Jästextrakt ökar inte glutamatintaget enligt ny analys | Kurera.se
chips

Jästextrakt ökar inte glutamatintaget enligt ny analys

Förra året gjorde EUs livsmedelssäkerhetsmyndighet Efsa en ny riskvärdering som resulterade i nya rekommendationer om vad som är ett acceptabelt dagligt intag av glutamat och landade på 30 milligram per kilo kroppsvikt och dag. Men finns det andra tillsatser som kan dölja ämnet?

Hälsoriskerna med smakförstärkaren glutamat har debatterats under många år. En oro har varit att ämnet döljs i ingredienser som jästextrakt. Men enligt nygjorda analyser bidrar det inte i någon större utsträckning.

Kan påverka hjärna och nervsystem
Studier på djur visar att ämnet i höga doser kan påverka hjärnans och nervsystemets utveckling, de nya rekommendationerna är satta utifrån dessa studier. Och enligt Agneta Oskarsson, professor emerita i livsmedelstoxikologi vid SLU och en av deltagarna i expertpanelen är rekommendationerna satta med stor säkerhetsmarginal. I studier på människor har även andra effekter observerats som till exempel huvudvärk och ökat blodtryck.

LÄS OCKSÅ: Det här med glutamat i dagis- och skolmat! Ska våra barn äta det?

Vanligt med jästextrakt
Glutamat är saltformen av ämnet glutaminsyra, som är en aminosyra. Den finns naturligt i många livsmedel och kan uppträda i flera former, både bunden i matens proteiner och fri. Det är den fria glutaminsyran som kan vara skadlig i för höga doser eftersom den tas upp i blodet mycket snabbare. Glutamat måste skrivas ut i ingrediensförteckningen. För att boosta smaken är det vanligt att livsmedelstillverkare använder sig av jästextrakt istället för glutamat som många konsumenter är misstänksamma mot eller andra ingredienser som naturligt har ett högt glutaminsyrainnehåll.

 

LÄS OCKSÅ: Nu utreds eventuell maxgräns för socker på nytt – efter nordisk begäran

Konsumentsajt testade
Livsmedelsverket har påpekat att till exempel jästextrakt innehåller glutaminsyra, vilket gör det svårt för konsumenten att veta hur mycket det egentligen finns i maten. Konsumentsajten Testfakta har låtit analysera ett antal produkter bland annat chips, färdiglagade köttbullar och soppor, både med och utan tillsatt glutamat eller jästextrakt för att ta reda på hur det förhåller sig med den saken. Resultaten tyder på att det framför allt är tillsatt glutamat och inte jästextrakt som är problemet.

LÄS OCKSÅ: Livsmedelsverket: “Ingen otillåten GMO i kontrollerade livsmedel”

Stor skillnad på soppor
För ett barn på 25 kilo räcker det med drygt två portioner av Knorrs köttsoppa med tillsatt glutamat för att hamna över acceptabelt dagligt intag. Den andra köttsoppan från Findus utan glutamat, men med jästextrakt, kräver nästan 18 portioner för att komma upp i ADI.  Övriga livsmedel med jästextrakt bidrog inte heller med några högre nivåer och det skulle krävas väldigt stora mängder för att överstiga acceptabelt dagsintag.

Alla källor kan innebära ett problem
Livsmedelsverket vill ändå inte avfärda jästextrakt som problem utifrån analysen då det rör sig om ett så begränsat antal livsmedel. Nils-Gunnar Ilbäck på Livsmedelsverket menar att alla glutaminkällor kan innebära ett problem och öka risken för att intaget överskrider ADI. Efsas expertpanel har föreslagit att tillsatsen glutamat ska begränsas i vissa livsmedel, däribland soppor. Frågan diskuteras i EU-kommissionen. Livsmedelsverket  har idag inga råd om att undvika glutamat men detta kan enligt Nils-Gunnar Ilbäck komma att ändras beroende på utfallet av dessa diskussioner.

Av redaktionen

Källa: Testfakta

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.

Annelis kolesterolvärden sjönk med lagrad vitlök

Hälsa

Redan för 15 år sedan fick Anneli Bygg, 65 år, reda på att hon hade lite för höga kolesterolvärden. Hon ordinerades statiner av sin läkare, men biverkningarna blev kraftiga så Anneli ville inte fortsätta med medicinen. Med hjälp av lagrad vitlök har hennes kolesterolvärden blivit betydligt bättre.

Micke Gunnarsson: “Jag är inte min kropp”

Krönikan

Handen på hjärtat hur skulle det se ut om du skötte en hund som du sköter om dig själv? Kan insikten att vi inte är våra kroppar göra att vi tar bättre hand om dem? Jo, det menar Micke Gunnarsson, föreläsare och workshopledare, som tack vare det tankesättet tar bättre hand om sig än någonsin tidigare. 

 

“Hemundervisning – ett välbehövligt alternativ till skolan”

Gravid/barn

Sverige är ett av de länder i världen där det är svårast att få hemundervisa sina barn, ett strängt regelverk gör det i princip omöjligt och de som vill välja det alternativet ser sig tvingade att lämna landet. Många är skeptiska mot hemskolning men långt ifrån alla. Kurera har växlat några ord med den New Yorkbaserade svensken Jens Peter de Pedro som lobbar för en större pedagogisk mångfald.