Annons

Livsmedelsverket: Bara 3 av 21 testade oljor var extra virgin olivolja

Livsmedelsverket har två år i rad testat hur många olivoljor märkta extra virgin som höll vad de lovade. Det visade sig att majoriteten innehöll en billigare och sämre olivolja än vad som angavs, av 21 märken var det bara fyra som innehöll kallpressad extra jungfru olja.

Redaktionen

19 februari, 2020
Livsmedelsverket: Bara 3 av 21 testade oljor var extra virgin olivolja
Dela inlägget

Livsmedelsverket har två år i rad testat hur många olivoljor märkta extra virgin som höll vad de lovade. Det visade sig att majoriteten innehöll en billigare och sämre olivolja än vad som angavs, av 21 märken var det bara tre som innehöll kallpressad extra jungfru olja.

Livsmedel som vi är beredda att betala ett högt pris för är oftare utsatta för fusk, olivolja är inget undantag. Därför har Livsmedelsverket i två års tid tillsammans med kommuner undersökt om påståendet att det är olja av typen Extra jungfru i ett antal olivoljor verkligen stämmer.

Ej tillåtet med mögliga oliver
Ett flertal tester har gjorts på varje olja för att se om oliverna till exempel varit mögliga, angripna av larver eller lagrats i en smutsig lokal. Mögliga, övermogna eller larvangripna oliver får inte användas i Extra jungfruolja. Många som vill känna sig säkra väljer ekologiska produkter men inte ens bland dem höll samtliga måttet, endast hälften av de sex ekologiska oljor som testades visade sig vara äkta vara.

Få oljor motsvarade kraven
Av 10 oljor märkta som Extra jungfru som undersöktes 2018 motsvarade endas en kraven. Av de 11 oljor som undersöktes 2019 var det tre som motsvarade kraven, totalt var det bara tre oljor som höll måttet.
– Extra jungfru är en kvalitetsmärkning som många betalar extra mycket för. Det är upprörande att bara ett fåtal av de oljor vi undersökt motsvarar kraven, säger Aron Lindén, statsinspektör på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Tre stora företag fällda för vilseledande vegoreklam

Annons

Kommuner har vidtagit åtgärder
De kommunala livsmedelsmyndigheterna har kontaktat företagen med de felmärkta produkterna. De företag som sålt felmärkta oljor har sedan dess sett över sina rutiner för verifierande provtagning och bedömning av sina leverantörer. Kommunerna har vidtagit åtgärder mot företagen som sålt oljor som inte motsvarade kraven. Företag som förpackar, marknadsför eller säljer olivolja har en skyldighet se till att olivoljan, dess märkning och förpackning uppfyller kraven i europeisk lagstiftning och sedan några år ställs inom EU extra höga krav på analyser av olivolja för att motverka fusk.

LÄS OCKSÅ: Nu skärps kampen mot det utbredda matfusket

Så framställs olivolja
Från oliver som krossas, eller pressas, mekaniskt vid låg temperatur får man ut en oljig juice som blir extra jungfruolja, jungfruolja eller bomolja beroende på juicens kvalitet. Olivolja med beteckningen Extra jungfru får inte ha några defekter alls. Jungfruolja får ha mindre defekter, som att den tillverkats vid för hög temperatur eller att den härsknat en aning. Bomolja får inte säljas till konsumenter innan den renats kemiskt och vid höga temperaturer. När det är gjort kan den säljas under beteckningen olivolja.

LÄS OCKSÅ: Skärpt lagstiftning kring matfusk – ska kunna ge fängelsestraff

Två oljor var bomolja
Två av oljorna i undersökningen visade sig vara så kallad bomolja, en olja som på italienska kallas ”lampante” eftersom den är gjord på de sämsta oliverna och därför bara anses vara tjänlig som lampolja, skriver SVT Nyheter, Sådan olja får inte säljas till konsumenter utan att först renas.

Annons

De oljor som visade sig vara extra jungfruolja är Coop Änglamark Ekologisk italiensk extra virgin olivolja, Fontana Extra virgin olivolja original samt Zeta Olio extra vergine di oliva classico eko. De olivoljor som fick underbetyg i Livsmedelsverkets tester finns inte längre att köpa.

Av redaktionen

Översikt över samtliga testade oljor finns här.

Annons
Fakta

Fakta: Märkning av olivolja

Av oliver som krossats eller pressats vid låg temperatur får man en juice som kan bli till extra jungfruolja, jungfruolja eller bomolja beroende på kvalitet.

Olja som säljs som Extra jungfruolivolja får inte ha några defekter alls. Jungfruolja får ha vissa defekter, som kan komma av att den tillverkats vid för hög temperatur eller att den härsknat något. Bomolja är den lägsta kvaliteten, och sådan olja får inte säljas till konsumenter innan den renats, och då under beteckningen olivolja.

Källa: Livsmedelsverket

Annons