Malin Landqvist är receptkreatör och sommelier och har skrivit ett 15-tal kokböcker genom åren. I boken ”En grön jul” (Max Ström) bjuder hon på en rejäl dos inspiration för en mer hälsosam och hållbar jul, hela vägen från första advent till nyår. Hennes bok är full av läckra och goda vegorecept på allt från nyskapande fräscha sallader och mustiga varmrätter till klassiskt julgodis. Och som passar både julbordet, adventsmys, glöggmingel och nyårsfirande.
Hur kom det sig att du ville skapa en grön julkokbok och varför behövs en sådan, tycker du?
– För många år sedan skrev min bror och jag en bok ihop som heter ”En God Jul”. Den blev väldigt omtyckt och populär, med heltäckande recept för julen. Efter att många –särskilt de sista fem åren – önskat sig en vegetarisk variant på denna bok så föreslog jag det för mitt förlag bokförlaget Max Ström. De nappade och sedan var det svåra snarare att välja bort recept än att fylla boken, haha. Många är vegetarianer och många vill även fylla på sitt klassiska julbord med mycket grönt. I boken finns det både mindre, enkla tillbehör, likväl som hela rätter för dagar i december. Många säger dock att de använder boken hela vinterhalvåret och det är ju kul att det känns som att många rätter kan göras just när lök, kål och rotfrukter är som billigast och bäst.
Vilka är dina favoritråvaror för hela denna period, om du måste välja?
– Åååh, vilken härlig och svår fråga. Jag använder gärna mycket smakrika kryddor, i kombination med billiga vintergrönsaker. Saffran såklart, men även stjärnanis, citrusskal, kanel, kardemumma och så vidare. De klassiska julkryddorna helt enkelt. I råvaruväg så måste jag säga kål och pumpa. Två råvaror som finns i olika varianter och som kan användas till så mycket. Ett favoritrecept är till exempel den hela brysselstocken som bakas i ugnen och sedan äts som plock. Be din handlare att ta in hel brysselstock, det har de oftast möjlighet till!
LÄS OCKSÅ: 8 tips för en mysig & miljövänlig jul!
Traditionstyngd högtid
Julen är den mest traditionstyngda högtiden vi har, vilket gör att det kan ta emot för en del personer att byta ut de klassiska rätterna på julbordet; som skinka, revbensspjäll, inlagd sill och gravad lax – mot vegovarianter.
Vad vill du råda dessa personer att börja med att byta ut eller lägga till för att få ett grönare julbord?
– Så är det verkligen. Först och främst; försök att byta ut grisen, som föds upp under ofta besvärliga förhållanden och dessutom inte är hållbart att äta i den omfattning vi gör. Våga prova att köpa vildsvinsskinka istället! Som nummer två skulle jag säga: börja med att lägga till MER grönt. När man märker att det går åt så kan man nästa år välja bort några fler animaliska produkter. Jag lovar, även de mest inbitna köttätarna kommer att välja mer grönt. Prova först och främst några vegosillar där alla kommer att känna igen både smak och konsistens och bli hur förvånade som helst över hur gott det är. Sen rekommenderar jag även den whiskygravade rotsellerin. Ett spännande alternativ till laxen. Man kan även göra några vegobollar istället för köttbullar. Barn är vana att få det i skolan så de kommer inte ens att höja på ögonbrynen.
LÄS OCKSÅ: Julig grönkålscheesecake med valnötter
Vilken klassisk julrätt är enklast att ”vegofiera” enligt dig? Och hur går det till?
– Det får faktiskt bli just sillen, som jag var inne på i förra frågan. Eftersom svamp, tofu och även aubergine kan få en konsistens som är lik sillen så tycker jag det är toppen. Också ättikslagen går ju att göra exakt som till sillen, så det blir fantastiskt bra. Janssons tycker jag annars blir verkligt fin och matig också.
Slutligen: hur gör du och vad äter du för att få in julstämning hela vägen från slutet av november och fram till jul, utan att tröttna på smakerna lagom till julafton?
– Oj, det är INGA problem för min del! Detta är min absoluta favorithögtid på året. Jag börjar till advent med massor av lussebullar, pepparkakor med mera. Mycket tända ljus även på vardagarna är ett måste. Jag brukar också tänka att krydda även vardagsmaten med lite julig ”touch” så blir det juligt direkt. Tänk till exempel en enkel pasta med grönkål och muskot. Eller en paj med ädelost och massor av lök, med en sallad av kramad kål och granatäppelkärnor på toppen. Sen bara fortsätter vi så i december. Hela familjen är väldigt matroade så det lagas och bakas väldigt mycket. I år är min dotter i Frankrike och pluggar så hon ska lära dem där att laga grön julmat enligt svenskt manér!
Foto: Susanna Blåvarg
Malin Landqvist
Ålder: 53 år.
Bor: I funkisvilla i Bromma utanför Stockholm.
Familj: Man, två stora barn på vift, en katt och väldigt många tambin i mina kupor i trädgården.
Gör: Matkreatör och sommelier som jobbar mycket med Svenska Bin i frågor kring honung och sensorik (läran om våra sinnen). Detta gör jag för att frågan kring hållbarhet ligger mig väldigt varmt om hjärtat att få jobba med och kring. Har en webbshop, toolsbylandqvist.se, där jag säljer hållbara köksprodukter.
Så mår jag bra: Jag yogar och gymmar, går ut i skogen och väver minivävar (off loam weaving).