Många tänker kanske inte på hur maten fraktats hit när de handlar. Organisationen Sveriges konsumenter har gjort det lättare att välja miljövänligt och har listat produkterna du ska se upp med om du vill handla hållbart.
Det mesta av den mat som importeras till Sverige fraktas hit med båt, lastbil eller tåg vilket står för en relativt liten del av matens totala klimatpåverkan men vissa livsmedel sticker ut. För den som vill ta ett större miljöansvar är det dags att skippa flygfraktat. Nedan listas varorna som kommer med flyg till Sverige.
1. Sparris
Stora delar av året fraktas färsk sparris med flyg, framför allt från Peru. Men på våren finns det gott om färsk sparris från Europa, ibland till och med Sverige, svartrot är ett gott alternativ.
2. Färska sockerärtor och bönor
Färska haricot verts, sockerärtor och sugar snaps flygs ofta in från Kenya och andra afrikanska länder. Passa på att köpa svenskt och europeiskt under sommaren. Övriga året kan du välja att köpa frysta eller byta ut mot annat som exempelvis broccoli.
LÄS OCKSÅ: Bekämpningsmedel som dödar bin förbjuds
3. Färska bär
Färska jordgubbar, hallon, körsbär och björnbär flygs in från länder som Egypten, Etiopien, Mexiko, USA och Kanada delar av året. På sommarhalvåret däremot finns massor av färska bär från Sverige och Europa. Köp gärna ekologiskt, eftersom bärodlingar ofta besprutas hårt. Resten av året kan du köpa frysta eller torkade bär – och längta tills nästa sommar.
4. Ovanlig exotisk frukt
Stjärnfrukt brukar användas i bål, Buddahs hand ser ut som en citron med knöliga fingrar och rambutan liknar en taggig, röd boll. samtliga har kort hållbarhet och fraktas därför med flyg. Banan, mango och ananas håller länge och fraktas därför med båt. Men de besprutas hårt, så välj gärna ekologiskt och Fairtrade.
LÄS OCKSÅ: Bättre kontroll ska stoppa export av fisk med miljögift
5. Färsk hummer
Hummern kommer ofta levande med flyg från USA och kokas i Sverige. Du som vill undvika flygplanshummer väljer svenskt eller frysdisken. Hummer i färdiga soppor, ostar och liknande har inte heller flugits.
6. Färsk tonfisk
I den färska fiskdisken är majoriteten av fisken importerad med båt eller lastbil. Men det finns några undantag. Färsk tonfisk, svärdfisk och annan exotisk fisk kommer med flyg, samma sak gäller färsk fisk från Island. Samma sorts fisk kan finnas i frysdisken och då har den inte flugits. Bäst är att leta miljömärkt eller fråga handlaren vilka fiskar som är grönlistade i WWF:s fiskguide.
LÄS OCKSÅ: Rester av bekämpningsmedel i bröd och flingor
Ät lokalodlat
För att minska klimatångesten och reducera din miljöpåverkan rekommenderar Sveriges konsumenter till exempel att man köper svenskodlade äpplen. Men de påpekar samtidigt att det inte är frakten som påverkar klimatet mest. Det är istället hur maten har producerats som gör störst skillnad.
Dra ned på kött och mejerivaror
Viktigast att tänka på för den som vill äta mat som är bättre för klimatet och miljön är att dra ned på kött och mejeri – och äta mer vegetariskt, det minskar klimat-och miljöpåverkan rejält. Välj ekologiskt och svenskt naturbeteskött när du äter kött. Att välja ekologiskt minskar användningen av kemiska bekämpningsmedel gynnar mångfalden i naturen och bidrar till att arbetare slipper hantera gifter som kan orsaka cancer, lungskador eller Alzheimers. Samtidigt som du undviker rester av bekämpningsmedel i maten.
Av redaktionen
Källa: Sveriges konsumenter
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!