Riktig mat & hälsa

Fyllda auberginer och totalt hjärnkaos!

 

Fyllda auberginer på ett vitt fat tillsammans med morot- och vitkålssallad och sparris

Foto: Mia Hagenmalm

I min hjärna är det just nu totalt kaos! Hjärncellerna fladdrar fritt däruppe innanför pannbenet, helt utan struktur! Och jag bara avskyr när jag är så här! Stressad, förvirrad och helt utanför min vanliga strukturella värld! Hur ska jag hinna, hur ska jag få tiden att räcka till? Och när jag blir så här, får jag ingenting gjort! Jag bara skjuter upp saker och så ligger det där och skaver i hjärnan på nätterna!
Men MIA! Bara gör!!!, skriker jag inom mig!
Gör det du ska och skjut inte upp saker! Så ikväll ska jag sätta mig ner och göra en lista med punkter över det som ska göras. Fixa scenkläderna är prio ett! Uppdatera och skriva ut ESTA är viktigt. Skriva ut biljetterna! Kolla om passet är giltigt än en gång. Fixa hundvakt i elva dagar! Förbereda inför genrepet! Kolla att jag har rätt och allt smink! Behöver jag köpa till något?Vad ska jag ha med mig?Så där håller jag på dagarna i ända, och ändå får jag ingenting gjort!

Och så var det utvärdering av halsoutmaningen/som Mia i Mias gravidblogg utmanade sina läsare att hänga på i september:

Jo jag har uppnått  mina mål.
Jag bestämde att hålla en strikt FODMAP-diet, och äta mer basiks föda. Det har jag verkligen gjort! jag äter basiskt och rawfood varje dag. Dessutom har jag  gjort en utvärdering av min IBS-mage tål och inte. Jag kommer att fortsätta att äta mycket rawfood och vegetariskt, för jag mår så bra av det. Förr åt jag kött kanske fyra dagar i veckan, nu är det kanske en eller två gånger.

Jag har återgått till sjukgymnastik. Och denna månad ska jag lägga till avslappning- och andningsövningar minst två gånger per dag. Vår härliga dirigent Britt-Helene kör avslappningsövningar med oss varje tisdag, och nu har hon lärt oss att slappna av med en övning som bara tar fem minuter. En övning som är jättebra att ta till i en stressad situation eller i den grå stressiga vardagen. (Vilket jag behöver för att lugna min stressade hjärna just nu)

Stressen gör även att jag får merjobb! Som i morse! Javisst ja! Jag har ingen lunch till idag! Min tonårsdotter har plötsligt börja äta som en häst, vilket jag inte riktigt har fattat. Jag räknar fortfarande en barnportion, en vuxen och en matlåda! Och i går åt hon upp precis allt i matväg på middagsbordet. Trött som jag var orkade jag inte tillaga nytt, och det utan en tanke på min lunch idag. Så i morse blev det lite panik. Jag vill inte gå och köpa min lunch ute. Jag är så trött på den maten. Och snart ska jag äta restaurangmat i fjorton dagar. Ser jag INTE fram emot! Men auberginer hade jag hemma så jag fyllde en sån med auberginehack, tomater, lite rödlök och ost. Den fick stå i ugnen medan jag duschade.

Vegetariska Fyllda abuberginer  (snabbvariant)
1 aubergine, eko
10 st coctailtomater i skivor, EKO
1/2 röd lök, finhackad, EKO
riven ost, EKO
örtsalt 

Gör så här:
Dela aberginen på längden. Gröp ur “köttet” med en sked. Hacka det tillsammans med tomater och lök. Stek i rapsolja tills alltsammans mjuknar. Smaka av med örtsalt. Lägg tillbaka blandningen i auberginskalen och strö över lite ost. Gratinera i mitten av ugnen ca 20 minuter på 200 grader. Jag rev lite vitkål och morötter till. Sparris kokade jag någon minut i lätt saltat vatten. Inte för att jag vet om vitkålen passar till, men jag tänkte mer näringsmässigt här! 🙂

Ha en bra dag!

// Mia

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]