Annons

Tia Jumbe: ”Meditation är det nya svarta”

De senaste tio åren har yoga blivit närapå en folkrörelse. Det finns knappt en lantsortsbuske utan studio, ett gym utan klasser eller researrangör utan yogaresa. ”Alla” yogar, eller vill börja. Enligt Kureras krönikör Tia Jumbes trendspaning blir nästa stora boom meditation – här förklarar hon varför och tipsar om hur du kan börja!

Redaktionen

11 november, 2017
Tia Jumbe: ”Meditation är det nya svarta”
Dela inlägget

De senaste tio åren har yoga blivit närapå en folkrörelse. Det finns knappt en lantsortsbuske utan studio, ett gym utan klasser eller researrangör utan yogaresa. ”Alla” yogar, eller vill börja. Enligt Kureras krönikör Tia Jumbes senaste trendspaning blir nästa stora boom meditation – här förklarar hon varför och tipsar om hur du kan börja!

Yogans fysiska delar, asanas, har sannerligen brett ut sig och vunnit sympatisörer i väst. Störst tillväxt här har den haft de senaste tio-femton åren, och det kanske inte är så konstigt. Tempot skruvas upp alltmer i våra liv, till nästan absurda nivåer. Det digitala 24/7-samhället erbjuder ständig stimuli som gör oss rastlösa, oroliga och olyckliga. Alltfler blir sjuka av stress, som nu är den vanligaste anledning till sjukskrivning. Inom ayurvedan vi säger att dagens livsstil ger obalans i den luftstyrda vata dosha.

I yogans fysiska delar finner en växande skara människor en motvikt till allt detta. Kanske är stunden på yogamattan den enda gången på hela veckan som de känner sinnesro. Just det här pratade en av eleverna på min kundaliniyogaklass nyligen om. Efter att ha blivit sjukskriven för utbrändhet, och med ett ständigt malande i huvudet och problem att hålla fokus, har hon nyligen till sin stora lycka upptäckt yoga. Hennes sinne är aldrig så lugnt och fokuserat som efter våra klasser tillsammans, berättade hon i söndags. Hon är inte ensam om den upplevelsen – och det är inte är heller någon slump att det är just kundaliniyogan hon lyfter fram som extra effektiv. Jag återkommer till det.

LÄS OCKSÅ: Tia på naturlig väg

Yogans fysiska del, asanas, är ju som de flesta vet, inte enbart skön stretch eller jympa i takt med andetaget. De är i själva en avancerad teknik för att balansera kroppens energiflöden och skapa fysisk och mental hälsa. Samtidigt stärks och gynnas blodcirkulationen, våra inre organ, muskler, andningsapparaten och hormonsystemet. En total kroppslig rundsmörjning, alltså.

Annons

Men innan den fysiska yogan utvecklades till det den är i dag var yoga asanas betydligt enklare och framför allt ett sätt att stilla kroppen för meditation, som var huvudsyftet. Det trista är att den delen inte riktigt hängde med till väst. Efter de fysiska rörelserna tar de flesta yogaklasser slut. Precis när det roliga börjar. Utforskandet och expansionen.

LÄS OCKSÅ: Låt inte glädjen regna bort

Det finns nämligen mer att upptäcka och njuta av än enbart den sinnesro och förhöjda närvaro som uppstår efter ett yogapass. Du har säkert läst att meditation har en mängd vetenskapligt bevisade positiva effekter på hjärnan och dess funktion (det är ju så härligt när den moderna vetenskapen kommer ikapp de gamla hälsosystemen!). Men meditation ger mer än enbart förbättrat minne och koncentrationsförmåga.

Meditation skapar en kontakt inåt som gör att vi landar i vårt hjärta, i vår själ. Plötsligt börjar vi höra vårt hjärtas röst, som ju är vår egen innersta önskan, och den blir tydligare ju mer vi mediterar. Och när vi väl börjar höra den blir det svårare att stänga av, köra på och köra över oss själva, så som vi så ofta gör i våra liv. I stället blir vi mer sanna mot oss själva, mot vår innersta önskan och vilja, vilket i sin tur leder till att vi blir lyckligare människor, mer harmoniska föräldrar och partners, och bättre medmänniskor.

LÄS OCKSÅ: Livet börjar bortom rädslan

Annons

När dagens alla yogisar inser att det finns mer att utforska, tillstånd som är ännu skönare än känslan efter yoga asanas, kommer meditationen att booma lika hårt som yogans fysiska delar har gjort. Jag ser redan flera tecken på att det är på väg att hända. Ett tecken är att yogaformen kundaliniyoga växer så att det knakar, framför allt i USA och Sverige. I kundaliniyogaklasser ingår alltid andningsövningar och meditation, vilket jag tror är en av anledningarna till dess ökande popularitet. Även den meditativa yinyogan ökar i popularitet.

Ett annat tecken är att flera stora yogastudior i min hemstad Stockholm redan har meditation och andning (pranayama) på schemat. Det är i sig helt underbart, eftersom antalet elever på dessa klasser än så länge är ganska få. Allt fler yogalärare, inklusive jag själv, ordnar också yogaresor, retreats och workshops där meditation får ta allt större plats. På mina meditations- och pranayama-workshops har det flera gånger varit med superhärliga människor med som aldrig har yogat. De har gått direkt på meditationen!

Har du blivit sugen att meditera nu? Bra! Fem minuter om dagen räcker för att uppleva effekt, och fem minuter har vi över de allra flesta dagar. På min blogg hittar du en enkel övning att börja med.

Varmt lycka till på din resa in i dig själv!

Av Tia Jumbe, ayurvedisk hälsorådgivare, yogalärare och författare.

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar.
Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta då: webbredaktor(@)kurera.se.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Tia Jumbe är ayurvedisk hälsorådgivare, yoga- och meditationslärare, och passionerat intresserad av holistisk hälsa. Tia Jumbe har skrivit ett flertal böcker om hälsa, senast ”Boosta din hälsa med naturens superfoods”, och ”Boosta hud och hår med naturens näringsbomber”. Tia Jumbe är också journalist och jobbar deltid med Coops mattidning Mer Smak. Läs mer om Tia på hennes hemsida tiajumbe.com.

Foto: Camilla Lindqvist.

Annons