chips

Jästextrakt ökar inte glutamatintaget enligt ny analys

Förra året gjorde EUs livsmedelssäkerhetsmyndighet Efsa en ny riskvärdering som resulterade i nya rekommendationer om vad som är ett acceptabelt dagligt intag av glutamat och landade på 30 milligram per kilo kroppsvikt och dag. Men finns det andra tillsatser som kan dölja ämnet?

Hälsoriskerna med smakförstärkaren glutamat har debatterats under många år. En oro har varit att ämnet döljs i ingredienser som jästextrakt. Men enligt nygjorda analyser bidrar det inte i någon större utsträckning.

Kan påverka hjärna och nervsystem
Studier på djur visar att ämnet i höga doser kan påverka hjärnans och nervsystemets utveckling, de nya rekommendationerna är satta utifrån dessa studier. Och enligt Agneta Oskarsson, professor emerita i livsmedelstoxikologi vid SLU och en av deltagarna i expertpanelen är rekommendationerna satta med stor säkerhetsmarginal. I studier på människor har även andra effekter observerats som till exempel huvudvärk och ökat blodtryck.

 

LÄS OCKSÅ: Det här med glutamat i dagis- och skolmat! Ska våra barn äta det?

Vanligt med jästextrakt
Glutamat är saltformen av ämnet glutaminsyra, som är en aminosyra. Den finns naturligt i många livsmedel och kan uppträda i flera former, både bunden i matens proteiner och fri. Det är den fria glutaminsyran som kan vara skadlig i för höga doser eftersom den tas upp i blodet mycket snabbare. Glutamat måste skrivas ut i ingrediensförteckningen. För att boosta smaken är det vanligt att livsmedelstillverkare använder sig av jästextrakt istället för glutamat som många konsumenter är misstänksamma mot eller andra ingredienser som naturligt har ett högt glutaminsyrainnehåll.

LÄS OCKSÅ: Nu utreds eventuell maxgräns för socker på nytt – efter nordisk begäran

Konsumentsajt testade
Livsmedelsverket har påpekat att till exempel jästextrakt innehåller glutaminsyra, vilket gör det svårt för konsumenten att veta hur mycket det egentligen finns i maten. Konsumentsajten Testfakta har låtit analysera ett antal produkter bland annat chips, färdiglagade köttbullar och soppor, både med och utan tillsatt glutamat eller jästextrakt för att ta reda på hur det förhåller sig med den saken. Resultaten tyder på att det framför allt är tillsatt glutamat och inte jästextrakt som är problemet.

LÄS OCKSÅ: Livsmedelsverket: “Ingen otillåten GMO i kontrollerade livsmedel”

Stor skillnad på soppor
För ett barn på 25 kilo räcker det med drygt två portioner av Knorrs köttsoppa med tillsatt glutamat för att hamna över acceptabelt dagligt intag. Den andra köttsoppan från Findus utan glutamat, men med jästextrakt, kräver nästan 18 portioner för att komma upp i ADI.  Övriga livsmedel med jästextrakt bidrog inte heller med några högre nivåer och det skulle krävas väldigt stora mängder för att överstiga acceptabelt dagsintag.

Alla källor kan innebära ett problem
Livsmedelsverket vill ändå inte avfärda jästextrakt som problem utifrån analysen då det rör sig om ett så begränsat antal livsmedel. Nils-Gunnar Ilbäck på Livsmedelsverket menar att alla glutaminkällor kan innebära ett problem och öka risken för att intaget överskrider ADI. Efsas expertpanel har föreslagit att tillsatsen glutamat ska begränsas i vissa livsmedel, däribland soppor. Frågan diskuteras i EU-kommissionen. Livsmedelsverket  har idag inga råd om att undvika glutamat men detta kan enligt Nils-Gunnar Ilbäck komma att ändras beroende på utfallet av dessa diskussioner.

Av redaktionen

Källa: Testfakta

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Så slapp Sivert värken i höfterna

Hälsa

En timme, varje dag. Ensam med tankarna, på stigarna i den småländska skogen bakom husknuten. Det är livskvalitet för Sivert Andersson, 80 – men i våras var den nära att gå förlorad. Artrosen i höften höll på att ta ifrån Sivert det han älskar allra mest.

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

Kureras skönhetspanel testar: Handkrämer

Hud

Torr inomhusluft och kyligare luft ute gör snabbt våra utsatta händer torra och fnasiga. Skönt då att hålla händerna mjuka med en välgörande kräm. Kurera satte ett gäng handkrämstuber i händerna på testpanelen och lät den prova sig fram bland fem naturliga alternativ. Läs om panelens utlåtande och favorit!

Vanligt med muskelsmärta vid skrivbordsarbete

Värk

Besvär på grund av arbete vid bildskärm i form av spända axlar och smärta i armar och nacke kryper nedåt i åldrarna i takt med att datoranvändande startar allt tidigare. Bland vuxna är kvinnor överrepresenterade och så många som var tredje kvinna i vuxen ålder uppger enligt en ny underökning att de har besvär.

Slipper förkylningar med bättre immunförsvar

Hälsa

Efter många år med kliande utslag fick Britt-Marie äntligen en medicin som hjälpte mot hennes psoriasis – sprutor som funkade som trolleri! Fast medaljen hade en baksida. Sprutorna försvagade hennes immunförsvar så att Britt-Marie drog på sig den ena förkylningen efter den andra. Lösningen heter probiotika och stöttar den viktiga bakteriefloran i magen. Med det kan Britt-Marie träna simning och tävla som hon vill, för nu håller hon sig frisk.

eva sanner

Eva Sanner om naturens läkande kraft

Intervju

Alla har väl hört att det är hälsosamt att vistas i naturen. Men även om vi ”vet” att det är bra och kan känna att vi mår bättre är det först på senare år som vi tack vare vetenskapen börjat förstå varför.

kind

Näring för huden – utsidan speglar insidan

Skönhet

Idag finns stor kunskap om hur vi kan ta hand om vår hud på bästa sätt. Utsidan speglar insidan, och faktorer så som livsstil, kost och genetiska förutsättningar påverkar hudens funktion och utseende. Här berättar Nina Jonasson hudterapeut och diplomerad näringsterapeut om hur du skapar bäst förutsättningar för frisk och ungdomlig hud.

saffranssoppa med tofu

Saffransoppa med tofu

Recept

En vegansk tappning av en klassisk fisksoppa passar perfekt när höstkylan kryper sig på för den som heller vill ha fisk är det bara att byta ut tofun mot valfri vit firre.

Immunförsvaret – ett underverk att vårda

Förkylning

Vi kommer dagligen i kontakt med tusentals virus och bakterier. Bara genom ett tryck på din mobilskärm så har du kommit i kontakt med cirka 6000 bakterier. Vi har dessutom miljoner bakterier och virus i vår egen mikroflora. Med tanke på det är det ett under att vi inte blir sjuka oftare. Underverket kallas immunförsvar.