Lisen Sundgren är herbalist, kostrådgivare och expert på vilda och odlade växter och örter med en rad utgivna böcker i ämnet. Hon har i 30 års tid förmedlat kunskap om hur vi kan använda oss av örter i såväl mat som huskurer, hudvård och även för välbefinnande. Hon är utöver författare även föreläsare, kursledare samt natur- och skogsterapiguide.
Nu är hon aktuell med boken: ”Viol, sömntuta och andra lugnande örter”, som vänder sig till dig som känner oro och stress och vill ta hjälp av naturen för att komma ner i varv och må bättre på ett skonsamt och sinnligt sätt.
Hur kom det sig att du valde att skriva en bok om örter som just lugnar?
– Med utgångspunkt i de medeltida medicinalträdgårdarna så har jag funderat på hur den moderna örtagården ser ut och vilka behov örterna bäst kan tillgodose. Och genom att se mig omkring låg svaret inte långt borta – stress är en av vår tids vanligaste hälsoproblem som ligger till grunden för både ohälsa och sjukdom. Det är inte bara lugnande örter i boken, men också sådana som hjälper att få ordning på sömnen. Sömnproblem räknas som en pandemi av WHO och orsakar mycket lidande. Och örter som skyddar mot effekterna av stress, så kallade adaptogener, ökar vår resiliens. En annan aspekt som är superviktig är naturkontakten som ju många saknar och som i sig har en välgörande effekt på hälsan. Att odla örter, ha en kruka i fönstret, samla i det vilda eller använda örter i maten ger oss kontakt med naturen, öppnar våra sinnen och gör gott på så många plan!
Tar hjälp av örter för att då distans och tänka klart
Med åren har Lisen Sundgren också lärt sig att det är när hon är lugn i sinnet och tar livet med jämnmod som hon fungerar som bäst, inte när hon är stressad, irriterad och slutkörd, och örterna i boken är de som givit henne mest hjälp på vägen.
– När marken gungar under fötterna och oron tar över blir jag inte som mest kreativ och välfungerande, och det är jag inte ensam om! Örterna har lärt mig att inte vara så reaktiv och hetsa upp mig över småsaker, jag tar hjälp av dem för att inte bara bli lugn och sova gott utan också för att få distans och kunna tänka klart. Inte visste jag vilka oroliga tider som väntade när jag började skriva boken! Är det något vi behöver nu så är det att ta hjälp av växtriket för att inte dras in i alltför mycket stress, rädsla och oro när världen nu förändras på det sätt som den gör.
Ros, lavendel och kamomill lugnande
De örter Lisen har valt att ha med i boken är sådana som är lätta att odla eller samla i det vilda.
Vilka av dessa örter lugnar och stillar oro mest?
– Vi är alla olika och stress uttrycker sig på olika sätt hos var och en av oss, men några örter som har ett brett användningsområde och som idag används i stora delar av världen är till exempel ros, lavendel, kamomill och passionsblomma. För sömn är läkevänderot (valeriana) och humle vanliga, och som adaptogen är till exempel helig basilika väldigt bra.
Vilka substanser innehåller örterna som ger dem deras effekt?
– Egentligen är det en kombination av de olika aktiva substanserna och näringsämnena som ger effekt. Och det är olika med olika örter. Här är några exempel:
- Havre är en viktig växt för nervsystemet för att den är så rik på mineraler som på sikt bygger upp och stärker vävnader.
- Kamomill innehåller en mängd aktiva substanser som till exempel eterisk olja som förutom att den är bakteriedödande och antiinflammatorisk också har kramplösande egenskaper. Därför är den så bra mot spända muskler, magknip och mensvärk till exempel.
- Läkevänderot (valeriana) innehåller hundratals ämnen, men de som är mest utforskade är valerensyra och isovalerensyra, som påverkar GABA-receptorer i hjärnan, vilket gör att vi blir lugnare och mindre oroliga.
Använder helst hela örter
Det mest intressanta är hur alla de här substanserna samverkar, menar Lisen.
– Därför föredrar jag alltid att använda hel ört hellre än produkter där man extraherat en aktiv substans. Och det är ju något med örterna som är fascinerande, att de är så mycket mer än summan av alla ämnen de består av. Egentligen är det vad som intresserar mig mest; hur de samverkar med vår kropp. Sedan tidernas begynnelse har vi levt i symbios med växterna. Vi har samlat dem till mat, medicin, använt deras fibrer till kläder och hus – utan dem hade vi inte funnits här. De är oändligt generösa och förbinder oss med livet och med jorden. Det är stort!
När är örterna som mest potenta: i sin råa, hela form eller malda, i en tinktur, infusion eller annat?
– Det beror på! Färska eller torkade går jättebra att använda till infusioner, tinkturer, i maten, vinäger… Det viktiga är att det är örter av hög kvalitet och jag skriver om vad det innebär i boken. Samt att man förvarar dem korrekt: mörkt och torrt om de är torkade. Jag använder tinkturer, infusioner på färska eller torkade örter, vinägrar och annat på daglig basis. Och torkade örter i maten vid varje måltid på ett eller annat sätt. Använder man malda örter rekommenderar jag att man maler en liten mängd i taget till pulver. Ju mer finfördelade de är, desto snabbare oxiderar de och förlorar en del av sin verkan.
Foto: Tina Axelsson

Lisen Sundgren är en av Sveriges främsta experter på både vilda och odlade växter och deras användningsområden.
Lisen Sundgrens personliga ört-topplista!
– Åh …att välja…! Men ok – just nu är det vår och de första blommorna har tittat upp, däribland:
- Luktvioler som pryder gräsmattor och soliga backar. Jag blir så glad att hjärtat slår kullerbyttor när jag ser dem och blir alldeles mjuk i hjärtat. Jag använder dem färsk i maten, på vilda sallader, på nässelsoppan och till att toppa min fantastiska nässelsockerkaka (recept i boken!). Den mjukar inte bara upp mitt hjärta men också mitt sinne, blir liksom snäll av den, och irritation vänder till tacksamhet när jag doftar på den!
- Hagtorn. Nära där jag bor finns flera gigantiska hagtornsträd som blommar så fantastiskt på våren och sen bär frukt hela hösten. Jag känner en djup vördnad för de här träden som så generöst bjuder på sina gåvor. På våren plockar jag blad och blom, på hösten frukt, och gör en fin tinktur som jag använder dagligen för att hålla hjärtat starkt och friskt.
- Ros kanske? För att den jagar bort allt som är mörkt i sinnet. Den använder jag gärna som kroppsolja (gillar Weledas rosolja), och i infusioner.
- Passionsblomma för att den med omedelbar verkan vänder oro till handlingskraft. Jag använder den både som tinktur och som infusion.
- Hjärtstilla som även den stärker mitt hjärta och gör att jag känner mig stark och stolt (tinktur) eller möjligen amerikansk frossört som genom åren givit mig så mycket stöd…men det är klart, citronmelissen har en stor plats i mitt hjärta! Som infusion, i maten, i dryck…
- Och färsk basilika är en ört att bli glad av. Just nu är min favorit att göra bönröra med detta: bondbönor från Nordisk råvara, en fin kallpressad rapsolja och massor med färsk basilika. SÅ GOTT.
- Eller nej förresten: brännässlan som ju är i säsong i detta nu. Äter nässelsoppa och annat nässelrelaterat i parti och minut just nu. Känner att jag identifierar mig med henne – jag skyddar mig med vassa taggar men behandlas jag med respekt och kindness ger jag allt jag har! Och så stärker den alla vävnader, skelettet, hud, hår, naglar…älskar!

Boken ”Viol, sömntuta och andra lugnande örter”(Bonnier Fakta) är en ”örtpraktika” med 30 växter, såväl odlade som vilda. Den innehåller recept på enkla beredningar till ditt eget husapotek för att kunna hitta lugnet i en hektisk vardag.