Annons
Annons

Livsmedelsverket: ”Unga kvinnor får i sig för lite D-vitamin”

Unga kvinnor får inte i sig tillräckligt med D-vitamin, järn och folat. Det visar Livsmedelsverkets nationella matvaneundersökning bland vuxna i Sverige.

Redaktionen

22 november, 2012
Livsmedelsverket: ”Unga kvinnor får i sig för lite D-vitamin”
Dela inlägget

Unga kvinnor får inte i sig tillräckligt mycket D-vitamin, järn och folat. Det visar Livsmedelsverkets undersökning om svenskarnas matvanor.

Svenskarna har dåliga matvanor. Vi äter för mycket socker, fel sorts fett och för lite frukt och grönt. Nio av tio äter för lite fibrer och unga kvinnor får inte i sig tillräckligt mycket D-vitamin, järn och folat. Det visar Livsmedelsverkets undersökning om svenskarnas matvanor. Och allra sämst matvanor har de unga vuxna.

Unga kvinnor äter sämst
Undersökningen visar att unga personer i åldern 18-30 år äter betydligt sämre än äldre. De äter mindre fisk, frukt, grönsaker och fullkornsprodukter men mer pizza och mer läsk. Många unga dricker över fyra liter läsk per vecka. Sämst matvanor har unga kvinnor.
– Vi ser att unga kvinnor faktiskt inte får i sig tillräckligt av D-vitamin, järn och folat med den mat de äter. Det är inte bra eftersom många av de här unga kvinnorna ska bli mammor och då behöver bra näringsstatus, säger Anna Karin Lindroos chef för livsmedelsdataenheten i ett pressmeddelande.

Åtta av tio äter för lite frukt och grönt
Under de senaste tjugo åren har svenskarna matvanor dock blivit bättre på vissa områden. Men även om konsumtionen av frukt och grönt har ökat äter fortfarande åtta av tio svenskar för lite frukt och grönt. Samma sak med fisk- och skaldjurskonsumtionen, som ökat, men där fortfarande sju av tio äter för lite av det.
Resultatet visar även att intaget av mättat fett har minskat, men att åtta av tio äter för mycket mättat fett.

Smörkonsumtionen ökar
Allt fler väljer flytande margarin och olja i matlagningen, men även smörkonsumtionen ökar nu. Sju av tio äter för mycket salt, fyra av tio äter för mycket socker och nio av tio äter för lite fullkorn.

Tre tips på hur man enkelt förbättrar sina kostvanor

  1. Ät mer fet fisk som lax, sill och makrill, som innehåller mycket D-vitamin.
  2. Ät kött från nöt, lamm och gris men även äggula, fågel och skaldjur, som ger oss järn. Ett knep för att få i sig mer järn är också att tillaga maten i en gjutjärnsgryta/panna.
  3. Ät mer baljväxter som bönor, kikärter, gröna ärter och linser, livsmedel som är rika på folater.
  4. Ät tillskott med D-vitamin, järn (för kvinnor) och folsyra (den artificiella formen av folater).

Av Isabelle Hedander

Annons
Fakta

Fakta

  • D-vitamin är nödvändigt för att bygga ett starkt skelett och friska tänder.
  • Järn bidrar med att minska trötthet. Måltidens sammansättning spelar stor roll för upptaget av järn. C-vitamin hjälper till exempel till att öka kroppens järnupptag medan kalcium hämmar det.
  • Folater, som kallas folsyra i artificiell form, är viktigt för kvinnor som kan tänkas bli gravida då det minskar risken för ryggmärgsbråck hos foster. Folater hjälper också kroppens bildande av röda blodkroppar.
Annons
Annons