Under julhelgen ligger stort fokus på mat och den gemensamma måltiden. För den som har födoämnesintoleranser och allergier eller har valt att leva som vegetarian eller vegan kan det vara lite knixigt – särskilt när man blir bortbjuden.
Men det finns sätt att klara även den utmaningen. Julbord består ofta av en buffé och på sådana brukar det finnas något för alla. Men det går också att se till att man inte går miste om godsakerna bara för att man är glutenintolerant eller inte äter mejeriprodukter.
Fem smarta tips
• Ett tips är att helt enkelt ta med dig till exempel ett eget dessertalternativ för att slippa vara hänvisad till fruktskålen. Även bröd är sådant man lätt kan ta med sig själv.
LÄS OCKSÅ: Goda bakterier ger en bättre mage – och en god jul!
• Ibland går det att kompromissa, även om någon med celiaki självklart inte ska äta bröd så finns det kanske vissa livsmedel som vi är känsliga för och undviker till vardags som det trots allt är möjligt att njuta av i små mängder utan att de ställer till någon större skada.
LÄS OCKSÅ: Baka nyttigt till jul – så gör du
• Var tydlig med dina preferenser, både vad gäller känsligheter men också om du försöker hålla ned på sockret. På så sätt slipper du kanske de värsta övertalningskampanjerna. Det är förstås självklart viktigt att vara ute i god tid och berätta för värden och värdinnan vad du tål och inte tål, kom gärna med tips på alternativ som fungerar för dig
LÄS OCKSÅ: Undersökning: 8 av 10 väljer eko till jul
• Experimentera inte när du är bortbjuden utan respektera din kropp. Om du inte kan få se innehållsförteckningen och känner dig osäker är det bättre att avstå.
• Rikta inte in dig enbart på maten, njut av allt annat gott som julen har att bjuda. I form av dofter, levande ljus och goda kryddiga teer.
Av redaktionen
Källa: Psychologies
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!