Lunch hemma på egen hand har blivit en vana för många under pandemin. Något som kan kännas ensamt och tråkigt för en del. Men det finns många fördelar med hemmaluncher. Det tycker bokaktuella Cina Risberg som här delar med sig av sina bästa lunchtips!
Ja det är dags att hemmalunchen får en upprättelse och den uppmärksamhet den förtjänar. Cina Risberg, som ligger bakom bloggen ”Lunch hemma” och nyutkommna boken med samma namn, jobbar som PR- och kommunikationskonsult. Och precis som många andra blev hon av med en del uppdrag i början av pandemin, vilket ledde till att hon fick lite tid över. Då föddes hennes blogg.
LÄS OCKSÅ: Viktigt med goda matvanor vid oro och stress
Startade blogg när folk lunchklagade
– Efter att kollegor och grannar började klaga på hur tråkigt och svårt det var att komma på luncher fick jag idén starta en blogg med lunchrecept, där jag också tar vara på rester som annars blir matsvinn. Jag tror faktiskt att jag hade fått upp bloggen redan i början av mars 2020 och sen gick det av bara farten.
Hur har din relation till lunch som måltid sett ut genom i livet?
– Jag är själv van hemmajobbare och har alltid tyckt att lunchen varit något att se fram emot, så det kändes enkelt att dela med mig vad jag åt och tips på hur man enkelt uppgraderar lunchen. Jag älskar att äta mat och i synnerhet lunch! Till vardags passar jag på att äta sådant som mina tonårssöner inte alltid älskar. Jag tycker också att lunchen är underskattad som festmåltid, för att inte tala om en vinlunch med vänner.
LÄS OCKSÅ: Snabb och festlig “kaoschili”
Vad är hemligheten bakom en lyckad och trivsam ”ensam hemma-lunch”, enligt dig?
– Att ta sig tiden att göra något lite extra och att lägga upp sin mat och sitta ner och faktiskt njuta av lunchen. Jag tror man är mer mån om att göra det om man ansträngt sig bara lite. ”Lite extra” kan till exempel vara att prova en ny ingrediens eller smaksättning.
Vilka fördelar har du själv märkt av genom att äta lunch hemma oftare?
– Dels är det bästa sättet att ta tillvara sådant som lätt blir matsvinn annars. Det gör det bra för både miljö och plånbok. Jag gillar att äta mycket mat, men är också mån om min hälsa så att laga maten själv är ett bra sätt få båda delarna. Och sist men inte minst. En bra lunch gör att jag har något att se fram emot och att jag tar en riktig paus från arbetet.
LÄS OCKSÅ: Två busenkla gröna pastarecept
Här nedanför bjuder vi på ett av Cinas enkla och goda recept!
Blomkålsris med halloumi, paprika och örtolja
1 portion
1⁄4 blomkålshuvud (eller vad du har)
1⁄2 halloumi
1⁄2 röd paprika
1–2 msk örtolja
Örtolja (blanda allt i en mixer):
2 msk hackad bladpersilja
1 msk hackad mynta
1 grön chili
1⁄2 tsk spiskummin
3 msk olivolja
Gör så här:
Koka upp 1 liter vatten med 1 tesked salt. Riv blomkålen på ett rivjärn och lägg i vattnet när det kokar.
Ta av från plattan och häll i ett durkslag efter 1 minut.
Hetta upp en liten stekpanna. Om du använder en non-stickpanna behöver du inget matfett, men du kan torka av halloumin för att bli av med lite av vattnet som den legat i. Bryt halloumin i bitar och lägg i stekpannan. Stek tills den fått gyllene färg runtom. Gör i ordning din sallad med blomkål, paprika, halloumi och örtolja. Salta och peppra efter smak.
Vill du variera? Välj tomat istället för paprika. Pesto istället för örtolja.
LÄS OCKSÅ: Blomkålspizza med zucchini och fetaost
Av Carolina Eriksson