”En något mer känslig deg, men formbar och det blev både smakrikt, saftigt och gott. Här hjälper det att lägga det färdigjästa brödet på en het gjutjärnspanna eller plåt. Och skjuts in i ugnen!”, tipsar bokaktuella Annelie Andersson som skapat detta recept.
Hennes bok ”Baka & Ta tillvara” är full av vackra och frestande recept på matbröd och bakverk som alla innehåller frukt, bär och grönsaker i olika former.
Ingredienser
1 bröd
15 g jäst
200 g (2 dl) kallt vatten
200 g (2 dl) rumsvarm pumpapuré (se recept nedan)
20 g (1 msk) honung eller lönnsirap
15 g (1 msk) rapsolja
15 g (1 msk) äppelcidervinäger
30 g (0,5 dl) torkade tranbär eller russin
15 g (0,25 dl) solroskärnor
15 g (0,25 dl) pumpakärnor
125 g (2,5 dl) durramjöl
95 g (1,75 dl) fullkornsrismjöl
100 g (2 dl) tapiokamjöl/stärkelse
2 tsk salt
1 tsk malen kanel
0,5 tsk malen ingefära
0,25 tsk malen nejlika
0,25 tsk gurkmeja, kan uteslutas
20 g (2 msk) finmalda psylliumfröskal
steksnöre, olja och ev kanelstång
Pumpapuré:
Matpumpa (hokkaido eller butternut)
Lite olja
LÄS OCKSÅ: Glutenfritt bananbröd till fika och frukost
Gör så här
Lägg jästen i en bunke med vatten, pumpapuré, honung, olja och äppelcidervinäger. Vispa om och rör ner tranbär, solros- och pumpakärnor. Blanda allt det torra, utom psylliumfröskal, och vispa ner till en smet utan klumpar.
Ha i psylliumfröskalen och vispa tills det inte längre går. Dra runt med en slickepott eller använd händerna och arbeta ihop det sista. Täck och jäs i 1,5–2 timmar.
Tippa ut degen. Knåda inte, utan forma till ett runt bröd genom att vika in kanterna och trycka till lätt. Nyp ihop skarven, vänd degen och snurra samtidigt som du håller undertill med handflatorna, så att ytan blir spänd. Lägg med släta sidan nedåt i en väl mjölad jäskorg (eller på väl mjölad bakduk i en skål). Jäs i 1 timme.
Värm ugnen till 250° i god tid. Ställ samtidigt in en gjutjärnspanna (eller plåt) samt en sliten plåt eller form längst ner.
För pumpaformat bröd: Klipp till 6 st steksnören, ca 50 cm långa, och lägg i en liten skål med olja. Dra av överflödig olja och placera snörena på ett bakplåtspapper i form av ett hjul.
Lägg det jästa brödet mitt på med den släta sidan upp.Bind ihop ett snöre i taget. Knyt inte alltför hårt. Klipp bort ändarna.
För runt bröd: Vänd upp brödet på bakplåtspapper och skär några snitt.
Ta försiktigt ut den heta pannan (plåten) ur ugnen. Ta tag i bakplåtspapperet och lyft över brödet. Ställ in i mitten av ugnen och häll vatten eller isbitar i formen på botten. Grädda i 20 minuter, sänk till 225° och grädda i 40–50 minuter till. Låt kallna på ett galler. Klipp snörena när brödet svalnat och dra i ändarna. Man kan behöva lirka lite för att få loss allt. Dekorera med en kanelstång som skaft. Låt vila utan bakduk i 6–8 timmar.
Tips! Gurkmeja är bara för att få en lite gulare färg på brödet, så det kan uteslutas.
Pumpapuré:
Dela pumpan på mitten och gröp ur kärnorna. Olja snittytan lätt och lägg med snittsidan nedåt på bakplåtspapper. Rosta tills pumpan är mjuk, det tar omkring 45 minuter i 200° ugnsvärme (175° varmluft).
Du kan nu lyfta av sk alet. Eller så vänder du på halvan och gröper ur köttet.
Kör pumpaköttet i mixer till en puré och förvara i burk med lock i kylen.
LÄS OCKSÅ: Proteinboostade frallor med bönor
Av Carolina Eriksson