Annons

Livsmedelsverket larmar: Allvarliga brister i kontrollen av dricksvatten

Tänk vad skönt att vi har så rent dricksvatten i Sverige, har många nog tänkt efter en resa till ett land där vatten måste handlas på flaska. Men hur rent är vårt vatten egentligen? Nära var fjärde dricksvattenanläggning i högsta riskklassen kontrollerades inte ens i fjol, visar en ny rapport. Och nu larmas det om att många kommuner saknar såväl resurser som kompetens för att ens kunna utföra tillräckliga kontroller. "Några har allvarliga brister i sin livsmedelskontroll, särskilt när det gäller dricksvattenanläggningar, berättar Cecilia Svärd, chef för Livsmedelsverkets utvärderingsavdelning".

Redaktionen

14 september, 2016
Livsmedelsverket larmar: Allvarliga brister i kontrollen av dricksvatten
Dela inlägget

Tänk vad skönt att vi har så rent dricksvatten i Sverige, har många nog tänkt efter en resa till ett land där vatten måste handlas på flaska.
Men hur rent är vårt vatten egentligen?
Nära var fjärde dricksvattenanläggning i högsta riskklassen kontrollerades inte ens i fjol, visar en ny rapport. Och nu larmas det om att många kommuner saknar såväl resurser som kompetens för att ens kunna utföra tillräckliga kontroller
.
– Några har allvarliga brister i sin livsmedelskontroll, särskilt när det gäller dricksvattenanläggningar, berättar Cecilia Svärd, chef för Livsmedelsverkets utvärderingsavdelning.

Det är två steg framåt och ett steg bakåt i arbetet med svensk livsmedelskontroll, rapporterar nu Livsmedelsverket.
Livsmedelsverkets utvärderingsavdelning granskar och sammanställer varje år länsstyrelsers, kommuners och även Livsmedelsverkets kontrollarbete. Resultatet för 2015 redovisas nu i en rapport.

Läs också: Förbud mot bisfenol A vid renovering av dricksvattenrör

Kontrollfrekvens beroende på risk
Alla livsmedelsföretag är klassade efter den risk deras livsmedel kan innebära för konsumenterna. Rapporten konstaterar att målet att företag i de högsta riskklasserna (som kan utgöra störst risk för konsumenten. Reds. anm.) ska kontrolleras minst en gång per år nåddes nästan helt 2015.
Det gäller dock inte dricksvattenanläggningarna.

Dricksvatten kontrolleras inte tillräckligt
Av dricksvattenanläggningarna fick bara 77 procent av de viktigaste anläggningarna planerade kontrollbesök förra året, vilket till och med är lägre än 2014 då 88 procent kontrollerades, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Annons

Läs också: Det giftiga dricksvattnet

”Allvarliga brister när det gäller dricksvattenanläggningar”
Det finns 90 000 livsmedelsföretag, inklusive 45 000 storhushåll, 16 000 inom handel och 5 000 drickvattenanläggningar. Dessutom finns 20 000 registrerade primärproducenter, såsom grisuppfödare och grönsaksodlare. Livsmedelsverket berättar att skillnaderna mellan olika kommuner är stora.
– Det skiljer mycket mellan myndigheterna i hur ofta de påpekar brister eller agerar när företagen inte rättar till bristerna. Några har allvarliga brister i sin livsmedelskontroll, särskilt när det gäller dricksvattenanläggningar. Det krävs fortsatta insatser på alla nivåer för att uppnå de nationella målen för livsmedelskontrollen, säger Cecilia Svärd, chef för Livsmedelsverkets utvärderingsavdelning, i ett uttalande.

Läs också: Höga halter bly i kranvatten

Många kommuner saknar resurser och kompetens
Även Helena Storbjörk Windahl, chef för Livsmedelsverkets avdelning Styrning och uppföljning, uttrycker oro:
– Vi är bekymrade över att flera, framför allt mindre, kommuner saknar resurser och kompetens att kontrollera i tillräcklig omfattning och över att nästan var fjärde dricksvattenanläggning i högsta riskklassen inte kontrollerades i fjol, kommenterar hon.

Läs också: 3,4 miljoner svenskar kan dricka vatten med industrikemikalier

Annons

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Den som önskar ett renare dricksvatten kan koka vattnet och sedan förvara i en glasflaska i kylskåpet – alternativt själv rena sitt vatten.
Vattenrening och vattenfiltrering reducerar kraftigt oönskade ämnen som bland annat arsenik, klor, järn, bly, koppar, mangan och andra tungmetaller. Dessutom reduceras bekämpningsmedel, läkemedelsrester och växtgifter kraftigt.
Dessa ämnen belastar kroppen, inte minst njurar och lever, och motverkar en bra hälsa. Förutsättningen för en god hälsa ökar med rent vatten och vattnen som renats blir inte bara renare utan även godare.

Några exempel på vattenfilter och vattenreningsprodukter:

Kolfilter
Vattenreningskannor med kolfilter absorberar organiska föroreningar som till exempel klor, bly, kadmium, kvicksilver och många kemikalier. Ett bra kolfilter renar även från: aluminium, DDT och trikloretylen.
Två kolfilterexempel är Dafi vattenfilterkanna som finns för omkring tvåhundringen på hälsobutiker eller krantoppfilter, som ligger runt dryga tusenlappen.

Keramisk filter
Med ett sådant blir det omöjligt för bakterier som större än fyra mikroner att ta sig ut i dricksvattnet. Däremot kan mindre föroreningar med enkelhet fortfarande passera.

Omvänd osmos
Här är öppningarna så små att inte ens små virus kan passera (virus är den minsta kända organismen).
Detta filter låter syre, och näringsämne att passera men inte bakterier, virus och kemikalier. pH-värdet måste vara lägre än 9 för detta ska fungera. (Detta är mycket dyrare an kol- och keramikfilter)

Kolloidalt silver
Kolloidalt silver är en vattenreningsprodukt som räknas som ett av mest effektiva ämnen som finns för att döda mikroorganismer som bakterier, virus och svamp och encelliga parasiter.
Vid kontakt med kolloidalt silver får mikroorganismerna sin syreberoende metabolism förstörd. De flesta mikroorganismer dör inom sex minuter och det sägs att mikroorganismerna inte heller kan utveckla resistens mot silvret, eftersom kolloidalt silver till skillnad från antibiotika inte förgiftar utan kväver mikroorganismerna. Läs mer här.
Källor: Passion för hälsa, vattenfilter-vattenrening.se och Kurera.se.

Annons