Många som försöker äta mer vego lockas av enkelheten i de färdiga vegoprodukterna i mataffären. Färs, korv, burgare, grillbitar….utbudet idag är stort. Men hur hälsosamma och naturliga är dessa produkter egentligen, om man läser ingrediensförteckningen?
Årets matbluff, konsumentföreningen Äkta varas årliga ”antipris”, där konsumenter får nominera produkter som inte håller vad de lovar i form av innehåll, utgörs till en växande andel av färdiga vegetariska produkter, som vegokorv, vegoburgare och vegofärs. Ett talande exempel är Alpros sojavisp som med sina ynka 2 procent soja vann ”priset” 2019.
LÄS OCKSÅ: Livsmedelsverket: Bara 3 av 21 testade oljor var extra virgin olivolja
Större vegogransksning
Detta triggade Äkta vara att närmre granska 90 vegetariska alternativ till hamburgare, korv och färs.
– Det finns nog en viss naivitet när det gäller just vegoprodukterna. De är ju ett alternativ till den ofta kritiserade köttindustrin och anses därför i grunden schyssta och hälsosamma. Jag tror helt enkelt att folk inte lika ofta vänder på förpackningen för att kolla vad de egentligen innehåller som när man köper andra varor, säger Äkta varas verksamhetsledare Björn Bernhardson på deras sajt.
Svårt att hitta huvudråvaran
Och det visade sig att endast åtta av de 90 undersökta produkterna var tillsatsfria och fria från aromämnen och andra industriingredienser. En majoritet av produkterna innehöll rentav fler än fem av sådana ingredienser. Och enligt Äkta vara är en del av produkterna så fullspäckade med tillsatser och industriingredienser ”att det är svårt att avgöra vad som i ett vanligt livsmedel skulle motsvara huvudråvaran”.
LÄS OCKSÅ: 5 E-nummer med hälsorisker att undvika
Korvar värstingar
Och värst av alla är korvarna – inte en enda tillsatsfri produkt hittades i korvkategorin. En vegansk grillkorv från Coop innehöll exempelvis 14 olika tillsatser, aromer och industriella ingredienser. Enligt Äkta vara innehåller den mindre protein än korvbrödet den ofta äts med.
Men flera konkurrenters korvar var inte mycket bättre de, varav flera hade 11 respektive 13 tillsatsingredienser.
Burgarna kommer tätt efter där en av värstingarna, My Best Veggie Vegetarian spicy bean burger, hade 12 tillsatser, medan konkurrenter från exempelvis Hälsans kök och Quorn bjöd på 10.
LÄS OCKSÅ: Så bemöter du myterna om fördelar med tillsatser i maten
Färs bäst av de dåliga
Generellt innehåller färserna något färre tvivelaktiga ingredienser, men värstingar finns även i denna kategori, med 8-11 tillsatser och industriingredienser. Exempel på färs som inte höll måttet är The Meatless Farm Co Vegetarisk färs, med 11 sådana.
Källa: Äkta varas vegogranskning
Av Carolina Eriksson