Annons
Annons

Klor (Cl)

Klor är en av de 16 grundläggande näringsämnen som man finner i människan. Det hjälper till att döda bakterier samt hålla cellerna rena. Klor har gynnsamma funktioner för nervsystemet och hjärnan.

Redaktionen

24 juli, 2012
Dela inlägget

Funktion
Klor är en av de 16 grundläggande näringsämnen som man finner i människan. Det hjälper till att döda bakterier samt hålla cellerna rena. Klor har gynnsamma funktioner för nervsystemet och hjärnan.
Klor:
• reglerar blodets syra/basbalans.
• arbetar i förening med natrium och kalium. Dessa tillsammans med magnesium är viktiga elektrolyter som håller kroppen basisk och reglerar vattenbalansen.
• stödjer reningen i kroppen, särskilt leverfunktionen.
• hjälper till med matsmältningen genom att den stimulerar produktion av saltsyra. Klor motarbetar uppblåsthet, gasbildning och bidrar till god mag-tarmfunktion.

Bristsjukdomar och tidiga symtom
Saltsyrabrist, förlust av hår och tänder.

Bästa källorna för klor
Salt (innehåller ca 40 procent natrium och 60 procent klor), havstång, oliver, surkål. Klor förekommer ofta i sportdrycker innehållande klor samt andra elektrolyter: natrium, kalium och magnesium.

Toxicitet
Klor kan orsaka bl.a. högt blodtryck. Klor är en halid som motverkar jod och kan bidra till sköldkörtelproblem. Det är lätt att få i sig för mycket klor, främst genom högt intag av salt (>10 g per dag), dricksvatten, simbassänger och genom att duscha med hett vatten som innehåller klor. Klor i bordssalt kan bidra till högt blodtryck. Intag av alger och kaliumjodat kan minska överskottsklor i kroppen.

Toxicitetskällor
Dricksvatten och duschvatten.

Interaktion med näringsämnen
Klor samarbetar med andra elektrolyter: natrium, kalium, och magnesium. Man har oftast endast ökat behov av klor som tillskott när man svettas rikligt vid utomhusarbete, vid hög temperatur och luftfuktighet eller vid uthållighets- eller konditionssport i samband med riklig svettning. Klor är en halid som motarbetar upptag samt funktion av jod i kroppen.

Dosering
RDI: Inget fastställt men de allra flesta får i sig tillräckligt genom intag av bordssalt. Det är bra att även få i sig organiskt klor genom intag av alger, oliver och surkål. Man behöver inte mer tillskott av klor om man äter salt, oliver, surkål eller alger. Däremot finns det större risker att man får i sig för stora mängder genom dricksvatten och duschvatten. Använd vattenkranfilter och duschfilter för att minska exponering för klor.

Annons
Annons