En lyxig paj som gör dundersuccé vid alla festliga tillfällen.
Fakta
Receptet kommer från Mia Hagenmalm som bloggar om mat på Kureras blogg Mias mat- och bakblogg.
www.kurera.se/mias-mat-och-bakblogg.
Ingredienser
Pajbotten:
200 g smör
3 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
0,75-1 dl vatten
1 tsk vinäger
1 msk fiberhusk
3 msk agavesirap
1 msk brödkryddor
Fyllning:
200 g rökt lax
2 ägg, hårdkokta
2 avocado
200 g räkor, skalade
1 liten röd lök
2 msk majonäs
1 dl Crème fraiche
1/2 msk citronsaft
Salt och peppar
Citron, kaviar/rom, dill och räkor till garnering
Gör så här
Pajbotten:
Blanda alla torra ingredienser till pajdegen noga.
Skär smöret i bitar och arbeta in det i mjölet tillsammans med vatten och vinäger.
Låt stå kallt i kylskåp 30 minuter.
Kavla ut degen mellan två plastfilmer och tryck ut den i en pajform.
Blanda Crème fraiche med philadelphiaost och bre den över degen.
Förgrädda 20-25 minuter i mitten av ugnen på 225 grader tills den fått färg och känns fast och frasig.
Ta ut och låt svalna/ kallna.
Fyllning:
Skala, kärna ur och mosa avokadoköttet tillsammans med majonäsen och salt och peppar och droppa över citron.
Strimla och skär laxen i mindre bitar.
Hacka räkor, ägg och lök fint.
Blanda samman med avokadoröran och bre ut det över pajskalet.
Garnera med räkor, dill, citron och kaviar/rom.
Låt pajen stå och mogna på sig några timmar i kylen innan du serverar den. Då blir den som godast.
Från bloggen: ”Jag hittade inga ätklara avokados i går. Ett tips är att lägga dem i en påse tillsammans med ett äpple, så mognar de fortare. Äpple avsöndrar en gas-etylengas vilket påskyndar mognadsprocessen.”