Annons

Magspecial – magens 9 bästa vänner

Med en glad och välfungerande mage är livet alltid lite lättare. Kurera tipsar om flera enkla sätt för att bibehålla en god maghälsa eller att för den delen testa när magen behöver lite hjälp på traven. Varför inte prova att äta kyld potatis eller införskaffa en bajspall?

Redaktionen

17 februari, 2018
Magspecial – magens 9 bästa vänner
Dela inlägget

Med en glad och välfungerande mage är livet alltid lite lättare. Kurera tipsar om flera enkla sätt för att bibehålla en god maghälsa eller att för den delen testa när magen behöver lite hjälp på traven. Varför inte prova att äta kyld potatis eller införskaffa en bajspall?

Det finns olika knep och tricks att ta till för att hjälpa magen på traven, har du till exempel hört talas om bajspallen?

1. Motion
Regelbunden motion bidrar till ett bra arbetstempo i tarmarna och till tarmrörelse. Framförallt påverkas tiden det tar för maten att passera tjocktarmen vilket betyder att tarminnehållet inte blir kvar för länge och förlorar för mycket vatten. När tarminnehållet förlorar sitt vatteninnehåll blir avföringen hård. På så sätt kan motion motverka förstoppning.

2.Bajspall
Visste du att den moderna toaletten motverkar normal tarmtömning? Vinkeln kroppen hamnar i är en onaturlig ställning för den muskulatur som styr om tarmen ska tömmas eller hållas stängd. Rent fysiskt är vi skapta för att sitta på huk när vi tömmer tarmen. En modern lösning på problemet är den så kallade bajspallen. Den placeras under fötterna vid toalettbesöket vilket skapar samma vinkel som vid hukning. Musklerna slappnar av och tömningen från tjocktarmen till ändtarmen sker utan motstånd. Succe!

LÄS OCKSÅ: Tre sätt att förbättra din matsmältning

Annons

3. Fibrer
Fibrer binder till sig vätska vilket påverkar tarmrörelserna positivt. Den ökade volymen i tarminnehållet gör att maten lättare transporteras genom tarmarna. Den hjälper även till att säkerställa att maten befinner sig länge nog i tarmarna att kroppen hinner ta upp den näring som finns i. Ett ökat fiberintag kan hjälpa till att motverka förstoppning och bidrar till längre mättnadskänsla. Vissa upplever känslighet mot fibrer och i stället får gaser och diarré vid ett för högt intag. Fibrer finns bland annat i frukt, grönsaker och spannmål.

4. Vatten
Att dricka rätt mängd vätska, cirka 1,5 liter per dygn, är avgörande för tarmens funktion. Om det saknas tillräckliga mängder vätska i tarmsystemet blir avföringen hård och får då svårt att passera igenom på ett bra sätt.

5. Förstoppande
Ljust bröd gjort på vitt mjöl, vitt ris och blåbär kan fungera förstoppande. Studier har visat att Saccharomyces boulardii, en probiotisk jäst, kan användas vid behandling av diarré, både tillfällig och långvarig, inflammatoriska tarmbesvär och IBS.

LÄS OCKSÅ: Probiotika fick ordning på Sebastians mage

6. Pådrivande
Vid återkommande eller långvarig förstoppning kan det vara bra att hitta hjälp som fungerar även under längre perioder. Magnesium, plommon, och MSM fungerar alla naturligt pådrivande och motverkar förstoppning utan att påverka tarmsystemet negativt.

Annons

7. Kyld potatis och grön banan
Resistent stärkelse är växtbaserade kostfiber som passerar matsmältningssystemet utan att brytas ned. Väl på plats i tjocktarmen förvandlas de till foder för goda bakterier. Den resistenta stärkelsen finns i gröna bananer, potatis med skal som kokts och kylts ned, potatismjöl och linser.

8. Mat till de goda bakterierna
Prebiotika är mat till probiotika – de goda bakterierna. Du kan mata dem med till exempel gul lök, vitlök, purjolök och jordärtskocka. Har man inte tillräckligt med probiotika i tarmen så kan emellertid prebiotikan ställa till oreda genom att jäsa och bilda gaser. Om du inte får problem när du äter dessa livsmedel så kan du räkna med att du har en tarmflora som är ganska bra! Om du vill äta prebiotiska livsmedel så trappa upp dem långsamt.

LÄS OCKSÅ: FODMAP – Sofia går på magkänslan

9. Kombucha
Det har även blivit enormt trendigt med kombucha, en fermenterad te-dryck. Kombucha görs genom att man blandar te med socker och tillsätter en levande bakteriesvamp (SCOBY). Jästsvampen använder sockret i teblandningen som foder i processen när drycken jäser. Kombucha innehåller de naturligt levande bakteriekulturer och enzymer som är typiska för fermenterade livsmedel.

Av Therese Hagberg

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons