Annons
Annons

Ny studie: Komplexa kolhydrater bättre än fett vid diabetes

Nya rön indikerar nu att det finns ett bättre alternativ än LCHF som kosthållning för personer med diabetes typ 2. Vad? Jo, att minska mängden fett i sin kost och samtidigt öka mängden kolhydrater - alltså tvärtom mot vad många tidigare gjort. Det visar en ny studie publicerad online i European Journal of Nutrition.

Redaktionen

4 september, 2015
Ny studie: Komplexa kolhydrater bättre än fett vid diabetes
Dela inlägget

Nya rön indikerar nu att det finns ett bättre alternativ än LCHF som kosthållning för personer med diabetes typ 2.
Vad? Jo, att minska mängden fett i sin kost och samtidigt öka mängden kolhydrater – alltså tvärtom mot vad många tidigare gjort.
Det visar en ny studie publicerad online i European Journal of Nutrition.

Att minska fettintaget och samtidigt öka intaget kolhydrater är det bästa för personer med typ 2-diabetes, enligt en studie publicerad online den 25 augusti i European Journal of Nutrition.
Läs också: Frågor och svar om diabetes

Följde stor grupp diabetes-patienter
Forskarna följde och registrerade kosthållningen hos 1 785 typ 2-diabetespatienter, som en del av TOSCA.IT-studien.
De kom fram till att en ökning av fetthalten i kosten från mindre än 25 procent till 35 procent eller mer höjde nivåerna av både triglycerider och LDL-kolesterol, det vill säga det onda kolesterolet, skriver The Physicians Committee for Responsible Medicine.

Fett försämrade värdena medan kolhydrater förbättrade dem
Även HbA1c-nivåerna, som en markör för hur blodsockerhalten har legat två till tre månader innan provtagningen höjdes.
Detta medan en ökad mängd komplexa kolhydrater i kosten (från mindre än 45 procent till 60 procent eller mer) tvärtom sänkte samma värden.
Läs också – Stor studie: 5:2-dieten ger diabetiker tydliga hälsoeffekter

Har effekt på riskfaktorer
Studien visade även att en ökning av mängden fibrer i kosten tillsammans med en sänkning av tillsatt, raffinerat socker hade positiv effekt på kolesterol och blodsocker.
Det är den första studien som visar att små ändringar, när det gäller intag av fett och kolhydrater, påverkar metabola riskfaktorer hos de stora gruppen patienter med diabetes typ 2.
Läs också: Så fick Monica smalare midja och stabilare blodsocker

Källa: Vitale M, Masulli M, Rivellese AA, et al. Influence of dietary fat and carbohydrates proportions on plasma lipids, glucose control and low grade inflammation in patients with type 2 diabetes—The TOSCA.IT Study. Eur J Nutr. Published online August 25, 2015.

Av Isabelle Hedander

Annons
Annons