Riktig mat & hälsa

Fyllda auberginer och totalt hjärnkaos!

 

Fyllda auberginer på ett vitt fat tillsammans med morot- och vitkålssallad och sparris

Foto: Mia Hagenmalm

I min hjärna är det just nu totalt kaos! Hjärncellerna fladdrar fritt däruppe innanför pannbenet, helt utan struktur! Och jag bara avskyr när jag är så här! Stressad, förvirrad och helt utanför min vanliga strukturella värld! Hur ska jag hinna, hur ska jag få tiden att räcka till? Och när jag blir så här, får jag ingenting gjort! Jag bara skjuter upp saker och så ligger det där och skaver i hjärnan på nätterna!
Men MIA! Bara gör!!!, skriker jag inom mig!
Gör det du ska och skjut inte upp saker! Så ikväll ska jag sätta mig ner och göra en lista med punkter över det som ska göras. Fixa scenkläderna är prio ett! Uppdatera och skriva ut ESTA är viktigt. Skriva ut biljetterna! Kolla om passet är giltigt än en gång. Fixa hundvakt i elva dagar! Förbereda inför genrepet! Kolla att jag har rätt och allt smink! Behöver jag köpa till något?Vad ska jag ha med mig?Så där håller jag på dagarna i ända, och ändå får jag ingenting gjort!

Och så var det utvärdering av halsoutmaningen/som Mia i Mias gravidblogg utmanade sina läsare att hänga på i september:

Jo jag har uppnått  mina mål.
Jag bestämde att hålla en strikt FODMAP-diet, och äta mer basiks föda. Det har jag verkligen gjort! jag äter basiskt och rawfood varje dag. Dessutom har jag  gjort en utvärdering av min IBS-mage tål och inte. Jag kommer att fortsätta att äta mycket rawfood och vegetariskt, för jag mår så bra av det. Förr åt jag kött kanske fyra dagar i veckan, nu är det kanske en eller två gånger.

Jag har återgått till sjukgymnastik. Och denna månad ska jag lägga till avslappning- och andningsövningar minst två gånger per dag. Vår härliga dirigent Britt-Helene kör avslappningsövningar med oss varje tisdag, och nu har hon lärt oss att slappna av med en övning som bara tar fem minuter. En övning som är jättebra att ta till i en stressad situation eller i den grå stressiga vardagen. (Vilket jag behöver för att lugna min stressade hjärna just nu)

Stressen gör även att jag får merjobb! Som i morse! Javisst ja! Jag har ingen lunch till idag! Min tonårsdotter har plötsligt börja äta som en häst, vilket jag inte riktigt har fattat. Jag räknar fortfarande en barnportion, en vuxen och en matlåda! Och i går åt hon upp precis allt i matväg på middagsbordet. Trött som jag var orkade jag inte tillaga nytt, och det utan en tanke på min lunch idag. Så i morse blev det lite panik. Jag vill inte gå och köpa min lunch ute. Jag är så trött på den maten. Och snart ska jag äta restaurangmat i fjorton dagar. Ser jag INTE fram emot! Men auberginer hade jag hemma så jag fyllde en sån med auberginehack, tomater, lite rödlök och ost. Den fick stå i ugnen medan jag duschade.

Vegetariska Fyllda abuberginer  (snabbvariant)
1 aubergine, eko
10 st coctailtomater i skivor, EKO
1/2 röd lök, finhackad, EKO
riven ost, EKO
örtsalt 

Gör så här:
Dela aberginen på längden. Gröp ur "köttet" med en sked. Hacka det tillsammans med tomater och lök. Stek i rapsolja tills alltsammans mjuknar. Smaka av med örtsalt. Lägg tillbaka blandningen i auberginskalen och strö över lite ost. Gratinera i mitten av ugnen ca 20 minuter på 200 grader. Jag rev lite vitkål och morötter till. Sparris kokade jag någon minut i lätt saltat vatten. Inte för att jag vet om vitkålen passar till, men jag tänkte mer näringsmässigt här! 🙂

Ha en bra dag!

// Mia

 


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]