Hälsoinspiratören och receptkreatören Madelene Lennartsson diagnosticerades som tonåring med den autoimmuna tarmsjukdomen ulcerös kolit. Efter många tuffa år med diagnosen och allt vad den innebar med smärta, diarréer och blödningar från tarmen, lyckades Madelene göra en radikal kostomläggning som lett till att hon numera lever ett medicinfritt liv.
Idag inspirerar hon andra till att må bättre på såväl egna sajten som på Instagram, Youtube och Facebook, under namnet ”Clean lifestyle”.
Nu har hon även släppt en bok: ”Hälsomat” (Semic), som är full av recept på maten hon själv älskar och mår bra av.
– Jag vill inspirera människor att äta mer mat lagad från grunden och mer näring, framför allt barnfamiljer. Recepten innehåller naturliga proteiner, kvalitativa fetter och kolhydrater som är snälla mot blodsockret. Att förse mig själv och mina barn med näring är min drivkraft och jag vill ge mina barn så bra förutsättningar som möjligt. De älskar mat lika mycket som jag och har provsmakat allt i boken.
Hur skulle du vilja beskriva din matfilosofi?
– Mat ska vara gott, lättlagat, närande men också roligt! Jag tror inte på förbud, dock på att kroppen vet vad den mår bra av och att vi alla människor har olika behov. Men att äta riktig mat lagad från grunden mår vi alla bra av. Min kropp och framför allt min tarm mår som allra bäst av en lågkolhydratkost, fri från gluten, mjölk och vitt socker. Även om det ibland slinker ner smör för mina hormoner och ost som godis! Jag tycker det är viktigt att välja ekologiska råvaror så mycket man kan, då övergödning och kemiska livsmedel inte är bra för vare sig miljön eller våra kroppar.
Skulle äta mediciner hela livet
Även om hennes bok består av 100 procent växtbaserade recept äter hon inte helt växtbaserat, understryker Madelene.
– Ingen behöver välja bort kött helt, vi behöver bara äta mindre och välja köttet med omsorg. Välj kött som är ekologiskt, gräsbetat och/eller vilt, då belastas inte heller vår planet på samma sätt.
Du har en väldigt tuff hälsoresa bakom dig. Hur såg vändpunkten ut?
– Mat har alltid haft en central del i mitt liv och är något jag alltid har uppskattat. Men jag har inte alltid haft fokus på innehållet, utan snarare tvärtom. Jag älskade snabbmat och åt godis i stort sett varje dag. Jag har inte alltid brytt mig om vad jag har ätit då det aldrig har synts utanpå min kropp. Det jag inte visste då var att min insida påverkades. År 2005, när jag var 18 år, diagnostiserades jag med ulcerös kolit. Jag fick veta av min läkare att jag skulle vara tvungen att äta mediciner resten av livet för att hålla sjukdomen på plats. Han rådde mig även att sluta dricka mjölk, det var det enda kostrådet jag fick. Under de kommande åren med olika läkare har de alltid sagt att det inte spelar någon roll vad jag äter.
Januari 2018, 13 år efter diagnosen med immunförvarsdämpande mediciner, kortisonkurer, provtagningar, järndropp och undersökningar, närmade det sig Madelenes årliga läkarbesök. Hon visste att hennes provsvar inte skulle vara bra då hon hade haft inflammation från och till i tarmen i ett helt år, trots mediciner.
– Jag började läsa på om att basa kroppen och även om periodisk fasta för att låta tarmen återhämta sig. Läkaren ville att jag skulle börja ta kortison igen då mitt inflammationsvärde (kalprotektin) låg på 963, och normalvärde är under 50. Det ville jag verkligen inte, men han skrev ut nya mediciner, som jag inte hämtade ut. Dagen efter ringde jag upp min sköterska och frågade om jag kunde få tid att läka på egen hand. Efter lite övertalning fick jag sex veckor på mig och skulle därefter ta nya prover.
Madelene tillägger att detta inte är något som hon rekommenderar någon annan att göra, utan hon följde sin intuition och gjorde det helt på eget bevåg.
Hade glömt hur bra man kan må
Under nästkommande sex veckor åt Madelene en basisk kost som kallas för Gröna kuren och hon började även med periodisk fasta. Gröna kuren innebär att man endast äter gröna basiska grönsaker, hälsosamma, kvalitativa fetter och rena proteinkällor under 1-3 månader som en slags detox (läs mer om kuren på www.cleanlifestyle.se).
– Efter bara ett par veckor kände jag skillnad. Jag kände mig pånyttfödd och hade en underbar känsla i kroppen. Jag hade gått runt med en inflammation så länge att jag hade glömt hur bra man kunde må, på riktigt. Nästa provtagning visade värdet 45, och jag blev helt överlycklig! Kunde inte fatta att det var sant. Samtidigt blev det en ögonöppnare – maten och livsstilen spelade stor roll för min sjukdom. Ni kan läsa en längre och mer detaljerad beskrivning om min hälsoresa i boken, tipsar Madelene.
Recepten i boken är dock inte utformade specifikt för att hjälpa mot några hälsoproblem, understryker hon.
– Jag tror inte på att det finns något mirakelrecept för någon. Det beror helt och hållet på vad man har för kosthållning och vad man brukar äta. Men för mig var det kosten som förändrade mitt liv och det var där allt började för mig.
Text: Carolina Eriksson
Madelene Lennartsson
Ålder: 36 år, men max 25 i sinnet!
Bor: I en villa i Falköping.
Familj: Sambo, två barn på 8 och 6 år.
Gör: Hälsoinspiratör, receptkreatör och fotograf under @cleanlifestyle.se.
Så mår jag bra: Alla små ljusglimtar i vardagen. När jag umgås med mina barn och de som står mig nära. Att se möjligheter istället för problem. Och maten som blivit min medicin.
5 råvaror jag alltid har hemma!
- Bönor
- Kål
- Kokosolja
- Kokosmjölk
- Lök, jag älskar lök!
– Men, jag har så mycket mer jag inte skulle klara mig utan, haha!