Annons

Kokboken som ska underlätta matlagningen för diabetiker

Kokboksförfattaren Birgitta Höglund har tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt kommit ut med boken Stora diabeteskokboken. Det är en nyutgåva av den diabeteskokbok som kom 2017 och i den nya boken finns bland annat en hel del nya vegetariska rätter.

Inger Palm

2 oktober, 2023
Kokboken som ska underlätta matlagningen för diabetiker
Dela inlägget

I Sverige finns det runt en halv miljon personer som har diabetes. Det tog kocken och koksboksförfattaren Birgitta Höglund fasta på tillsammans med en annan författare – Lars-Erik Litsfeldt.

– Boken är en uppdaterad nyutgåva av Diabeteskokboken för män som kom 2017, den såldes slut för flera år sen. Vi har fått många förfrågningar kring att det behövs en diabeteskokbok som vänder sig till alla de som är drabbade av diabetes i Sverige, säger Birgitta Höglund.

Hon berättar att det senaste halvåret har varit intensivt, men för någon vecka sedan kom äntligen boken ut i handeln.

– Jag och Lars-Erik var eniga med förlaget om att nu var det dags att boken omfattar alla som har diabetes. I den här boken vänder sig både Lars-Eriks faktatexter och mina recept alltså till alla, inte bara män som var målgruppen i den tidigare utgåvan, säger Birgitta.

Fler vegetariska recept

I den nya kokboken presenteras en hel del nya vegetariska recept. Det finns även rätter som innehåller pre- och probiotika något som funnits på önskelistan hos många som tog del av deras förra kokbok – Låt bönor förändra ditt liv. Det var en kokbok som Birgitta och Lars-Erik skrev tillsammans med Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.

Annons

– Lars-Eriks texter om och för diabetiker är uppdaterade med nya medicinska rön och den innefattar de särskilda hälsoproblem som kan drabba både kvinnor och män. Läsaren får lära sig mer om till exemepl resistent stärkelse, pre- och probiotika och dess effekter på tarmfloran. Han beskriver också mer om gryningsfenomenet, graviditetsdiabetes och hur till exempel hormonella faktorer och stress kan påverka blodsockret, berättar Birgitta.

Recepten är anpassade för att fungera för alla i familjen genom att Birgitta lagt till tips om hur man väljer det protein man själv vill ha, vilket gör att det passar vegetarianen som pescetarianen och carnivoren.

–  Alla kan ha glädje av grundrecepten med lite egna justeringar i sitt val av protein. De fungerar förstås också bra att laga till även för ensamhushållet i mindre format eller om man vill passa på att laga upp några extra matlådor att stoppa i frysen, säger Birgitta.

Ett bättre liv

Birgittas recept bygger på all den kunskap hon tillförskansat sig genom åren. Och hon vill att alla ska kunna laga hennes recept utan större matlagningskunskaper. Därför är hennes anvisningar enkla. Man ska helt enkelt kunna få till en god måltid utan alltför mycket krångel.

– Mat som är både njutbar och ger en hög mättnadskänsla som håller i sig länge. En del recept kräver förstås lite mer jobb, så de passar på helgen eller till en fest, men de flesta är mycket enkla att laga även för den som är ovan i köket. Vi hoppas att vår kokbok ska förändra många diabetikers liv till det bättre och hjälpa till på vägen så att färre ska behöva drabbas, genom att äta god mat som stabiliserar blodsockret istället för att det ska pendla upp och ner av för mycket socker och stärkelse.

Annons

Fakta

En halv miljon svenskar har diabetes – en sjukdom som går lätt att bromsa genom kosten. Stora diabeteskokboken (Bookmark Förlag) är en heltäckande faktabok och receptsamling för alla som vill ha ett stabilt blodsocker, slippa diabetesmedicinering eller leva hälsosamt – och ändå äta gott.

Boken är skriven av kocken Birgitta Höglund och författaren Lars-Erik Litsfeldt.

Recepten innehåller en lägre halt av kolhydrater än vad som är vanligt. Det finns alternativ till många av svenska folkets favoriträtter och med en hög halt av näring och goda smaker.

Läsaren får även veta hur man kan laga till maten så den blir mer prisvärd med hjälp av att lägga närproducerade grönsaker och baljväxter, vilket passar extra bra nu när priserna på mat gått upp.

Stora Diabeteskokboken

Annons