I försök på möss som fått äta en kost med mycket fett har lingon visat sig ge goda värden på blodsocker, kolesterol och vikt.
Nu ska forskarna undersöka om lingon är lika hälsofrämjande för människor.
Det är forskare vid Lunds universitet som har kommit fram till detta förvånande resultat. Nu ska de undersöka exakt varför lingonen ger ett så bra resultat och om lingon visar sig lika hälsofrämjande i försök med människor.
För studien står fetma- och diabetesforskaren Karin Berger och doktoranden Lovisa Heyman. De har använt sig av en typ av möss som lätt lägger på sig fett, och som därför kan anses motsvara människor med övervikt och risk för diabetes, skriver Lunds universitet i en artikel på sin hemsida.
Gruppindelning efter bär
En del av mössen fick en lågfettskost, men merparten av djuren fick en kost med mycket fett. De delades sedan in i olika grupper där alla utom en kontrollgrupp fick någon sorts bär – lingon, blåbär, hallon, kråkbär, björnbär, katrinplommon, svarta vinbär och açaibär.
Bäst resultat för lingongruppen
När mössen jämfördes efter tre månader visade sig de lingonätande mössen ha de överlägset bästa resultaten. De hade inte gått upp i vikt mer än de möss som fått en lågfettskost och även deras blodsocker- och insulinvärden liknade värdena hos ” lågfettsmössen”. Även kolesterolhalterna och fettvärdena i levern var lägre än hos de djur som fått högfettskost utan bär.
Första studien i sitt slag
Enligt lundaforskarna har det aldrig gjorts någon liknande studie med lingon förut.
– Skälet är nog att lingon mest äts i Skandinavien. På internationella konferenser har jag alltid fått börja med att förklara vad ”lingonberries” är och visa upp en burk med lingon som jag tagit med mig, säger Lovisa Heyman.
Även svarta vinbär och blåbär effektivt
Svarta vinbär och blåbär hade också goda effekter om än inte lika starka som hos lingonen. Açaibären däremot hamnade på en klar jumboplats, fast de egentligen tagits med i studien av motsatt skäl – forskarna ville se hur väl de nordiska bären klarade jämförelsen med det brasilianska ”superbäret”.
Mål: att förebygga fetma och diabetes med bär-tillskott
Lingonens goda resultat kan bero på deras innehåll av speciella så kallade polyfenoler, tror forskarna. I sitt fortsatta arbete ska de försöka förstå lingoneffektens mekanismer på molekylär nivå.
De ska också se om effekten också kan ses också hos människor.
– Våra möss fick så mycket som en femtedel av sin mat i form av lingon. En så hög andel är ju inte realistisk för människor. Men målet är inte heller att få så dramatiska effekter som hos ”högfettsmössen”, utan snarare att förebygga fetma och diabetes genom ett tillskott av bär till en mer normal kost, menar Karin Berger.
Forskarna har själva börjat äta lingon
Forskningen har ägt rum inom ramarna för Antidiabetic Food Centre, ett forskningscentrum vid Lunds universitet vars mål är just att förebygga diabetes med hjälp av en bra kost.
Att börja sleva i sig lingonsylt vill lundaforskarna dock inte rekommendera. Dels kan kokningen påverka bärens innehåll av nyttigheter, dels innehåller ju sylt mycket socker. Frysta lingon på filen eller i till exempel en smoothie är betydligt bättre.
– Och om någon undrar: ja, vi äter själva lingon regelbundet numera, säger Lovisa Heyman.
Studien ”Evaluation of Beneficial Metabolic Effects of Berries in High-Fat Fed C57BL/6J Mice” har publicerats i Journal of Nutrition and Metabolism.
Av Isabelle Hedander