Vill du lyxa till vardagsfrukosten? Svep då ihop detta lingonbröd innan du går och lägger dig på kvällen och låt kalljäsa över natten. På morgonen är det bara att skjutsa in de färdigjästa bröden i ugnen – och voíla frukosten är serverad.
Vad är bättre än att vakna till den förföriska doften av ett nygräddat bröd? I boken ”Systrarna Perssons skafferi”, skriven av Malin Persson, känd från SVT:s ”Trädgårdstider”, och hennes syster Linda Persson, kroppsterapeut och hälsokonsult och även
matkreatör och kock, finns detta matiga lingonbrödsrecept med rödbetsjuice och linfrön.
LÄS OCKSÅ: Veganska chokladbiskvier
– Vi föredrar att använda fullkornsdinkelmjöl när vi bakar bröd eftersom det i jämförelse med vetemjöl är mer näringsrikt och binder mycket vätska, vilket ger ett saftigt bröd, tipsar de om.
Ingredienser
(Ger 2 bröd)
25 g jäst
4 dl kallt vatten
1 dl rödbetsjuice
2 dl havrefraiche
1/2 dl fast honung
1 1/2 dl lingon
1 dl linfrön
1 dl solrosfrön
1 msk hela anisfrön
12 dl fullkornsdinkel
5 dl rågmjöl
1 msk salt
rapsolja
Gör så här
Smula ner jästen i en bunke till en hushållsassistent med vatten och rödbetsjuice.
Blanda tills jästen har löst upp sig.
Häll i havrefraiche, honung, lingon, linfrön, solrosfrön och anisfrön. Blanda ordentligt.
Häll i dinkelmjöl och rågmjöl medan du kör assistenten. Blanda på högt varvtal cirka 10 minuter tills du ser att glutentrådar bildas i degen (om du knådar för hand krävs lite längre tid).
Tillsätt därefter saltet och kör endast någon minut till. Häll degen i en stor bunke, täck med en kökshandduk och låt den jäsa i kylskåp över natten.
Morgonen efter: Sätt ugnen på 200 grader.
Ta fram degen från kalljäsningen. Smörj två ugnsfasta grytor med några droppar rapsolja.
Fördela försiktigt degen i grytorna utan att förstöra luftbubblorna.
Grädda i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 97 grader.
Stjälp upp bröden på ett galler och låt svalna.
Av redaktionen