Den här lättlagade gratängen passar perfekt till både vardag och helg i höst. Kål, lök och kantareller passar riktigt bra ihop, tycker matbloggaren Madeleine Landley som skapat receptet. Och med oliver och soltorkade tomater får gratängen extra sälta och smak.
Bakom receptet står Madeleine Landley, som driver populära matbloggen Landleys kök. Receptet är hämtat ur hennes bok ”Vegomat” (Semic).
Tips! Madeleines härliga recept på Gul och grön zucchinipaj med rödlök hittar du här!
Ingredienser
4 personer
1 stor gul lök
400 g färska kantareller
120 g svartkål
smör
salt, svartpeppar
1 1⁄2 dl gröna oliver med pimiento
15 cm purjolök
8 bitar soltorkade tomater i olja
4 ägg
4 dl grädde
LÄS OCKSÅ: Madeleine Landley: “Så lyckas du med vego”
Gör så här
Skala och hacka löken. Rensa kantarellerna och skär dem till bitar.
Strimla svartkålen.
Smält en klick smör i en stekpanna och ha ner lök och svamp.
Låt det mjukna och lägg sedan i svartkålen. Salta och peppra. Låt svartkålen mjukna och lägg sedan över allt i en ugnsform på cirka 30 x 20 centimeter.
Sätt ugnen på 200 grader. Halvera oliver, strimla purjolök och soltorkade tomater. Lägg allt i formen och blanda. Vispa ihop ägg och grädde med salt och peppar.
Slå stanningen över formen. Ställ in gratängen i ugnen i 35–40 minuter.
Servera gärna med en sallad.
LÄS OCKSÅ: Mexikansk burrito bowl med ärthummus
Av Carolina Eriksson