Att fylla på fruktfatet och byta tonern i skrivaren. Det är uppgifter som förväntas av dig som chef – i alla fall om du är kvinna.
Det visar en undersökning från Ledarna.
En könssegregerad arbetsmarknad där det ges olika förutsättningar att verka som chef.
Det är slutsatsen av Ledarnas nya rapport, som bland annat visar att det inte lönar sig med vare sig en längre utbildning eller att ta personalansvar – åtminstone inte för kvinnliga chefer.
Dessutom förväntas de göra uppgifter långt från sina kärnuppdrag – som att fylla på fruktfatet eller byta tonern i skrivaren, vilket är enkel administration men något som både är tidskrävande och som försvårar utövandet av ledarskap.
Läs också: Höga krav på jobbet gör att kvinnor lägger på sig
Ju fler medarbetare desto fler arbetsuppgifter
Kvinnliga chefer har nästan dubbelt så stort personalansvar som sina kollegor inom mansdominerade branscher, och ju fler medarbetare en chef har, desto fler arbetsuppgifter utanför kärnuppdraget tycks läggas på dem, visar undersökningen.
Läs också: Rapport: Arbetsrelaterad ohälsa – inte ett ”kvinnoproblem”
Chefer inom mansdominerande yrken bättre förutsättningar
Chefer inom mansdominerande områden inom dessa sektorer har däremot ofta betydligt bättre organisatoriska förutsättningar för att utöva sitt chefs- och ledarskap.
– Jag är ändå lite förvånad över att mönstret är så extremt tydligt. I de synnerligen kvinnodominerade sektorerna har cheferna inte bara fler medarbetare, utan nästan dubbelt så många!, säger chefsekonomen Anna Thoursi till Arbetsliv och tillägger att sett till medianlönen verkar chefer inom kvinnodominerade områden inte få betalt för personalansvar och utbildning.
Läs också: Sjukskrivningarna bland chefer ökar
Grogrund för destruktiva strukturer
Att cheferna inte ges rätt förutsättningar gör det svårt att vara en bra och närvarande ledare.
Det är också en grogrund för destruktiva strukturer som att informella ledare utses – och även att cheferna bränner ut sig.
I rapporten konstaterar man också att stora delar av den offentliga sektorn står inför enorma utmaningar framöver, inte minst på grund av en växande andel äldre i befolkningen. Det betyder att man dels behöver rekrytera mer personal – men även behålla sina anställda.
Då är det helt nödvändigt att uppvärdera ledarskapets värde och betydelse, slår de fast.
Av Tina Harr
5 fakta från undersökningen
Källa: Ledarna
• Inom kvinnodominerade arbetsområden har cheferna ansvar för betydligt större personalgrupper än inom mansdominerade.
• En större andel av cheferna inom kvinnodominerade yrken har högre utbildning än inom de mansdominerade.
• Omfattande personalansvar och lång universitetsutbildning lönar sig inte för chefer inom kvinnodominerade arbetsområden, jämfört med övriga arbetsområden.
• Kvinnor ges mindre inflytande ifråga om högre chefspositioner och i viss grad även budgetansvar.
• Chefer med personalansvar jobbar mer än chefer utan personalansvar.
• Inom kvinnodominerade yrkesområden förekommer ofta en mängd uppgifter som ligger långt från kärnuppdraget och som försvårar utövandet av ledarskap.