När en kompis i mellanstadiet inte åt kött eller fisk så ville inte Pernilla göra det heller. Hon blev vegetarian över en natt till sina föräldrars stora förtret, och fick som krav att lära sig att laga sin mat själv, vilket lade grunden till en kokbok senare i livet. Då, under 1980-talet, var det inte särskilt vanligt att barn så tydligt valde bort animaliska produkter.
Kost och hälsa har alltid varit och är en röd tråd i Pernilla Bergs liv. När hon flyttade hemifrån blev hon dessutom vegan. Hon fortsatte förkovra sig på universitetsnivå och utbildade sig till näringsfysiolog, tog magisterexamen i nutrition samt en doktorsexamen i molekylär toxikologi.
– Jag samlade på recept och gav ut en vegankokbok 2006. Då fanns knappt några ersättningsprodukter för kött som det gör idag så jag jobbade om alla recepten, säger Pernilla Berg som i samband med utgivningen av den andra upplagan startade eget företag och Sveriges första veganwebshop som blev Skandinaviens största med tiden.
– Vi sålde allt från kosmetik, choklad och oljor till kosttillskott och böcker och erbjöd kostråd. Vi hade ungefär 1000 produkter, säger Pernilla och fortsätter:
– 2008, när vi startade, fyllde vi en viktig funktion för veganer. Men elva år senare tyckte jag att vi hade uppfyllt våra mål. Många av de produkter vi hade fanns i vanliga livsmedelsaffärer och när den admin-
istrativa biten tog för mycket tid bestämde jag mig för att avveckla webshopen.
Ett nytt uppdrag
Pernilla har under många år varit expert i olika tidningar och svarar på frågor om kost och hälsa och när webshopen inte längre fanns ägnade hon sig åt kostrådgivning och konsultverksamhet inom hälsa och nutrition.
– Veganer är särskilt oroliga för att inte få i sig tillräckligt med näring. Det finns dessutom många myter om veganmat och ett av mina mål var att slå hål på dessa myter, upplysa och förklara.
Under tiden Pernilla drev veganshopen arbetade hon med produktutveckling av ett algoljetillskott med omega-3 fetterna EPA och DHA.
– Vi var först i Sverige med tillskott innehållande mikroalger, och dessa små alger har alltid fascinerat mig. När jag sedan fick frågan om att jobba med forskning och utveckling av den svenska skärgårdsalgen Haematococcus pluvialis som producerar astaxanthin, så kändes det uppdraget helt rätt.
Astaxanthin är naturens starkaste antioxidant. Den är antiinflammatorisk och är aktiv i alla kroppens celler. Den kan förbättra uthållighet och återhämtning efter träning men även förebygga trötta ögonen och skydda magens slemhinna. Just nu pågår studier på hur astaxanthin förbättrar uthållighet och kognitiv förmåga.
Skyddar mot infektioner
Att veganer kan prestera på topp inom långdistanslöpning och cykling är Pernilla ett levande bevis för. Hon började tidigt att orientera, men var inte så bra på att läsa kartan, löpning passade henne bättre. Bergsmarathon och 24-timmars mountainbike-tävlingar har det därför blivit många av.
– Jag har tävlat runt om i världen i många år, men nu blir det lite färre eftersom mitt jobb kräver mycket och jag reser en del. Det blir inte alltid så många pass, men jag försöker att träna smart och få in kvalitetspass för att bibehålla formen.
I just det sammanhanget är astaxanthin spännande.
De senaste 35 åren har det forskats intensivt på den svenska blodregnsalgen (Haematococcus pluvialis) och det finns många publicerade studier.
– Ett av mina mål är att sponsra forskningsstudier både inom grundforskning och kliniska studier för att öka kunskapen om astaxanthin och hur det förbättrar prestation och uthållighet.
Foto: Ateljé Photos 4 U
Pernilla Berg
Ålder: 47 år.
Bor: Dalarö.
Familj: Man och två döttrar, 14 och 16 år, och en bonusdotter på 18 år.
Gör: Forsknings- och utvecklingschef inom Life science på Asta Real. Magisterexamen i nutrition från Stockholms Universitet, PhD i molekylär toxikologi vid Karolinska Institutet och MedKand i medicin, Umeå Universitet.
Så mår jag bra: Jag prioriterar min sömn och behöver sova åtta timmar varje natt. Jag tränar fyra-fem gånger i veckan och äter vegankost.
Astaxanthin
… är en encellig grönalg som på latin heter Haematococcus pluvialis. Denna grönalg är mest känd för sitt röda innehåll. När algen kämpar för att överleva allt från näringsbrist till starkt solljus skiftar den från grönt till rött och det är under den omvandlingsprocessen som den producerar det kraftfulla ämnet astaxanthin, som ska skydda den mot de skadliga UV-strålarna och annan stress
Studier visar att mikroalgen lagras in i våra cellmembran och skyddar cellerna. Astaxanthin lagras också in i mitokondriemembranen och skyddar dem mot fria radikaler som bildas vid energiproduktion inne i cellerna. Fria radikaler bildas kontinuerligt i kroppen och de är nödvändiga för vår överlevnad då fria radikaler produceras av våra immunceller som ett försvar mot skadliga patogener.
Fria radikaler bildas vid fysisk påfrestning, exponering för UV-strålning och luftföroreningar. En för stor produktion av fria radikaler kan orsaka skador på kroppens celler och vävnader. Det är därför viktigt att ha en bra balans i kroppen, varken för lite eller för mycket.