Vitlöken har varit älskad i både kök och medicinlåda länge. Det var ett naturens penicillin innan antibiotika gjorde entré på marknaden. Dess goda egenskaper är inte bortglömda idag och inför höst och vinter kan det vara en god idé att boosta immunförsvaret med ett vitlökstillskott – som inte luktar.
Vitlöken är en av våra mest näringsrika grönsaker med stora mängder vitamin A, B och C, samt nyttiga svavelföreningar. Dess hälsofrämjande egenskaper har varit kända i tusentals år och det har nästan alltid varit – och är – en omtyckt huskur, såväl i forna Egypten och Grekland som i dagens samhälle. Det finns till och med bevis för att atleterna i de första olympiska spelen åt vitlök för att orka mer.
– Man kan lugnt säga att vitlök är ett etablerat verktyg för att stärka immunförsvaret. Människor har länge använt det för att läka åkommor. Vid andra världskriget lade ryssarna krossad, färsk vitlök direkt i infekterade sår, berättar Jan G Bruhn, apotekare och professor.
Ett extrakt som inte luktar
Vitlökens hälsofrämjande egenskaper är tusenårig kunskap som idag testas i forskning. Flera studier visar goda resultat.
– Man har sett att vitlök har bra effekt på bakterier, svampar och virus. Studier påvisar både förebyggande och lindrande effekter.
Uppfattningen om hur stor dos av vitlök som behövs för att boosta immunförsvaret varierar. Hemliga kurer med vitlöksklyftor i öronen och andra kreativa lösningar har ofta figurerat. Två klyftor om dagen ska också vara en rekommendation, men är kanske inte lika uppskattad bland dina medmänniskor. För vitlök är trots allt en illaluktande välgörare. En enkel lösning är därför ett vitlökstillskott som inte luktar. Kyolic är ett preparat på marknaden. Det är ett kallextraherat vitlöksextrakt som lagrats i upp till 20 månader på stålfat.
– Kyolic är unikt eftersom det lagras så länge. Den framställningsmetoden eliminerar dålig lukt, förklarar Jan G Bruhn.
Slipper magproblem
De flesta vitlökspreparat består av inkapslad olja eller pulveriserad vitlök. Bägge metoder riskerar ge lukt. Men med Kyolic behöver man inte oroa sig för att svavel-ämnen ska visa sig i luftform. Färsk och rå vitlök kan dessutom ge magproblem, något man också slipper med Kyolic.
Kan lindra förkylningssymtom och sänka kolesterol
Jan G Bruhn anser det vara en bra idé att inta vitlök framförallt framåt höst och vinter.
– Under den perioden är vi känsligare mot förkylningar. Jag skulle rekommendera att man tar ett tillskott mellan oktober och mars. Man kan också boosta med vitlök när man börjar känna av symptom, för att mota Olle i grind så att säga.
Kyolic är standardiserat på substansen S-allyl-L-cystein och flertalet studier har gjorts där man visar på substansens effekt.
– Det är en svavelförening som är mycket antioxidativ och även kolesterolsänkande. Det är helt enkelt ett ämne som är viktigt för vitlökens hälsobringande egenskaper.
Säkerställt i studie
Kyolic är ett kallextraherat vitlöksextrakt från Kalifornien, som lagrats i 18-20 månader på stålfat. Den särskilda framställningsmetoden eliminerar illaluktande och fettlösliga svavel-ämnen, vilket resulterar i ett luktfritt extrakt som kan konsumeras utan att orsaka lukt. Tillverkningsmetoden gör att preparatet är skonsamt för magen.
I en studie vid University of Florida fick deltagarna som intog 2500 miligram lagrat vitlöksextrakt under 90 dagar, 61 procent färre dagar med förkylning eller influensa. Studien visade att tillskottet ökade motståndskraften genom att immunförsvaret arbetade mer effektivt.
Lagrat vitlöksextrakt
Historiskt sett har vitlök använts flitigt som skydd mot infektioner. Nu senare har man kartlagt att många av vitlökens goda egenskaper beror på dess innehåll av allicin. Allicin är ett svavelämne som ger vitlöken dess starka lukt – vilken uppstår när man skär eller krossar vitlöken. Det är vitlökens skydd mot skadedjur och allicinet hjälper även oss människor. Att äta vitlök är ett mycket effektivt sätt att hålla virus och bakterier på avstånd och man har sett att både antalet förkylningssymtom och sjukdagar minskar vid intag av vitlökstillskott.
Lagrad vitlök mest effektivt
Allicinet är flyktigt och bryts ner på väldigt kort tid i magsäcken. Av den anledningen är det svårt att tillverka effektiva kosttillskott på färsk vitlök. I Japan började man därför att lagra vitlök. Den tekniken kombinerades sedan med västerländsk vetenskap och resultatet blev så kallat AGE, det vill säga Aged Garlic Extract, något som visat sig mycket effektivt i de många studier som gjorts, däribland över 700 stycken på kosttillskottet Kyolic Aged Garlic Extract, vilket innehåller det lagrade vitlöksextraktet.
Många goda egenskaper
Förutom att vitlöksextraktet stärker immunförsvaret, så sänker det även kolesterol och högt blodtryck, motarbetar åderförkalkning, är svamp- och parasitdödande. Vitlök kan intas under långa perioder i förebyggande syfte eller vid intensiva kurer tillsammans med, eller som ett alternativ till antibiotika.
Bra kombination med Q10
Personer som tränar hårt förbrukar mycket Q10 och de kan med fördel kombinera Kyolic med 100 mg coenzym Q10. Höga blodfetter kan sänkas naturligt med Kyolic. Använder man kolesterolsänkande läkemedel (statiner) påverkar det förmågan att producera Q10 och därför är Kyolic med Q10 en utmärkt kombination.
Av Emma V Larsson