Riktig mat & hälsa

Bastuflotte, regn och snygga ben med rödbetsjuice?!

Men fy vad trist väder vi har. Här står regnet som spön i backen!
 I morse satt jag och frös med kaffekoppen vid köksbordet. Jag tror att jag tagit morgonfikat ute bara två gånger i sommar. Men man får, trots kyla och gråväder ta vara på sommaren.
I helgen var jag och min dotter ute på Torö i skärgården här i Nynäshamn och badade bastuflotte. Det var ganska kyligt i både luften och i vattnet, men bastun var varm, och det var faktiskt skönt att hoppa i vattnet mellan varven när man blev för överhettad. Och trots att det var gråmulet ute var det en fin kväll. Alldeles spegelblankt låg havet och det var bara Tomas Ledins ”Blå, blå vindar och vatten” som saknades. En riktigt mysig och fin (men kall) sommarkväll som jag alltid kommer att minnas.

I söndags var jag och hälsade på min mor.
Min mamma som är närmare 80 år har sedan en tid tillbaka börjat dricka rödbetsjuice varje dag för att få mer energi och för att det ju är så bra för kärlen. Häromdagen när jag var där och hälsade på, pratade vi om det och hon sa;

-Ja jag är så glad att jag börjat dricka rödbetsjuice, för jag känner mig så pigg. Men en annan bra sak med juicen är att mina ben, som förut nästan var svarta av små ytliga blodkärl nu har blivit mycket finare. Faktum är att mina ytliga blodkärl nästan halverats och om jag vetat det från början, hade jag tagit en före-och efterbild på benen.

Ytliga blodkärl är ju inte snyggt, tycker jag, och det är inte så kul att ha bara ben på sommaren. Jag kanske är lite fåfäng, men detta stör mig.  Jag har fått ganska mycket sånt på mina ben senaste åren, då jag står och går mycket. Sen är det förstås ärftligt, genetiskt. Jag har ett mycket tunnt skinn på benen.

Jag brukar själv dricka rödbetsjuice i perioder, men ibland tröttnar jag, eller glömmer. Nu ska jag faktiskt testa att göra ett experiment några månader och kolla om jag får något resultat på benen. Och naturligtvis ta en före-och efterbild! 🙂

Fler och fler forskningsrapporter jämställer den prestationshöjande effekten av rödbetsjuice med det otillåtna dopingmedlet EPQ.
Studier visar att att det inte bara är uthålligheten som ökar utan även muskelstyrkan- även i doser som en till två decilter/dag.
Nitratet i rödbetor omvandlas till kväveoxid, vilket gör att kroppen använder och behöver mindre syre, genom ett ökat blodgenomflöde.

Nitrat har även en skyddande effekt på hjärta och kärl
. Läs mer här om den nyttiga rödbetan: //kurera.se/rodbeta/


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vegetarisk burgare med tillbehör i salladsbla

Vegoburgare med svamp & aubergine

Blogginlägg

Min första semesterdag. Känns så jättehärligt att äntligen vara ledig några välbehövda veckor. Men jag ska även passa på att plugga under min semester. Dock ska jag  idag bara vara lat, ta det lugnt och inte göra någonting. Kvällen igår ägnade jag till att skapa i köket. Jag är otroligt nördig när det gäller matlagning och jag har en […]

Fläderblomsaft i ett glas med sugrör

Saft och vinäger- av supernyttiga medicinalväxten fläder

Blogginlägg

Nu är tid att skörda. Det är mycket som står i blom och börjar mogna. Vinbären börjar bli klarröda på min ödetomt och snart måste jag ut och plocka. Moder jord har så mycket nyttigt att bjuda oss på och  i vår svenska natur hittar man massor av ätliga , nyttiga örter, växter, bär och frukt. Flera av dem är även […]

Coop dömd för ekoeffekten

Övrigt

Svensk Växtskydd lämnade in en stämning mot Coop för reklamfilmerna ”Ekoeffekten” och ”Amelia testar ekoeffekten” 2016. Den 3 juli föll domen och Svenskt Växtskydd vann på samtliga punkter. Domstolen dömer Coop till vite om de inte omedelbart slutar att desinformera och föra allmänheten bakom ljuset i frågor om ekologiskt jordbruk. Coop kommer alltså att förbjudas att […]

Vegoburgare på ett fat

Tofu- och grönsaksburgare

Blogginlägg

I morse var jag riktigt trött, men fick ett brutalt uppvaknande. För plötsligt har små, eller ganska stora dunbollar ramlat, dalat, flugit ner från hustaken där jag bor. Jag vet inte hur dom kommer ner egentligen, för flyga verkar de inte kunna- ännu. Dunbollarna eller måsungarna springer på parkeringen, kamouflerade till färgen så de smälter in i […]

Bönpasta med ruccolapesto på en vit tallrik

Ruccolapesto med bönfettuccine

Blogginlägg

Jag brukar passa på att laga vegetariskt när dottern inte är hemma. Igår kväll var en sån gång. Jag var trött, kom hem sent och hade egentligen ingen lust att laga mat, men jag vet att jag blir trött och hängig dagen efter om jag inte äter ordentligt, så något måste jag ju äta. Och jag […]

Äppeldrink med ingefära i två glas

Äppeldrink med ingefära

Blogginlägg

Äntligen helg! Solen skiner och jag har två lediga dagar att se fram emot. I morgon ska jag på rockkonsert  vilket är spännande. Jag fick en biljett till Kiss konsert i julklapp 😂! Inte för att jag är någon större fan av Kiss, men ändå! Det ska bli kul att se dem. Jag är iallafall […]

Två glas med grön lemonad

Grön basisk lemonad

Blogginlägg

Nu är äntligen våren här! Jag riktigt njuter av solen och trädens knoppar som lite trevande snart spricker ut i full grönska. Min bästa tid är nu! Jag älskar våren och försommaren med den skira grönskan och alla vårblommor. När man jobbat i trädgården, varit på stranden eller bara vill svalka sig en solig dag, […]

Kikärtsbullar i en skål tillsammans med grönsaker

Veganska sötpotatis- och kikärtbullar

Blogginlägg

Jag äter mer och mer vegetariskt. Det har blivit så när jag står i charkdisken och ska välja. Jag vet inte vad jag vill ha och  jag vet inte om jag vill ha. Jag är helt enkelt inte sugen  och längtar oftare efter fräscha goda grönsaker och frukt. Så nu experimenterar jag i köket med vegetarisk mat. […]

Sista skörden- svt play handlar om din och min framtid. Se den!

Blogginlägg

Allt liv kommer från jorden Det går inte att gödsla jorden med socker i all evighet Trots att vi äter dubbelt så mycket grönsaker som på 1970-talet får vi i oss mindre av mineraler och spårämnen genom maten. Så börjar filmen Sista skörden! Vår planets jordar är hotade då den industriella livsmedelsproduktionen utarmar vår matjord vilket […]