Vi vill gärna tro att vi är bra på att läsa av andra. Men en psykopat spelar efter helt andra regler. De ljuger, manipulerar och använder sin omgivning för egen vinning – utan skuld, ånger eller empati. De är experter på att ta sig in i människors liv, relationer och arbetsplatser. Och när de väl fått fäste kan de rasera tilliten, psyket och sammanhanget för de som står nära.
LÄS OCKSÅ: Är du tillsammans med en relationspsykopat
Högre förekomst av män
Forskningen uppskattar att cirka 1 procent av befolkningen uppfyller kriterierna för psykopati – en personlighetsstörning som kännetecknas av känslokyla, impulsivitet och total brist på empati. Hos män är förekomsten något högre än hos kvinnor. Bland fängelseinterner är siffran avsevärt högre – upp till 20 procent i vissa studier. Men psykopater finns inte bara inom kriminalitet. Faktum är att många klarar sig utmärkt i samhället – särskilt i miljöer där man kommer långt på charm, självförtroende och hårda armbågar.
Ibland sitter de i ledningsgruppen
Begreppet “den företagsamma psykopaten” har blivit allt vanligare inom psykologisk forskning. Studier från bland annat University of British Columbia visar att psykopatiska drag är överrepresenterade hos högt uppsatta chefer. Deras brist på rädsla, samvete och känslomässigt ansvar kan göra dem mycket effektiva i konkurrensutsatta miljöer – men också destruktiva för andra.
Samma drag som gör dem framgångsrika – verbal förmåga, kall logik och övertygande framtoning – kan också användas till att manipulera, utnyttja och skada. Att avslöja en psykopat i tid är därför inte lätt. De är ofta skickliga på att läsa andra och vet exakt hur de ska bete sig för att bli omtyckta, eller åtminstone beundrade.
LÄS OCKSÅ: De sticker hål på myten om psykopaten
Psykopaten i vardagen
Det är lätt att tänka “det där skulle jag märka direkt”. Men så fungerar inte psykopater. Deras verkliga ansikte visar sig ofta först efter ett tag – när de fått ditt förtroende, bundit dig känslomässigt, eller gjort sig oumbärliga på jobbet. Då börjar mönstret ofta visa sig: lögner, drama, skuldbeläggande och känslomässig utpressning. Det kan vara subtilt i början – men snart blir det svårt att värja sig.
Att ha en psykopat i sin närhet kan lämna djupa spår. Många vittnar om hur självkänslan urholkats, hur man börjar tvivla på sig själv, och hur det psykiska slitage som uppstår kan leda till depression, utmattning eller isolering. Att förstå vad psykopati innebär är därför inte bara intressant – det kan vara livsviktigt.
Källor: Hare, R. D. (1991). The Hare Psychopathy Checklist-Revised (PCL-R). Toronto: Multi-Health Systems, Babiak, P. & Hare, R. D. (2006). Snakes in Suits: When Psychopaths Go to Work. HarperBusiness, psychologytoday.com