Våfflor kan ätas både med söta och salta tillbehör. Denna glutenfria variant är baserad på mandelmjöl och glutenfritt havre och kan ätas till såväl frukost och lunch som till dessert. Njut med hallonsylt, äppelmos eller varför inte en matig hummus.
Fakta
Receptet kommer från Urtekram.
Ingredienser
Mandelvåfflor
75 g ekologiskt smör (eller kallpressad kokosolja)
2 ekologiska ägg
4 dl ekologisk mandeldryck
2 dl mandelmjöl
2 dl havremjöl
2 tsk bakpulver
1 msk chiafrön
1/2 tsk himalayasalt
Gör våfflorna extra matiga genom att servera dem med en smakrik och färgglad hummus smaksatt med gröna ärtor och örter.
Grön ärthummus
Ger 1 stor skål
1 burk förkokta kikärtor
250 g ekologiska gröna ärtor (frysta, tinade går bra)
1 msk tahini
2 msk kallpressad jungfru olivolja
1 dl ekologisk färsk basilika
1 dl ekologisk färsk persilja
himalayasalt
svartpeppar
Ev ekologisk smörgåskrasse till garnering
Gör så här
Mandelvåfflor
Smält smöret. Vispa ihop smör, ägg och mandeldryck. Blanda ihop alla torra ingredienser och vänd ner i äggblandningen. Vispa samman till en jämn smet. Låt svälla 20 minuter.
Hetta upp ett våffeljärn och pensla båda sidorna med smör. Grädda våfflorna tills gyllene. Servera med valfri topping.
Grön ärthummus
Häll av och skölj kikärtorna. Tina eventuellt ärtorna. Mixa samman samtliga ingredienser till en slät röra. Tillsätt eventuellt lite vatten för en slätare röra. Garnera med smörgåskrasse.
Av redaktionen
Sugen på fler goda recept?
På Kurera finns många goda att välja mellan.
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!