Kokboken ”Nyfiken grönare” av Cecilia Blankens och Kristin Johansson bjuder på många smarta recept på vegomat och tips på hur vi kan återvinna mat som blir över. Denna rätt kan varieras i det oändliga och funkar ypperligt med gårdagens pasta.
Fakta
Namn: Cecilia Blankens och Kristin Johansson
Yrke: Skribent och kostekonom
Aktuella med: ”Nyfiken grönare – smartare vegomat” uppföljare till ”Nyfiken grön” från 2016.
Portioner: 4
Ingredienser
4 nävar pasta, eller kokt från gårdagen
1 lök, valfri färg
1 näve brysselkål
1 näve svamp
en klick smör
1 näve spenat
ett knippe timjan
2 msk crème fraiche eller grädde 1 boll mozzarella
olja
salt och peppar
Gör så här
Börja med att steka svamp och brysselkål. Lägg åt sidan och servera separat.
Koka pastan al dente i saltat vatten. Gårdagens pasta doppas i det kokande vattnet för att väckas till liv. Häll av vattnet och ringla lite olja över pastan.
Finhacka löken och putsa och dela brysselkålen i mindre bitar. Rensa och skär eventuellt svampen i mindre bitar.
Lägg svampen i en torr panna och låt den svettas på låg värme. När vätskan först släppt och sedan kokat bort är det dags att höja värmen och lägga i en klick smör tillsammans med lök och kål. Smaka av med salt och peppar.
Blanda ner spenat, timjan (dra av bladen och skippa stjälken) och crème fraiche eller grädde. Blanda med bitar av mozzarella, stjälp i pastan och värm upp alltsammans.
Se receptet som förslag, våga byta ut och variera utefter vad ni själva har hemma och gillar.
Av redaktionen
Sugen på fler recept?
På Kurera finns många goda recept att botanisera bland.
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!