Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

11 fakta om diabetes

Den 14 november inträffar Världsdiabetesdagen runt om i världen.
Dagen är instiftad av FN för att sätta fokus på alla de miljoner människor som lever med diabetes, eller som riskerar att drabbas av sjukdomen.
Här är mer om bakgrunden till dagen samt elva fakta om diabetes.

Världsdiabetesdagen, eller World Diabetes Day, startades efter ett initiativ av International Diabetes Federation (IDF) och WHO 1991 för att uppmärksamma att diabetes ökar stort i världen. Från och med 2007 är också FN med i arbetet att bekämpa ökningen av sjukdomen.

► Läs också: Statiner kan öka risken för diabetes med 50 procent

 

Hot mot den globala hälsan
Den 20 december 2006 antog FN en resolution där diabetes lyftes som ett hot mot den globala hälsan. Unikt - eftersom det är den första icke smittsamma sjukdomen som får den statusen. Genom resolutionen pekar FN på allvaret i den pandemiska utbredningen av sjukdomen i världen och manar nationerna att agera för att öka kunskapen om och bromsa utvecklingen av diabetes.
Att dagen uppmärksammas den 14 november beror på att en man vid namn Frederick Banting föddes då. Det var mannen som tillsammans med Charles Best år 1923 upptäckte insulinet.

► Läs också: En läsk om dagen ökar risken för diabetes

Uppmärksammas med blåbelysta byggnader
En återkommande och världsomfattande tilldragelse är att en mängd, ofta offentlig,a byggnader belyses i blått på Världsdiabetesdagen. Förhoppningen är att det ska medföra att allmänheten uppmärksammar att det är något speciellt med den dagen. Dagen uppmärksammas även genom olika typer av evenemang arrangerade av de många lokala diabetesorganisationer som finns över världen.

► Läs också: Forskning: förändrad tarmflora kan orsaka diabetes

11 fakta om diabetes

 

1. Den 14 november...
...inträffar Världsdiabetesdagen. Denna dag är uppkallad efter Sir Frederick Banting Grants och dennes födelsedag. Mannen var en av uppfinnarna av insulin 1923. FN beslutade 2006 att göra denna dag till Världsdiabetesdagen och en symbol i form av en blå ring togs fram för att markera dagen. Bakgrunden till är att en cirkel i många kulturer betyder liv och hälsa. Den blå färgen symboliserar himlen som vi alla lever under samt är FN-flaggans färg.

 

► Läs också: Forskare undersöker om tuff diet kan vända långvarig diabetes

2. Var sjunde sekund...
...dör en person av diabetes i världen.

3. Diabetes förutspås...
...att bli den sjunde ledande dödsorsaken år 2030.

4. Idag lever 387 miljoner...
...människor i världen med sjukdomen diabetes.

► Läs också: Diabetes en global epidemi

5. De mest kända formerna av diabetes är:
Typ 1 – kroppens brist på insulinproduktionen
Typ 2 – Kroppens oförmåga att använda insulin

6. Typ 2-diabetes...
...(90 procent) är mycket vanligare än typ 1-diabetes (10 procent).

7. 80 procent av alla dödsfall...
...orsakade av diabetes förekommer i låg- eller medelinkomstländer.

8. Diabetes medför ökad risk...
...för hjärtproblem och hjärtsjukdom uppges vara ansvarig dödsorsak i mellan 50 och 80 procent av fallen. Diabetes är den ledande orsak till blindhet, amputation och njursvikt.

► Läs också: Frågor och svar om diabetes

9. Typ 2-diabetes kan förebyggas...
Genom 30 minuters måttlig till intensiv fysisk aktivitet varje dag och en hälsosam kost kan du minska risken betydligt.
Typ 1-diabetes kan inte förebyggas.

 

10. Behandling...
Diabetes typ 1: Insulin och hälsosam kost
Diabetes typ 2: Piller, i vissa fall insulin samt hälsosam kost.

► Läs också: Ny studie: Komplexa kolhydrater bättre än fett vid diabetes

11. Man kan få diagnosen diabetes...
...i ett tidigt skede genom att ta ett blodprov hos sin läkare.

Av Isabelle G Hedander

Källor:
www.idf.org/sites/default/files/Atlas-poster-2014_EN.pdf
who.int/mediacentre/factsheets/fs312/en
who.int/features/factfiles/diabetes/facts/en
diabetes.se/Vart-arbete/Varldsdiabetesdagen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

 

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

 

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.