Eva Andersson

Foto: Foto Friberg

Kisel lindrade Evas magbesvär

Fakta

Namn: Eva Andersson
Ålder: 67 år
Familj: Make och två vuxna söner som har egna familjer
Bor: Västerås
Sysselsättning: Pensionär
Fritidsintressen: Läser, handarbetar, promenerar och rör sig gärna. På sommaren är hon och maken ute med båten så mycket de kan och är det snö åker hon gärna skidor.

Visste du att...
kisel är det näst vanligaste grundämnet i jordskorpan? Det finns överallt i naturen där strukturell styrka, elasticitet och flexibilitet krävs och har därmed stor betydelse för både djur och växter.

Smärta, illamående och uppsvälld mage. Det är några av symtomen som har drabbat Eva Andersson till och från genom livet. Men till slut kom vändpunkten – med hjälp av kiselgel.

Eva Andersson har en mycket känslig mage och den har alltid besvärat henne. Ibland mer och ibland mindre. När det var som värst kunde hon ha så ont att hon blev liggande och fick ofta ställa in saker som hon hade planerat.
– Det har sabbat jättemycket, konstaterar Eva.

► Läs också: Sura uppstötningar? Här är knepen som hjälper mot halsbränna

 

Fördel att äta ofta och lite
Eva Andersson har sökt hjälp hos vården flera gånger tidigare och då fått rådet att hon måste prova sig fram på apoteket för att hitta något som funkar. Hon har dock aldrig hittat någon medicin som hjälper på ett bra sätt. Däremot har hon märkt att det är en fördel om hon äter sina måltider lite oftare och i mindre portioner.
– Vet man att man har en känslig mage och det är lite besvärligt försöker man alltid att tänka sig för vad man äter och dricker, och hur man lever.

Magen kraschade
När hon och maken var på semester på Sicilien i våras blev det helt fel och magen brakade ihop totalt.
– Jag blev jättedålig och det spelade ingen roll vad jag åt, även efter att jag kom hem. Magen svällde upp helt och jag hade fruktansvärt ont.

► Läs också: Internetbehandling kan hjälpa unga med IBS-mage

Fick tips om kisel
Eva som inte gillar att springa till doktorn så fort det är något tänkte att det säkert går över. Men den här gången hjälpte ingenting så efter några veckor började hon diskutera med sin man och de kom fram till att de skulle söka hjälp på hälsokosten.
– Då hade jag lite panik för jag mådde verkligen inte bra. Vad jag än åt svällde magen upp, jag mådde illa och hade ont, berättar Eva.
Hon har handlat mycket på hälsokostbutiken tidigare och fick nu rådet att prova kosttillskottet Silicea Mag-Tarm Gel. Den innehåller kiselgel, som likt en svamp suger till sig främmande ämnen. Tack vare sin porösa struktur och kraftiga bindningsförmåga skyddar den magens och tarmens slemhinnor och binder till sig gaser och bakterier.

► Läs också: Allt om din mage

Lugnade snabbt
Eva och hennes man skulle strax efter besöket på hälsokostbutiken ut i Stockholms skärgård med båt några veckor, så hon köpte på sig flera flaskor av Silicea Mag-Tarm Gel. Hon följde bipacksedelns dosering enligt akut situation och märkte snabbt en stor skillnad.
– Det blev inte bra på en gång men magen kändes genast mycket lugnare, och sakta men säkert blev det bättre och bättre. Sedan några veckor tillbaka känner jag mig som vanligt igen.

► Läs också: 5 saker alla borde veta om magen

En befriande känsla
Nu har hon tagit Silicea Mag-Tarm Gel i ungefär två månader och vill rekommendera den till andra som har liknande problem. Själv kommer hon att fortsätta använda den, men kanske inte i lika stor dos. Eva beskriver känslan som en lättnad och en befrielse.
– Tänk dig själv att få ont i magen så fort du äter något. Jag kunde vara alldeles kallsvettig och kan inte ens förklara hur ont det gjorde. Och allt det där är borta nu.

I tillägg till Silicea Mag-Tarm Gel äter Eva nu mindre portioner, lite mellanmål och undviker hårt stekt mat.
– Sedan får jag ju fortfarande vara försiktig med maten men det går inte att jämföra med förut. Jag hade så ont så jag var gråtfärdig för några veckor sedan. Det händer inte längre.

Av Frida Svensson 


Fakta

Magbesvär ett folkhälsoproblem
Sex av tio personer som söker hjälp för mag- och tarmbesvär i Sverige har så kallad IBS. Det är en förkortning av den engelska benämningen irritable bowel syndrome, och kallas ibland för känslig tarm på svenska. Typiska besvär vid IBS är magont, gaser, förstoppning och diarré.

Studie: 50 procent blev hjälpta
I en klinisk studie som pågick under sex veckor undersöktes effekten av Silicea Mag-Tarm gel på olika typer av magproblem. Resultatet visade att en tredjedel av de som besvärades av gaser, uppblåst mage eller problem av IBS-karaktär upplevde minst en halvering av sina symtom under studiens gång. Så många som hälften av de som led av halsbränna eller diarré fick minst 50 procent reduktion av sina besvär.

Kiselgel lugnar magproblem
Silicea Mag-Tarm gel innehåller finfördelat mineraliskt kisel. Kiselgelen består av kisel, syre och vatten. Den är naturlig och innehåller varken konserveringsmedel eller andra tillsatser. På grund av en porös struktur och kraftig bindningsförmåga fungerar kiselgelen som en svamp som suger upp främmande substanser. Kiselgelen binder gaser och retande substanser i mag-tarmsystemet samt skyddar magens och tarmens slemhinnor, vilket har positiv effekt på flera typer av mag-tarmproblem. Kiselgel kan användas både vid akuta och kroniska magproblem till exempel vid halsbränna, IBS, ballongmage, matförgiftning, diarré, kräkningar och magkatarr och både för kortvarig och långvarig behandling. Kiselgel är dessutom skonsam och lokalt verkande, vilket gör den lämplig även för barn.

 

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Namn: Eva Andersson
Ålder: 67 år
Familj: Make och två vuxna söner som har egna familjer
Bor: Västerås
Sysselsättning: Pensionär
Fritidsintressen: Läser, handarbetar, promenerar och rör sig gärna. På sommaren är hon och maken ute med båten så mycket de kan och är det snö åker hon gärna skidor.

Visste du att...
kisel är det näst vanligaste grundämnet i jordskorpan? Det finns överallt i naturen där strukturell styrka, elasticitet och flexibilitet krävs och har därmed stor betydelse för både djur och växter.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Mango i skål

Ericas mangobowl med kokos

Desserter/sötsaker

I sin nya bok "Superfood boost" visar Erica Palmcrantz Aziz att nya, bättre vanor varken behöver vara krångliga eller tidskrävande. Här får läsaren lära sig om råvaror som ger lite extra skjuts åt hälsan – eller enkelt översatt ingredienser som är lika mycket mat som de är medicin. Kureras reporter Emma V Larsson testar ett recept och ger sitt omdöme

Övning: Boosta din energi

Träning

Det är lätt att känna sig trött framåt eftermiddagen och då kan det vara svårt att motstå den där chokladkakan. Byt ut eftermiddagsfikat mot en snabb energihöjande yogaövning istället.

Erica Palmcrantz Aziz håller ett mangoldblad

Ericas 10 hälsofavoriter

Hälsa

Erica Palmcrantz Aziz delar med sig av sina tio absoluta hälsofavoriter. Träning och det japanska matchatéet hamnar högt upp på listan andra kärlekar är skratt och att göra egna ansiktskrämer. Erica är lika noga ned vad hon har på utsidan som vad hon stoppar i kroppen.

Lyckad semester med adaptogener

Hälsa

När det är dags för semester brukar Ann-Sofi Kronvall, 53 år, alltid rasa ihop. Antingen blir hon förkyld eller så sover hon sig igenom den första veckan. Men förra året laddade Ann-Sofi med så kallade adaptogener, naturliga ämnen som bland annat förbättrar kroppens återhämtningsförmåga och resultatet blev helt annorlunda.

Pinus maritima tallskog i norra portugal

Därför bör du upptäcka pyknogenol

Naturlig hälsa

Har du upptäckt ämnet pyknogenol än? Om inte är det dags nu. Det helt naturliga ämnet, som kommer från barken från en specifik typ av tall, är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol gör nytta på en lång rad områden. Här är några av dem.

Karin Isberg

Exklusivt för Kureras läsare: En artikelserie om effektiv stresshantering

Mental hälsa

Karin Isberg är författare och stressexpert. När Kurera hösten 2015 intervjuade henne i en artikel om utmattning blev den snabbt en av sajtens absolut mest lästa artiklar någonsin och fick till och med fick Kureras server att krascha. Nu har Karin skrivit boken "15 sätt att bli fri från stress" där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. Under sommaren kommer du som besöker Kurera.se att få ta del av den.

Jerry Brännmyr

”Din kropp är perfekt men fungerar inte perfekt om du inte tar hand om den”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra – ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själva. Det har blivit dags för Kureras kanske mest åsiktsfulle krönikör att säga sitt: Varsågod Jerry Brännmyr.

johanna bjurström

Hur kan jag minska på stressen?

Krönikan

Stress påverkar din kropp mycket negativt. Att hitta lugna stunder med återhämtning arbetar jag mest personligen med, det är min stora svaghet. Som egenföretagare med många idéer är det en utmaning att kunna hitta stödsystem att luta sig mot för att inte stressen ska påverka mig så mycket. Här ska jag berätta mer om hur jag gör.

brun kvinna i gul bikini vid strandkant med röd drink

Effektivt solskydd – från insidan

Hud

När vi solar förbrukas mängder av E-vitamin och betakaroten som finns naturligt i huden. Genom att tillföra dessa ämnen kan huden lättare skydda sig och behålla sin naturliga balans. Betakarotenet ger dessutom huden en lätt solkysst ton. Här får du veta mer om betakarotenets – och andra näringsämnens förmåga att skydda mot solen.

Zarah Öberg

Zarah Öberg: ”Är noga med att tillskotten är naturliga och fria från tillsatser”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar”, där näringsexperter av olika slag får berätta om hur de tänker kring näring och näringstillskott – ur ett generellt perspektiv. Och så klart avslöja vilka eventuella tillskott de själva äter. Det har blivit dags för den tionde intervjupersonen i serien: Kureras egna näringsexpert Zarah Öberg.

Erica Palmcrantz Aziz

Ericas 8 skäl till att börja superfoodboosta dig

Hälsa

Raw foodinspiratören och kokboksförfattaren Erica Palmcrantz Aziz är aktuell med en nya boken "Superfood boost". Här listar hon de åtta främsta fördelarna med att boosta sitt näringsintag med näringstäta livsmedel eller så kallade superfoods. Fördelar som bland annat inbegriper viktminskning, bättre hälsa och mer energi.

Maya Nestorov

Maya Nestorov – om bästa verktygen för att läka och stärka sig själv

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar", där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv. Och vilka tillskott de själva äter. Det har blivit dags för Maya Nestorov – känd hälsobloggare och "Youtuber".

Mia Hagenmalm i köket

Mia Hagenmalm: ”Ta hand om din mage, sedan kommer allt annat”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själv. Det har blivit dags för vår alldeles egna Kurerabloggare, Mia Hagenmalm.

Fredrik Paulún

Fredrik Paulún: ”Omega-3 bygger upp hjärnan och minskar inflammationer”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilka kosttillskott de anser att gemene man bör prioritera och - inte minst - vilka de är noga med att få i sig själva. Sjunde personen ut: Näringsfysiologen och författaren Fredrik Paulún.

gonorrébakterie

Nya fall av antibiotikaresistens – nu gällande könssjukdomen gonorré

Hälsa

Problemet med resistenta bakterier fortsätter att öka världen över, med risk för att allt mer antibiotika blir verkningslös – något som skulle få katastrofala konsekvenser. Allt fler fall där människor inte reagerar på antibiotikabehandling dyker upp. Nu senast har tre personer smittats av en variant av gonorré som inte går att behandla. Det handlar alltså om en "superbakterie" som har blivit motståndskraftig antibiotika, rapporterar Världshälsoorganisationen WHO. "Gonorré är en väldigt smart bakterie. Varje gång man introducerar en ny typ av antibiotika utvecklar den resistens", säger Teodora Wi, expert på WHO.

Mikaela Bjerring

Mikaela Bjerring: ”Är inte bakteriefloran i balans påverkas hela vår kropp”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång serien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilken näring de själva är noga med att få i sig och vad de oftast rekommenderar till andra. Sjätte personen ut: Näringsterapeuten och succébloggaren Mikaela Bjerring.