Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Män tränar löpning mer än kvinnor

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

Var tredje svensk tränar för att förbättra sin sömn och för att hantera stress. Det visar  tredje upplagan av "Hälsorapporten", som mäter svenskarnas träningsvanor och syn på hälsa och träning, (baserad på en undersökning från Sifo och företaget Garmin). Undersökning gjordes med 1267 personer som tränar regelbundet (en gång i veckan eller mer).

Män springer och styrketränar

Män löptränar alltså i högre utsträckning än kvinnor: 29 procent mot knappt 15 procent av kvinnorna. Och något fler män än kvinnor styrketränar, framför allt unga män mellan 18-29 år ( 60 procent), vilket sticker ut för den träningsformen, för bland alla tränande svenskar är siffran "bara" 34 procent.

Av svenska kvinnor som tränar är det 16 procent som  yogar regelbundet. Bland männen är det bara 3 procent som är "yogisar". Även powerwalks är populära bland kvinnor.

 

Tränar för att motverka stress

Många tränar för att hantera stress. 4 av 10 av kvinnorna uppger att det stämmer in på dem, betydligt fler än männen (26 procent). Bland de yngsta kvinnorna är det så många som 6 av 10 som använder träning för att motverka stress. Sifo-undersökningen visar också att 30 procent av alla tränande svenskar försökt förbättra sin sömn genom träning och motion – och det är den enskilt vanligaste åtgärden.

Framtida aktiva 80-åringar

Häftigt att läsa är också att vi vill fortsätta att träna och vara aktiva upp i åren - hela 74 procent svarade ja på frågan om de tänker fortsätta träna efter att de fyllt 80 år, en ökning med hela sex procent sedan föregående år. Här nedan listas fler av svenskarnas träningsvanor i år.

LÄS OCKSÅ: Kvinnliga veganer visar bättre uthållighet än icke-veganer

Hur, vad och varför tränar svenskarna?

 • 73 procent, tränar flera gånger i veckan.
 • 62 procent tränar flera gånger/ vecka - en ökning med 3 procent från föregående år.
 • 16 procent tränar fem gånger eller mee per vecka.
 • 32 procent tränar för att hantera stress.
 • Var fjärde, eller 27 procent, av alla som tränar gör det med sin partner.
 • 52 procent tränar med andra personer som ett sätt att umgås.
 • 54 procent tar powerwalks. 34 procent styrketränar. 22 procent springer.
 • 3 av 4 i åldern 65 – 79 år tränar minst en gång i veckan.
 • 63 procent av alla svenskar som tränar gör det för att känna sig piggare och gladare.
 • 26 procent som tränar gör det för att gå ner i vikt – en minskning med 7 procent från i fjol.
 • 73 procent av alla som tränar gör det för att bibehålla hälsan.
 • Var tredje svensk knappt, 30 procent, som tränar tycker att det är viktigt att mäta sin träning.
 • 45 procent av den tränande delen av befolkningen mäter sin träning eller hälsa med träningsklocka eller app.

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

 

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.