Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

11 fakta om diabetes

Den 14 november inträffar Världsdiabetesdagen runt om i världen.
Dagen är instiftad av FN för att sätta fokus på alla de miljoner människor som lever med diabetes, eller som riskerar att drabbas av sjukdomen.
Här är mer om bakgrunden till dagen samt elva fakta om diabetes.

Världsdiabetesdagen, eller World Diabetes Day, startades efter ett initiativ av International Diabetes Federation (IDF) och WHO 1991 för att uppmärksamma att diabetes ökar stort i världen. Från och med 2007 är också FN med i arbetet att bekämpa ökningen av sjukdomen.

► Läs också: Statiner kan öka risken för diabetes med 50 procent

 

Hot mot den globala hälsan
Den 20 december 2006 antog FN en resolution där diabetes lyftes som ett hot mot den globala hälsan. Unikt - eftersom det är den första icke smittsamma sjukdomen som får den statusen. Genom resolutionen pekar FN på allvaret i den pandemiska utbredningen av sjukdomen i världen och manar nationerna att agera för att öka kunskapen om och bromsa utvecklingen av diabetes.
Att dagen uppmärksammas den 14 november beror på att en man vid namn Frederick Banting föddes då. Det var mannen som tillsammans med Charles Best år 1923 upptäckte insulinet.

► Läs också: En läsk om dagen ökar risken för diabetes

Uppmärksammas med blåbelysta byggnader
En återkommande och världsomfattande tilldragelse är att en mängd, ofta offentlig,a byggnader belyses i blått på Världsdiabetesdagen. Förhoppningen är att det ska medföra att allmänheten uppmärksammar att det är något speciellt med den dagen. Dagen uppmärksammas även genom olika typer av evenemang arrangerade av de många lokala diabetesorganisationer som finns över världen.

► Läs också: Forskning: förändrad tarmflora kan orsaka diabetes

11 fakta om diabetes

 

1. Den 14 november...
...inträffar Världsdiabetesdagen. Denna dag är uppkallad efter Sir Frederick Banting Grants och dennes födelsedag. Mannen var en av uppfinnarna av insulin 1923. FN beslutade 2006 att göra denna dag till Världsdiabetesdagen och en symbol i form av en blå ring togs fram för att markera dagen. Bakgrunden till är att en cirkel i många kulturer betyder liv och hälsa. Den blå färgen symboliserar himlen som vi alla lever under samt är FN-flaggans färg.

 

► Läs också: Forskare undersöker om tuff diet kan vända långvarig diabetes

2. Var sjunde sekund...
...dör en person av diabetes i världen.

3. Diabetes förutspås...
...att bli den sjunde ledande dödsorsaken år 2030.

4. Idag lever 387 miljoner...
...människor i världen med sjukdomen diabetes.

► Läs också: Diabetes en global epidemi

5. De mest kända formerna av diabetes är:
Typ 1 – kroppens brist på insulinproduktionen
Typ 2 – Kroppens oförmåga att använda insulin

6. Typ 2-diabetes...
...(90 procent) är mycket vanligare än typ 1-diabetes (10 procent).

7. 80 procent av alla dödsfall...
...orsakade av diabetes förekommer i låg- eller medelinkomstländer.

8. Diabetes medför ökad risk...
...för hjärtproblem och hjärtsjukdom uppges vara ansvarig dödsorsak i mellan 50 och 80 procent av fallen. Diabetes är den ledande orsak till blindhet, amputation och njursvikt.

► Läs också: Frågor och svar om diabetes

9. Typ 2-diabetes kan förebyggas...
Genom 30 minuters måttlig till intensiv fysisk aktivitet varje dag och en hälsosam kost kan du minska risken betydligt.
Typ 1-diabetes kan inte förebyggas.

 

10. Behandling...
Diabetes typ 1: Insulin och hälsosam kost
Diabetes typ 2: Piller, i vissa fall insulin samt hälsosam kost.

► Läs också: Ny studie: Komplexa kolhydrater bättre än fett vid diabetes

11. Man kan få diagnosen diabetes...
...i ett tidigt skede genom att ta ett blodprov hos sin läkare.

Av Isabelle G Hedander

Källor:
www.idf.org/sites/default/files/Atlas-poster-2014_EN.pdf
who.int/mediacentre/factsheets/fs312/en
who.int/features/factfiles/diabetes/facts/en
diabetes.se/Vart-arbete/Varldsdiabetesdagen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

 

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Fakta

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

 

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.

 

tre kvinooansikten

Så kan din rosacea bli bättre

Hälsa

Rödhet eller rodnad på huden kan till exempel vara ytliga blodkärl eller rosacea. Kyla, värme och stress kan också göra huden rödflammig. Studier har visat ett en speciell molekyl som kommer från sackaros kan dämpa med röda området i ansiktet med upp till 68 procent.

man bär kvinna på ryggen

Naturens apotek: Uppiggande växter

Hälsa

När dagarna blir kortare och höstmörkret blir allt mer påtagligt hinner en del av oss aldrig ut i dagsljus. Då är det lätt att tappa ork och energi. Här är några pigga växter som ger kraft till både kropp och sinne.

Lingonbröd från boken "Systrarna Perssons skafferi"

Lingonbröd med anis

Recept

Vill du lyxa till vardagsfrukosten? Svep då ihop detta lingonbröd innan du går och lägger dig på kvällen och låt kalljäsa över natten. På morgonen är det bara att skjutsa in de färdigjästa bröden i ugnen - och voíla frukosten är serverad.

 

En shake med jordnötssmör och bär

Må bra i höst med hälsosam comfort food

Kost

Matbloggaren Agnes Gällhagen har samlat sina bästa och mest trösterika comfort food-recept i en kokbok i grön tappning. Mat att laga när du vill vara lite extra snäll mot dig själv, när förkylningen lurar eller du helt enkelt behöver fylla på med extra näring och omtanke.