God soppa med kajplök som liknar en liten purjolök och har en svag smak åt vitlökshållet. Njut!
Fakta
Receptet kommer från Mia Hagenmalm som bloggar om mat på Kureras blogg Mias mat- och bakblogg.
www.kurera.se/mias-mat-och-bakblogg.
Portioner: 4
Ingredienser
400 g potatis, mjölig sort
2 dl kajplök (ta purjolök om du inte får tag på någon)
1 vitlöksklyfta
1 dl vitt vin
5 dl vatten
1 ekologisk grönsaksbuljongtärning
3 dl grädde
Salt och cayennepeppar
Till garnering:
Rökt fårfiol i tunna skivor eller knaperstekt bacon
Gör så här
Skala potatisen och skär i mindre bitar.
Hacka vitlöken och skär kajplök eller purjolök i mindre bitar.
Koka i vatten tilsammans med buljong, salt och kryddor, tills potatisen mjuknat.
Mixa soppan direkt i grytan.
Häll ner vin och grädde och låt få ett snabbt uppkok.
Smaka eventuellt av med mer peppar och salt.
Garnera soppan med knaperstekt bacon eller tunt skivad fårfiol.