Kyckling är tacksamt att variera. Till exempel som här, med en underbart god jordnötssås. Jordnötter innehåller en del kolhydrater, men är samtidigt rika på nyttigt enkelomättat fett plus är E-vitamin, B-vitaminer, järn, kalium, magnesium och zink.
Oerhört gott blir det och riktigt festligt till helgen. Kyckling på fredag?
Fakta
Receptet kommer från Mia Hagenmalm, som bloggar om mat för Kurera.se.
www.kurera.se/mias-mat-och-bakblogg.
Portioner: 2
Ingredienser
Kycklingspett
250 g kycklingfilè
Marinad
saft och skal av 1 citron
1/2 dl japansk soja
1 msk fisksås (finns att köpa på flaska. Thai)
2 msk olivolja
1/2 tsk sambal oelek
Glasering till grillspett
1/4 dl flytande honung
1 tsk japansk soja
2 msk Furikake ( Japansk sesamfröblandning. Jättegod!) eller svarta sesamfrön.
Jordnötssås
1/4 dl salta jordnötter
2 msk jordnötssmör, ekologiskt
1 vitlöksklyfta
1/2 gul lök
1/2 tsk sambal oelek
1-2 msk kokosolja, gärna med kokossmak
200 ml kokosmjölk, helst på tetra
1/2 msk sukrin Gold (som råsocker, finns att köpa på hälsokost)
1/2 tsk riven ingefära
2 tsk currypasta
1/2 msk fisksås
1/2 msk citronsaft
Gör så här
Kycklingspett
Tvätta citronen noga i vatten och vinäger. Vinäger gör att du får bort eventuella bakterier och kemikalier.
Torka av den och riv skalet på ett rivjärn. Pressa ur saften.
Blanda alla ingredienser till marinaden.
Skär kycklingen i mindre bitar.
Lägg kycklingen i marinaden, gärna i en plastpåse. Ställt kallt i kylskåp minst en timme.
Lägg träspett, fyra stycken, i vatten.
Glasering till grillspett
Trä upp de marinerade kycklingbitarna på spett och grilla dem överst i ugnen cirka 4-5 minuter på varje sida i 250 c.
Ta ut och pensla dem med glaceringen och strö över furikake eller sesamfrö.
Grilla någon minut till.
Jordnötssås
Kör jordnötterna i en mixer. Finhacka lök och vitlök och fräs dem i kokosolja.
Häll på kokosmjölk, sukrin, ingefära, smabal och currypasta och koka upp under omrörning.
Rör ner jordnötter och jordnötssmöret och rör om.
Låt sjuda på svag värme cirka 30 miuter. Rör om då och då så att det inte bränns. Jordnötterna stannar annars gärna på botten av kastrullen. Rör ner citronsaften på slutet.
Sedvanligt är att man serverar denna rätt med jasminris, men jag valde att göra en matig sallad med quinoa.