Annons

Kurera utmanar: ”Prova att fasta från socker fram till påsk”

I den traditionella julsången ”Nu är det jul igen” sjunger vi att fastan infaller mellan jul och påsk men hur många har tagit fasta på det och tar tillfället i akt att avhålla sig från sötsaker? Kanske är det dags att ta även den traditionen på allvar och göra ett försök och se vad som händer i kroppen.

Redaktionen

19 mars, 2019
Kurera utmanar: ”Prova att fasta från socker fram till påsk”
Dela inlägget

Njöt du av en semla eller två för en vecka sedan? I den traditionella julsången ”Nu är det jul igen” sjunger vi att fastan infaller mellan jul och påsk men hur många har koll på det och tar tillfället i akt att avhålla sig från sötsaker? Kanske är det dags att ta även den traditionen på allvar och göra ett försök och se vad som händer i kroppen.

Fettisdagen, den stora semmeldagen, är startskottet för en bortglömd tradition – den att fasta. För att vi ska överleva som art behöver vi sådant som att äta, ha sex och vårda andra upplevas som trevliga för hjärnan, det är en av anledningarna till att vi tycker om att äta. Men inte alla mat är lika givande. De flesta av oss föredrar sötsaker framför sura och bittra smaker eftersom vår hjärna är programmerad att tro att sötsaker är en hälsosam källa till kolhydrater.

Bittert och surt var varningssignaler
När våra förfäder plockade bär signalerade den sura maken att bären var omogna, medan bittra smaker varnade för potentiellt gift.

Även om frukt är nyttigt har vårt förhållande till sötsaker utvecklats mot att många istället äter mer tillsatt socker än naturlig sötma från frukt och bär. För tio år sedan beräknades genomsnittsamerikanen få i sig 22 teskedar tillsatt socker per dag och 2014 uppskattades det att britter i genomsnitt förbrukar 238 teskedar socker per vecka.

LÄS OCKSÅ: Hur mycket socker kommer du att äta i påsk?

Annons

Socker kidnappar belöningssystemet
Idag kan det vara svårt att undvika förädlade och processade livsmedel med tillsatt socker om man inte är uppmärksam. Det tillsatta sockret har smugit sig in överallt, kapar hjärnans belöningssystem och kan göra oss beroende. Det kan därför vara både intressant och hälsosamt att försöka sig på att helt undvika socker som ett experiment och se vad som händer i kroppen.

Hjärnan utvecklar tolerans
I likhet med droger triggar socker hormonet dopamin och kan i långa loppet påverka dopaminreceptorerna i hjärnan, samtidigt som det hämmar transporten av dopamin, vilket i förlängningen leder till ett ökat sötsug för att uppnå samma effekt som tidigare. Hjärnan utvecklar en tolerans och behöver mer socker för att få sin ”kick”.

LÄS OCKSÅ: Sockerberget växer i hälsotrendens spår

Sockerabstinens är verkligt
Djurstudier visar även att det är fullt möjligt att uppleva sockerabstinens när man slutar med socker, något som ger med sig efter ungefär en vecka men det kan ta sig uttryck i att man till exempel kompenserar med andra kolhydratrika livsmedel så det gäller att se upp.

Men för den som håller ut väntar en belöning i form ett jämnare humör och att inte vara beroende av socker för att må bra och ha energi. Det finns otaliga artiklar och böcker av bland andra Bitten Jonsson som vittnar om den gränslösa energin och nyfunna lyckan hos dem som har slutat med socker för gott.

Annons

LÄS OCKSÅ: Två av tre svenskar vill ändra sina matvanor 2019

Ha tålamod
Du kanske undrar hur länge det tar innan du är fri från begär och abstinens, det finns tyvärr inget enhetligt svar som gäller för alla. Vi är alla olika och inga studier har gjorts på människor för att mäta det. Men det sägs att det tar tio dagar att ändra våra smaklökar och 21 dagar att utveckla en ny vana så ge det lite tid. Det är väl värt besväret och ditt framtida jag kommer tacka dig, då socker sägs vara en bidragande orsak till många sjukdomar.

Av redaktionen

Källa: Sciencealert.com

Annons