Kureras valguide Gudrun schyman Feministiskt initiativ

Foto: Elisabeth Ohlson

“Kropp, hälsa och själ hänger ihop”

VALGUIDE 2014: Feministiskt Initiativ vill se ekologisk mat till förskolor, skolor och äldreboenden. Sveriges hälsoklyftor ska minskas med bra skolmat lagad på plats och mer rörelse på schemat, till exempel i form av dans.

Gudrun Schyman, talesperson för Feministiskt Initiativ, är först ut i Kureras valguide inför riksdagsdalet 2014.

Så här tycker F! i fyra hälsopolitiska frågor.

1. EKOLOGISKA LIVSMEDEL
Försäljningen av ekologiska livsmedel i Sverige ökade med 13 procent under 2013, enligt statistik från Ekoweb. Vid årsskiftet var strax över 4 procent av alla sålda livsmedel var ekologiska, medan resterande 95 procent var icke-ekologiska.

Hur tänker Feministiskt initiativ kring ekologisk produktion av livsmedel? Bör det skapas fler incitament som gynnar miljövänliga alternativ?
– Marknaden kan inte ta ansvar för att vi ska förändra våra konsumtionsvanor i en riktning som inte äventyrar kommande generationers möjligheter, säger Gudrun Schyman. Hållbarhet är ett samhällspolitiskt mål och vi måste använda styrmedel för att uppnå det. Särskilt kommunerna är i sin upphandling viktiga aktörer i detta, eftersom besluten om mathållningen i hela välfärdssektorn tas på kommunal nivå.

 

– Det är bra att försäljningen och konsumtionen ökar. Det visar på att det finns ett stort intresse för att livsmedel ska vara av hög och hållbar kvalitet.

2. HÄLSOKLYFTORNA
Forskare från Göteborgs universitet pekade nyligen ut flera tecken på ojämlik hälsa mellan olika socioekonomiska grupper i Sverige. Människor i resurssvaga förorter har tre gånger så ofta diabetes som de som bor i rikare stadsdelar. De behandlas också mer än dubbelt så ofta för hjärtinfarkt och depressioner.

Vad bör ni politiker göra för att motverka hälsoskillnader mellan olika socioekonomiska grupper?
–  Det är avgörande med bra utbildning. Att det redan i förskolan och skolan finns kunskap om hur viktig maten är och hur riktig mat smakar. Vi vill ha förskolor med riktiga tillredningskök, äldreboenden med egen matlagning, dofter i korridorerna och synintryck som förstärker smaken. Allt detta är kunskaper och värden som måste förmedlas. Kropp och hälsa och själ hänger ihop.

– Det behövs en konsekvent upphandlingspolicy på alla landstings- och kommunalpolitiska nivåer, säger Schyman. Kunskaper om mat och produktion ska in i skolan, hälsovården och livsvården likaså. Ökade satsningar på skolhälsovården och både skolsköterska och kurator på plats.  Förebyggande folkbildningsarbete ska ske på alla nivåer. Gärna tillsammans med ideella föreningar inom träning och idrott.

– Att arbeta för minskade hälsoskillnader går hand i hand med att arbeta för minskade ekonomiska klyftor. Det är ett omfattande arbete som naturligtvis också kräver en aktiv och omfördelande bostadspolitik och arbetsmarknadspolitik.  Men utbildningen är central. 

3. FYSISK INAKTIVITET
Fysisk inaktivitet beräknas kosta sju miljarder kronor årligen i Sverige, enligt siffror från Folkhälsomyndigheten. Det är också en av de främsta orsakerna till vi dör i förtid.  Trots att det i dag pågår en träningsboom med ökat träningsintresse i Sverige, blir det inte fler personer som rör på sig. Det är de som redan tränade som har börjat träna mer, medan de som inte rör på sig är fortsatt inaktiva.

 

Bör det vidtas politiska åtgärder för att få fler svenskar att röra på sig – och hur skulle sådana initiativ i så fall kunna ser ut?
– Också här är det nödvändigt att börja från början; i förskolan, upp i grundskolan och vidare på gymnasiet. Där grundläggs mönster och behov, säger Schyman. Rörelsebehovet finns naturligt hos de mindre barnen och ska uppmuntras att fortsätta. Mer rörelse på schemat och kroppen får en bättre balans och tanken får en större stimulans. Gemensamma aktiviteter kring idrott eller motionerande stärker motivationen. Förskolan och skolan kan göra mycket. Fler lektionstimmar bör avsättas till rörelse, också i andra former än idrott och motion. Dans är till exempel ett utmärkt rörelseuttryck.

4. KEMIKALIELAGSTIFTNINGEN
I dag finns 4 000 gånger mer kemikalier i omlopp än för femtio år sedan. Enligt Svenska Naturskyddsföreningen saknas det forskningsunderlag kring vilka effekter som majoriteten av de nya kemikalierna har för hälsa och miljö. De har också slagit larm om ”cocktaileffekten” – den hittills okända effekt som blandingen av kemikalier vi utsätt för kan få för vår hälsa på sikt.

Tycker Feministiskt Initiativ att kemikalielagstiftingen är tillräcklig som den ser ut idag?
– Nej, den behöver skärpas om vi ska ta försiktighetsprincipen på allvar. Och det ska vi.

 

Av: Maja Sönnerbo

 

 Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

familj som äter

Diamantis Koukouvinos: Så kan du få ordning på din IBS

Hälsa

IBS beskrivs ofta i Sverige som ett funktionellt tarmbesvär som kan yttra sig olika från person till person. Symtomen är framförallt uppblåst mage efter en måltid, smärta och obehag, gaser, diarré eller förstoppning eller en kombination av de båda.– Det är inte svårt att få ordning på IBS om man vet hur man ska behandla, säger Diamantis Koukouvinos som är naprapat och naturläkare inom kinesisk medicin.

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

 

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.

 

 

Jadå, klart du ska testa gado gado!

Recept

Gado gado är en klassisk indonesisk sallad med tempeh. Namnet betyder potpurri på indonesiska, vilket beror på att man ofta använder olika grönsaker beroende på säsong. Gör gärna det du också! En krämig jordnötssås är kronan på  verket.

Sofia har hittat sin hudvård

Hälsa

Sofia Marklund har haft problem med sin hud i många år och aldrig hittat en hudvårdsrutin som funkar – förrän nu. Efter bara några veckor med en svensk serie av veganska produkter både ser och känner hon skillnad.

Camilla kan springa med hundarna igen

Hälsa

När Camilla Hallgren såg hur hennes hundar blev piggare och rörligare i lederna av ett tillskott med musselextrakt så bestämde hon sig för att prova själv. Artrosen i ett knä som hindrat henne att leva ett aktivt liv är nu helt borta. Nu springer hon milen utan problem igen.

Går det att träna bort gäddhänget?

Hälsa

Kroppen förändras efter en graviditet, en viktnedgång och samband med klimakteriet. Utebliven fysisk aktivitet och sämre kosthållning sätter också spår på kroppen. En sak som kan uppstå är överskottshud – och något kvinnor ofta pratar om är gäddhänget, som plötsligt blivit påtagligt. Men går det att få bort gäddhänget? Vi frågade vår träningsexpert Monika Björn, som har flera goda råd att ge.

 

Åsa: ”Jag har fått min kropp tillbaka”

Hälsa

Två graviditeter gjorde huden på Åsa Engströms mage slapp och skrynklig. Och när hon hade gått ner 42 kilo såg magen ut som ett russin. En kräm med ämnen som stramar upp huden, gjorde skillnad. Hård träning förbättrade resultatet – så mycket att Åsa ställde upp i en Bikini Fitness-tävling!