Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Linda Alfvegren

Jessica Almenäs och Lofsans bästa tips för dig som vill börja löpträna

Fakta

Namn: Lovisa ”Lofsan” Sandström.
Ålder: 31 år.
Bor: Södermalm.
Gör: Driver en av Sveriges största bloggar lofsan.se, har PT-verksamhet på tjejgymmet Rosaskrot samt är träningsexpert på TV4.
Familj: Sönerna Baxter och Sixten samt maken Hans.
Aktuell med: Boken Stora löparboken för kvinnor.

Namn: Jessica Almenäs.
Ålder: 39 år.
Bor: Kungsholmen.
Gör: Programledare och reporter verksam på TV4.
Familj: Sönerna Jack och Dylan.
Aktuell med: Boken Stora löparboken för kvinnor.

I nysläppta ”Stora löparboken för kvinnor” ger Jessica Almenäs och Lovisa "Lofsan" Sandströms konkreta råd till löpintresserade personer - av alla de slag.
Här är deras sju bästa tips till den som inte börjat med löpning än - men som gärna vill komma igång.

1. Strategi
Försök se tidigare misslyckanden som viktiga erfarenheter. Hitta viljan till förändring och ställ dig frågan ”hur gärna vill jag det här?”

Läs också: "Spring dig stark i sommar"

2. Träna hellre lite istället för inget alls
Oavsett längden på ditt löpningspass kom ihåg att ”den bästa träningen är den som blir av!” Du kanske tycker att 15 minuter är för lite och meningslöst, men i längden gör det stor skillnad för kroppen och förbereder den för längre och intensivare pass.

 

3. Prioritering
Tycker du att det är viktigt att investera i dig själv? Se då till att skapa tid till träningen, även om tiden egentligen inte finns.

4. Träningsdagbok
Skriv vad du har tränat och i vilken fart, var du tränat och hur det fick dig att känna dig. På så sätt kan du se vilka framsteg du gör vecka för vecka.

Läs också: Jogga 5 minuter om dagen – och förläng ditt liv

5. Bekväma träningskläder
Undvik skavsår genom att investera i en bra träningsbehå. Har du liten byst köp en som håller fast brösten på bröstkorgen, har du större byst välj en med byglar. Kolla innan du köper den så att den inte har lappar som skaver och att den tål att tvättas i hög temperatur. Glöm inte att kolla omkretsen kring bröstkorgen, den får inte vara för liten så den spänner när du andas.
Det är viktigt att du har en t-shirt eller linne som transporterar bort svett. Ha inte för tighta plagg som glider upp när du springer, ha inte heller för sladdriga plagg utan välj det som sitter bekvämt. Investera i dyrare tights som ofta bär ord som ”shape”, ”kompression”, och ”sculpture”. De sitter inte bara på plats, utan håller också rumpa och lår på plats när du tränar. När det gäller löparskor så ska de kännas sköna för fötterna, samt vara anpassade till nivån du befinner dig på.

Läs också: Därför förbättrar du din uthållighet av att dricka rödbetsjuice

6. Glöm inte att äta regelbundet!
Oavsett vad man utövar för träning så är det viktigt att man laddar med bra energi. Att skippa måltider eller dra ner på ett normalt kaloriintag för att gå ner i vikt är ingen bra idé. Utan energi kommer man inte orka prestera lika bra på löprundan. Kroppen kommer tro att man svälter sig och håller då hårt i kilona man vill bli av med. Lyckas man gå ner i vikt på det sättet så är det musklerna som ryker och inte fettet. Man har mycket att vinna genom bra kost vid träning. Man stärker kroppen och ökar samtidigt förbränningen vilket gör att man blir av med de envisa extra kilona.

 

Läs också - Forskning: Löpning förbättrar minnet senare i livet

7. Styrketräna!
Kombinera löpträning med några styrketräningspass varje vecka. Med starka muskler blir du en snabbare löpare och minskar risken för skador. Om din kropp inte orkar bära din kroppsvikt så belastas de svagare delarna av kroppen och du riskerar att skada dig.

Läs också: Så optimerar du träningsresultaten med rätt näring

Av Linda Sandberg


Fakta

Namn: Lovisa ”Lofsan” Sandström.
Ålder: 31 år.
Bor: Södermalm.
Gör: Driver en av Sveriges största bloggar lofsan.se, har PT-verksamhet på tjejgymmet Rosaskrot samt är träningsexpert på TV4.
Familj: Sönerna Baxter och Sixten samt maken Hans.
Aktuell med: Boken Stora löparboken för kvinnor.

Namn: Jessica Almenäs.
Ålder: 39 år.
Bor: Kungsholmen.
Gör: Programledare och reporter verksam på TV4.
Familj: Sönerna Jack och Dylan.
Aktuell med: Boken Stora löparboken för kvinnor.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

 

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.