Riktig mat & hälsa

Bastuflotte, regn och snygga ben med rödbetsjuice?!

Men fy vad trist väder vi har. Här står regnet som spön i backen!
 I morse satt jag och frös med kaffekoppen vid köksbordet. Jag tror att jag tagit morgonfikat ute bara två gånger i sommar. Men man får, trots kyla och gråväder ta vara på sommaren.
I helgen var jag och min dotter ute på Torö i skärgården här i Nynäshamn och badade bastuflotte. Det var ganska kyligt i både luften och i vattnet, men bastun var varm, och det var faktiskt skönt att hoppa i vattnet mellan varven när man blev för överhettad. Och trots att det var gråmulet ute var det en fin kväll. Alldeles spegelblankt låg havet och det var bara Tomas Ledins ”Blå, blå vindar och vatten” som saknades. En riktigt mysig och fin (men kall) sommarkväll som jag alltid kommer att minnas.

I söndags var jag och hälsade på min mor.
Min mamma som är närmare 80 år har sedan en tid tillbaka börjat dricka rödbetsjuice varje dag för att få mer energi och för att det ju är så bra för kärlen. Häromdagen när jag var där och hälsade på, pratade vi om det och hon sa;

-Ja jag är så glad att jag börjat dricka rödbetsjuice, för jag känner mig så pigg. Men en annan bra sak med juicen är att mina ben, som förut nästan var svarta av små ytliga blodkärl nu har blivit mycket finare. Faktum är att mina ytliga blodkärl nästan halverats och om jag vetat det från början, hade jag tagit en före-och efterbild på benen.

Ytliga blodkärl är ju inte snyggt, tycker jag, och det är inte så kul att ha bara ben på sommaren. Jag kanske är lite fåfäng, men detta stör mig.  Jag har fått ganska mycket sånt på mina ben senaste åren, då jag står och går mycket. Sen är det förstås ärftligt, genetiskt. Jag har ett mycket tunnt skinn på benen.

Jag brukar själv dricka rödbetsjuice i perioder, men ibland tröttnar jag, eller glömmer. Nu ska jag faktiskt testa att göra ett experiment några månader och kolla om jag får något resultat på benen. Och naturligtvis ta en före-och efterbild! 🙂

Fler och fler forskningsrapporter jämställer den prestationshöjande effekten av rödbetsjuice med det otillåtna dopingmedlet EPQ.
Studier visar att att det inte bara är uthålligheten som ökar utan även muskelstyrkan- även i doser som en till två decilter/dag.
Nitratet i rödbetor omvandlas till kväveoxid, vilket gör att kroppen använder och behöver mindre syre, genom ett ökat blodgenomflöde.

Nitrat har även en skyddande effekt på hjärta och kärl
. Läs mer här om den nyttiga rödbetan: //kurera.se/rodbeta/


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Brysselkål i apelsinsås på en vit tallrik

Apelsinkokt brysselkål med chili och vitlök

Blogginlägg

Egentligen ska man frossa i kål av olika sorter. Det är otroligt nyttigt. De svavelaktiga ämnena- glukosinolaterna som finns i kål, tycks fungera nästan som tumörhämmande läkemedel. Dessutom gynnar kål de nyttiga bakterierna i tarmfloran då de är rika på fibrer. Kål har även en antiinflammatorisk effekt. Brysselkål eller rosenkål som den också kallas är […]

Grönare nyårsmeny

Blogginlägg

Bara några dagar kvar på det gamla året och snart ringer vi in år 2018.  Mitt tips för nyårsmiddag i år blir något grönare och utan kött. Varmrätten, en fylld portabellosvamp, är verkligen superlyxig och supergod och något som även den inbitne köttälskaren kommer att älska. Så för dig som vill göra en grönare meny till ditt nyårsfirande, kommer här […]

Grönkålsbullar på ett vitt fat

Grönkålsbullar

Blogginlägg

Ibland är det svårt att hinna med allt som ska göras innan jul, men jag har iallafall hunnit laga dessa goda grönkålsbullar än så länge. De går snabbt och enkelt att fixa och de pryder verkligen sin plats på det gröna julbordet. Grönkål är dessutom fantastiskt nyttigt, så för dig som gillar kål är de […]

Julgodis och veganskt kola

Julgodis och veganskt kola

Blogginlägg

Många kommer nog att ägna helgen till att koka knäck och kola och  kanske göra godis till jul. Vore jag ledig hade jag nog stått i köket hela helgen med diverse matlagning och godistillverkning, men jag ska ägna både fredag och lördag åt att sjunga Stjärnjul, så jag får ta mina lediga kvällar nästa vecka […]

Vegetariska-och glutenfria julbullar

Vegetariska-och glutenfria julbullar

Blogginlägg

Nu närmar sig julen med stormsteg och jag är inte riktigt beredd på det trots att min hjärna mycket väl vet. Ibland vill jag gärna skjuta på saker, men julen går inte att skjuta på. Den infaller den 24:e december varje år, vare sig man vill eller inte. Jag sjunger just nu Stjärnjul  och förra veckan […]

Bild: Pixabay

Ketogen kost hjälper mot epilepsi

Blogginlägg

Dagens kost med socker, snabba kolhydrater, tillsatser och kemikalier är orsak till flera av dagens sjukdomar. Snabba kolhydrater och socker orsakar stor skada och inflammationer i våra kroppar som sen leder till många av våra välfärdssjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, led värk, diabetes, högt blodtryck, magproblem och cancer. Jag läste just en väldigt intressant artikel […]

Radioaktiva moln efter mystisk kärnolycka

Blogginlägg

På vårkanten 1986 tog allt jod slut på alla apotek. Det fanns inte att köpa någonstans. Läs om jod vid kärnkraftsolycka här Själv låg jag febersjuk i sängen med sprängfyllda värkande bröst då jag drabbats av mjölkstockning. Jag var ordentligt sjuk och medtagen men jag minns så väl den fasansfulla nyheten om Tjernobyls kärnkraftsolycka då jag […]

Den ”sjuka” cancervården

Blogginlägg

Få sjukdomar skrämmer oss mer än cancer! Men faktum är att vi alla kan ha haft cancer utan att ha haft en minsta aning om det. Det är nämligen ett medicinsk faktum att cancerceller under våra liv ambulerar omkring i kroppen. I normala fall kan kroppens immunförsvar själv göra sig av med dessa cancerceller. Kroppens självläkande […]