria frågade även sin gynekolog om råd, men denne menade att de inte kunde hjälpa henne förrän symptomen blev värre. Och den hjälp som sjukvården i så fall kunde erbjuda var östrogenbehandling.
– Jag är högst tveksam till hormonbehandling med östrogen, säger Maria. Att äta hormoner som ökar risken för både bröstcancer och livmoderkroppscancer känns inte alls bra.

 

Symptomen försvann på en vecka
Maria tog istället saken i egna händer. Hon testade Remifemin – ett hormonfritt växtbaserat läkemedel gjort på extrakt från roten av läkeväxten Silverax. Remifemin har funnits mer än 50 år på marknaden och är traditionellt använt mot klimakteriebesvär som värmevallningar och svettningar.
– Det tog bara en vecka innan jag kände effekten, säger Maria. Jag sov gott på nätterna och blev av med olustkänslan. Jag blev mig själv igen.

Ett bra, naturligt alternativ
Maria har ätit Remifemin i två år. En tablett på morgonen och en på kvällen. Hon vågar inte sluta eftersom hon mår så bra nu. Och det känns bra att behandla sina symptom med ett naturligt
alternativ, tycker hon.
– Jag tror att man ska lösa så mycket man kan på naturlig väg, säger Maria. Jag äter till exempel inte gärna Alvedon i onödan. Kroppen löser mycket på egen hand, så länge man äter bra och rör på sig.
– Det tror jag är en fälla som många fastnar i just i övergångsåldern, fortsätter Maria. Man mår lite sämre, och då äter man sämre och rör på sig mindre. Och då mår man ännu sämre. Men när det kom till mina klimakteriebesvär så hjälpte faktiskt inte bra kost och motion. Då känns Remifemin som ett jättebra alternativ.

Kollegorna får tips från chefen
Maria har rekommenderat både vänner och bekanta i hennes ålder att prova Remifemin. Hennes syster som just flyttade till Kina tog med sig ett gäng paket senast hon var i Sverige, berättar Maria. Flera kollegor har också fått ta del av Marias tips för en bekymmersfri övergångsålder.
– Det går inte att vara trött jämt när du har som jobb att leda människor, säger Maria. På jobbet måste jag vara på topp. Med Remifemin är jag lika pigg som vanligt.

Av Maja Sönnerbo


Fakta

I övergångsåldern avtar äggstockarnas funktion och så småningom uteblir ägglossningen och östrogenhalten sjunker. Vid menopaus (sista regelbundna mensen) brukar besvären vara som värst men man kan ha besvär både innan och efter.

Namn Maria Rask
Ålder 52 år
Bor Tumba söder om Stockholm
Familj Tre vuxna barn
Sysselsättning Butikschef på Lindex
Fritid Tränar spinning, yoga och power walk

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

 

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.