kvinna i yogapose i solnedgång

Hormonell balans ger bättre sömn och träningsresultat

Kortisol är ett hormon som produceras av binjurarna vid stress. Hormonet är viktigt för blodsocker och energimetabolism – i lagom mängd. Men förödande för sömn, träning, vikt och sex om nivåerna är för höga. Vilket blir konsekvensen vid upprepad stress. 

Inom ayurvedisk medicin har man traditionellt använt ashwagandha vid stress och svaghet. Läkeörten anses allmänt stärkande och används därför vid trötthet, oro, obalans i sköldkörteln, bristande sexuell lust och nedsatt fertilitet liksom för att återfå fysisk styrka. Områden som alla påverkas av stress och förhöjd kortisolnivå.

Minskar känsligheten mot stress
Idag har forskarna kunnat visa, inte bara att ashwagandha fungerar, utan också hur ashwagandha fungerar. Och förklaringen är logisk – ashwagandha har en unik egenskap att minska kroppens känslighet för stress. Genom detta normaliseras kortisolnivån.

 

LÄS OCKSÅ: 8 anledningar att äta ashwagandha

Fett istället för muskler
Problemet med stress och ett högt kortisolpåslag är att det gör oss oroliga och trötta samtidigt som ämnesomsättningen sjunker. När kaloriförbrukningen minskar, ökar inlagringen av fett – framförallt kring mage och midja. Och eftersom energin delvis lagras i fettcellerna istället för att användas i musklerna blir kroppen svårtränad.

Antagonist till testosteron
Kortisol är ett katabolt (nedbrytande) hormon som bland annat bryter ner muskelceller för att frigöra glukos. Fortsätter stressen sjunker ämnesomsättningen samtidigt som blodsockerhalten ökar. Vid hög kortisolhalt, nedregleras även produktionen av testosteron, östrogen och progesteron – våra uppbyggande och reparerande könshormon – det vill säga våra naturligt anabola hormon. Även produktionen av sköldkörtelhormon minskar.

LÄS OCKSÅ: Balansera sköldkörteln på fyra veckor

Ashwagandha vänder utvecklingen
Fem dubbelblinda, kliniska studier från 2013 och 2016 visar att KSM-66, ett ekologiskt extrakt av ashwagandha, balanserar kortisolnivån varpå produktionen av könshormon ökar. Resultatet blir sänkt stressnivå, bättre sömn och ökad sexuell lust. Dessutom ökar syreupptagningsförmågan och träningseffekten. Resultatet blev bättre muskeltillväxt och ökad styrka. Som bonus minskade fettprocenten.

Diagram över träningseffekt vid intag av KSM-66

Kroppen blir lättränad
Förutom ökad produktion av cellenergi och könshormon visade forskarna även att produktionen av kroppseget kreatin ökade. Dessutom ökade mängden hemoglobin vilket förklarar den förbättrade syreupptagningsförmågan liksom den förbättrade maximala arbetskapaciteten. Kroppen blir helt enkelt mer lättränad.

Av Johanna Gustafsson

Källor:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26609282/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4687242/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4658772/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3863556/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3573577/

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Rök från stearinljus kan ha positiv effekt på hjärtat

Forskning

Tidigare har man kunnat konstatera kopplingar mellan luftburna partiklar och hjärt- och kärlproblem. Men nu visar en ny avhandling från Lunds tekniska högskola att partiklarna från ett brinnande stearinljus istället kan vara välgörande för hälsan. Men det gäller bara om ljuset brinner stilla och inte innehåller färg- eller doftämnen.

Vanligt att unga slarvar med lunchmaten

Kost

Åtta av tio svenskar uppger att de äter en nyttig och hälsosam lunch. De som inte väljer nyttig mat till lunch uppger två huvudanledningar, dels uppskattar de inte smaken och dels är de ointresserade av hälsosam kost.

palmolja_biodiesel

Palmolja i biodiesel är skadlig för miljön – nu stoppas skattelättnaden

Eko/miljö

Ett led i att minska koldioxidutsläppen är att gå över till drivmedel från förnyelsebara källor, något som gjort att det blivit populärt med biodiesel. Men biodiesel är inte fullt så miljövänligt som det framställs och i november beslutade regeringen stoppa skattelättnaden till PFAD – den restprodukt från palmolja som återfinns i mycket av den biodiesel som finns på marknaden.

läkare undersöker kvinnas hjärta

Selen och Q10 samverkar för bättre hjärthälsa

Forskning

Selen och Q10 samverkar och kan förbättra vår hjärthälsa, ge bättre livskvalitet och förlänga våra liv. Men de flesta svenskar har låga selenvärden. Här berättar professorn och forskaren Mikael Björnstedt om den senaste forskningen kring hur spårämnet selen samverkar med antioxidanten Q10.

Borrelia kan bli en utdragen historia

Naturlig hälsa

Den som blev biten av en fästing i somras och fick antibiotika tror kanske att faran är över och för många är den det. Den som har starkt immunförsvar klarar sig oftast bra och slipper fortsatta besvär men en borreliainfektion kan bli en långdragen och plågsam historia.

spiral

Läkemedelsverket JO-anmält efter larm om kopparspiral

Allmänt

Antalet anmälningar om biverkningar kopplade till det hormonfria preventivmedlet kopparspiral har ökat avsevärt på senare år. Läkemedelsverket får nu kritik av kvinnor som menar att man inte tagit deras misstankar på allvar och flera har nu anmält Läkemedelsverket till Justitieombudsmannen.

Hudexperten: Så vårdar du din vinterhud

Hud

Olika årstider innebär olika påfrestning och olika behov för såväl huden som resten av kroppen, det kan därför vara en fördel  att anpassa både hudvård och kost efter säsong. Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström ger tips om hur vi bäst vårdar huden under årets kalla månader.

Så slapp Lotta sin krånglande mage

Mage

Lottas mage har krånglat så länge hon kan minnas. Och efter en rad undersökningar hade hon resignerat inför att hon var ett "magbarn", en som ständigt hade kramper, förstoppningar, diarréer och magknip. Det var den ena hundens magonda som blev väckarklockan, för när Lotta vårdat sin hund tillbaka till en frisk mage tog hon även itu med sin egen. Att stötta matsmältningen löste ett livslångt problem.

frallor

Glutenfria småfrallor

Recept

Vad passar bättre till grytor och soppor än gott nybakat bröd? Dessa små frallor är helt glutenfria och passar lika väl som tillbehör till maten som på frukostbordet. Frallorna är enkla att göra men kräver lite jästid för att de ska bli som allra bäst.

Havtorn – det lilla bäret med de stora egenskaperna

Naturlig hälsa

Det orangea lilla havtornsbäret ser inte mycket ut för världen men har i årtusenden använts för sina helande egenskaper, inte minst för torra slemhinnor. På en av de renaste platserna i världen, den tibetanska platån, växer havtornsbär i ett ekosystem helt utan kemisk påverkan. Växtförhållandena gör bären extra näringstäta. Tina Yuen är läkare och driver världens största ekologiska havtornsodling i Tibet, här berättar hon mer om bärets egenskaper.

Deppig? Ta hjälp från naturen

Hälsa

En femtedel av alla människor i västvärlden kommer någon gång i livet att drabbas av depression och ännu fler av nedstämdhet och oro. Naturen har mycket att erbjuda, både i förebyggande av psykisk ohälsa och när nedstämdheten är ett faktum. Här är fem tips.

Henrik Ennarts tips för lyckliga magar

Mage

I sina böcker om mag- och tarmfloran berättar vetenskapsjournalisten Henrik Ennart om de mikrober som befolkar vårt inre och hur de påverkar vårt mående på många plan. Här följer några av de tips som Henrik nämner i sina böcker som bidrar till en balanserad tarmflora

fyra goda och nyttiga godisbitar

Fira första advent med nyttiga godsaker

Recept

Inget adventsfirande ska behöva vara tråkigt bara för att man väljer att äta hälsosamt och dra ned på raffinerat socker – tvärtom. Det finns många goda alternativ för den som vill prova lite nyttigare varianter. Dessa favoriter i repris är signerade Karin Haglund.

test_serum

Kureras skönhetspanel testar: Serum

Hud

Serum är dyrbara droppar som kan göra små underverk för huden. Kureras hudvårdspanel har låtit känslan i huden tala när den testat sig igenom sex ganska olika serum – och i hård konkurrens hittat en favorit.

Ny metod underlättar upptäckten av KOL

Forskning

En ny studie har resulterat i en förbättrad diagnosmetod för kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL). Förhoppningen är att metoden, som har både praktiska och ekonomiska fördelar jämfört med spirometri, snabbt ska komma ut på marknaden.

Knapriga mandelvåfflor till vardag och fest

Recept

Våfflor kan ätas både med söta och salta tillbehör. Denna glutenfria variant är baserad på mandelmjöl och glutenfritt havre och kan ätas till såväl frukost och lunch som till dessert. Njut med hallonsylt, äppelmos eller varför inte en matig hummus. 

Beröring ger bättre sömn

Hälsa

Beröring och god sömn – hänger det ihop? Ja, säger forskningen, främst på grund av kroppens eget må bra-hormon oxytocin. Har du ingen att ligga sked med kan ett varmt bad eller ett tungt täcke funka.