Annons
Annons

Bastuflotte, regn och snygga ben med rödbetsjuice?!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
1 juli, 2014

Men fy vad trist väder vi har. Här står regnet som spön i backen!
I morse satt jag och frös med kaffekoppen vid köksbordet. Jag tror att jag tagit morgonfikat ute bara två gånger i sommar. Men man får, trots kyla och gråväder ta vara på sommaren.
I helgen var jag och min dotter ute på Torö i skärgården här i Nynäshamn och badade bastuflotte. Det var ganska kyligt i både luften och i vattnet, men bastun var varm, och det var faktiskt skönt att hoppa i vattnet mellan varven när man blev för överhettad. Och trots att det var gråmulet ute var det en fin kväll. Alldeles spegelblankt låg havet och det var bara Tomas Ledins ”Blå, blå vindar och vatten” som saknades. En riktigt mysig och fin (men kall) sommarkväll som jag alltid kommer att minnas.

I söndags var jag och hälsade på min mor.
Min mamma som är närmare 80 år har sedan en tid tillbaka börjat dricka rödbetsjuice varje dag för att få mer energi och för att det ju är så bra för kärlen. Häromdagen när jag var där och hälsade på, pratade vi om det och hon sa;

-Ja jag är så glad att jag börjat dricka rödbetsjuice, för jag känner mig så pigg. Men en annan bra sak med juicen är att mina ben, som förut nästan var svarta av små ytliga blodkärl nu har blivit mycket finare. Faktum är att mina ytliga blodkärl nästan halverats och om jag vetat det från början, hade jag tagit en före-och efterbild på benen.

Annons

Ytliga blodkärl är ju inte snyggt, tycker jag, och det är inte så kul att ha bara ben på sommaren. Jag kanske är lite fåfäng, men detta stör mig. Jag har fått ganska mycket sånt på mina ben senaste åren, då jag står och går mycket. Sen är det förstås ärftligt, genetiskt. Jag har ett mycket tunnt skinn på benen.

Jag brukar själv dricka rödbetsjuice i perioder, men ibland tröttnar jag, eller glömmer. Nu ska jag faktiskt testa att göra ett experiment några månader och kolla om jag får något resultat på benen. Och naturligtvis ta en före-och efterbild! 🙂

Fler och fler forskningsrapporter jämställer den prestationshöjande effekten av rödbetsjuice med det otillåtna dopingmedlet EPQ.
Studier visar att att det inte bara är uthålligheten som ökar utan även muskelstyrkan- även i doser som en till två decilter/dag.
Nitratet i rödbetor omvandlas till kväveoxid, vilket gör att kroppen använder och behöver mindre syre, genom ett ökat blodgenomflöde.

Nitrat har även en skyddande effekt på hjärta och kärl
. Läs mer här om den nyttiga rödbetan: https://kurera.se/rodbeta/

Annons
Annons