Gjutjärnsstekpanna, färsk lax, bönor, ägg och havredryck

Livsmedelsverket: “Unga kvinnor får i sig för lite D-vitamin”

Fakta


  • D-vitamin är nödvändigt för att bygga ett starkt skelett och friska tänder.
  • Järn bidrar med att minska trötthet. Måltidens sammansättning spelar stor roll för upptaget av järn. C-vitamin hjälper till exempel till att öka kroppens järnupptag medan kalcium hämmar det.
  • Folater, som kallas folsyra i artificiell form, är viktigt för kvinnor som kan tänkas bli gravida då det minskar risken för ryggmärgsbråck hos foster. Folater hjälper också kroppens bildande av röda blodkroppar.

Unga kvinnor får inte i sig tillräckligt mycket D-vitamin, järn och folat. Det visar Livsmedelsverkets undersökning om svenskarnas matvanor. 

Svenskarna har dåliga matvanor. Vi äter för mycket socker, fel sorts fett och för lite frukt och grönt. Nio av tio äter för lite fibrer och unga kvinnor får inte i sig tillräckligt mycket D-vitamin, järn och folat. Det visar Livsmedelsverkets undersökning om svenskarnas matvanor. Och allra sämst matvanor har de unga vuxna.

Unga kvinnor äter sämst
Undersökningen visar att unga personer i åldern 18-30 år äter betydligt sämre än äldre. De äter mindre fisk, frukt, grönsaker och fullkornsprodukter men mer pizza och mer läsk. Många unga dricker över fyra liter läsk per vecka. Sämst matvanor har unga kvinnor.
– Vi ser att unga kvinnor faktiskt inte får i sig tillräckligt av D-vitamin, järn och folat med den mat de äter. Det är inte bra eftersom många av de här unga kvinnorna ska bli mammor och då behöver bra näringsstatus, säger Anna Karin Lindroos chef för livsmedelsdataenheten i ett pressmeddelande.

 

Åtta av tio äter för lite frukt och grönt
Under de senaste tjugo åren har svenskarna matvanor dock blivit bättre på vissa områden. Men även om konsumtionen av frukt och grönt har ökat äter fortfarande åtta av tio svenskar för lite frukt och grönt. Samma sak med fisk- och skaldjurskonsumtionen, som ökat, men där fortfarande sju av tio äter för lite av det.
Resultatet visar även att intaget av mättat fett har minskat, men att åtta av tio äter för mycket mättat fett.

Smörkonsumtionen ökar
Allt fler väljer flytande margarin och olja i matlagningen, men även smörkonsumtionen ökar nu. Sju av tio äter för mycket salt, fyra av tio äter för mycket socker och nio av tio äter för lite fullkorn.

Tre tips på hur man enkelt förbättrar sina kostvanor

  1. Ät mer fet fisk som lax, sill och makrill, som innehåller mycket D-vitamin.
  2. Ät kött från nöt, lamm och gris men även äggula, fågel och skaldjur, som ger oss järn. Ett knep för att få i sig mer järn är också att tillaga maten i en gjutjärnsgryta/panna.
  3. Ät mer baljväxter som bönor, kikärter, gröna ärter och linser, livsmedel som är rika på folater.
  4. Ät tillskott med D-vitamin, järn (för kvinnor) och folsyra (den artificiella formen av folater).

Av Isabelle Hedander

Fakta


  • D-vitamin är nödvändigt för att bygga ett starkt skelett och friska tänder.
  • Järn bidrar med att minska trötthet. Måltidens sammansättning spelar stor roll för upptaget av järn. C-vitamin hjälper till exempel till att öka kroppens järnupptag medan kalcium hämmar det.
  • Folater, som kallas folsyra i artificiell form, är viktigt för kvinnor som kan tänkas bli gravida då det minskar risken för ryggmärgsbråck hos foster. Folater hjälper också kroppens bildande av röda blodkroppar.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

mat slängs

Nationellt program för minskat matsvinn

Politik

Matsvinn är ett stort problem, det påverkar både miljön och innebär stora ekonomiska förluster för både individ och samhälle. Nu har Livsmedelsverket på regeringens uppdrag tagit fram handlingsplanen "Fler gör mer" för minskat matsvinn i landet.

Så fick Kjell normalt blodtryck utan mediciner

Hälsa

Kjell Anthelenius körde på i ett högt tempo – och både blodtryck och kolesterolvärdet sköt i höjden. Han bestämde sig för att sätta sin hälsa först och lägga om sin livsstil. Nu är hans värden normala igen, tack vare regelbunden träning, meditation, mer vegetarisk mat och ett tillskott med lagrad vitlök.

kvinna oroar sig mind 2018

Mind 2018: Orons viktiga funktion

Mental hälsa

Oro hjälper oss att förbereda oss för svårigheter och att kunna fatta bra och genomtänkta beslut. Att inte oroa sig kan göra att man är oförberedd på att handskas med problem menar stresscoachen Karin Isberg som dock skiljer på konstruktiv oro och oro som livsinställning.yoga i tantolunden yogaläraren anna gordh humlesjö

Anna ordnar yoga i parken för en god sak

Trendspaning

Att yoga utomhus sommartid är en växaande rörelse, i parker landet runt samlas människor för att yoga under bar himmel. Ofta är det gratis och ibland kan man ges möjlighet att bidra med en slant till en viktig sak, som i Tantolunden i Stockholm där det anordnas yoga med humanitärt fokus för femte året i rad.

bonsallad

Krispig grön bönsallad

Recept

Det bästa med skördetider är att det är så enkelt och går så snabbt att laga mat och få till goda och näringsrika måltider. Gå på marknader och botanisera bland nyskördade grönsaker. Detta recept från Nilla's Kitchen innehåller förvällda bondbönor, brytbönor och sockerärtor.

övrrviktig kvinna tränar på gym

Försämrad fettnedbrytning kan ligga bakom fetma

Vikt

Vad som gör att vissa kan hålla sig smala till synes utan ansträngning medan andra går upp i vikt bara de tittar på en bakelse, det är en fråga som gäckat mänskligheten länge. Svenska forskare har nu kommit med en möjlig förklaring och det är att övervikten i vissa fall kan förklaras med en sämre förmåga att omsätta fett.

hund i gräns och simmar

Tio bästa tipsen för en hundvänlig semester

Övrigt

78 procent av alla hundägarna tar med sig hunden på semestern något både hund och människa kan ha glädje av. Miljöombyte, tid med familjen och roliga lekar står högt på önskelistan för den fyrbenta vännen. Här följer några tips på hur du gör din semester mer hundvänlig.

skylt varnar för fästingar

“Fästingburna sjukdomen borrelia är en dold epidemi”

Krönikan

Varje sommar får tusentals svenskar fästingbett och blir infekterade av de sjukdomar dessa  kryp sprider.  När hon själv drabbades svårt blev Cornelia Södergren tvungen att ta reda på så mycket hon kunde om fästingburna sjukdomar, deras förlopp och hur hon skulle skydda sig i fortsättningen. Ett arbete som resulterade i boken ”Borreliafenomenet – Den dolda epidemin”, som kommer ut senare i sommar.

Friskare hår – en kick för självkänslan

Hud

Håret är ett viktigt och känsligt kapitel för många. Teresa hade tjockt, välmående hårsvall – ett hår att vara stolt över. När hon plötsligt började tappa stora tussar hår i höstas blev hon riktigt orolig. Hade hon drabbats av någon allvarlig sjukdom?

bulgursalad

Saftig bulgursallad med mandel

Recept

Saftig, sammetslen bulgur i sällskap av grönsaker. Servera som huvuddelen av en måltid och komplettera med valfritt protein eller mer grönsaker. Resterna passar förträffligt i matlådan.

rosor

”De är blommornas Rolls royce”

Hud

Rosor har en air av romantik kring sig, de uppskattas både för sin skönhet och sin ljuvliga doft men vad kanske inte alla känner till är att de även har medicinska egenskaper – särskilt gynnsamma är de för huden.

Berika tarmfloran – 8 anledningar att välja mjölksyrat

Mage

Det bor två kilo bakterier, svampar och mikroorganismer i din tarm. Du har allt att vinna på att vårda dem, för de styr allt från humör till vikt och immunförsvar. Mjölksyrabakterier är en förutsättning för en näringsrik tarmflora – och kan dessutom göra underverk för huden. Här är åtta smarta tips om hur vassle kan hjälpa din hälsa.

Nu kan jag äntligen njuta av solen!

Hud

Tuula Gunnarsson älskar solen på alla sätt. När hon för många år sedan fick soleksem så var det en katastrof. Rådet var att ha långärmat och sitta i skuggan, vilket Tuula inte ville. När hon hittade ett tillskott för pigment och solbränna, med bland annat betakaroten, kunde hon njuta av solen igen.