Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna i yogapose i solnedgång

Hormonell balans ger bättre sömn och träningsresultat

Kortisol är ett hormon som produceras av binjurarna vid stress. Hormonet är viktigt för blodsocker och energimetabolism - i lagom mängd. Men förödande för sömn, träning, vikt och sex om nivåerna är för höga. Vilket blir konsekvensen vid upprepad stress. 

Inom ayurvedisk medicin har man traditionellt använt ashwagandha vid stress och svaghet. Läkeörten anses allmänt stärkande och används därför vid trötthet, oro, obalans i sköldkörteln, bristande sexuell lust och nedsatt fertilitet liksom för att återfå fysisk styrka. Områden som alla påverkas av stress och förhöjd kortisolnivå.

 

Minskar känsligheten mot stress
Idag har forskarna kunnat visa, inte bara att ashwagandha fungerar, utan också hur ashwagandha fungerar. Och förklaringen är logisk - ashwagandha har en unik egenskap att minska kroppens känslighet för stress. Genom detta normaliseras kortisolnivån.

LÄS OCKSÅ: 8 anledningar att äta ashwagandha

Fett istället för muskler
Problemet med stress och ett högt kortisolpåslag är att det gör oss oroliga och trötta samtidigt som ämnesomsättningen sjunker. När kaloriförbrukningen minskar, ökar inlagringen av fett - framförallt kring mage och midja. Och eftersom energin delvis lagras i fettcellerna istället för att användas i musklerna blir kroppen svårtränad.

Antagonist till testosteron
Kortisol är ett katabolt (nedbrytande) hormon som bland annat bryter ner muskelceller för att frigöra glukos. Fortsätter stressen sjunker ämnesomsättningen samtidigt som blodsockerhalten ökar. Vid hög kortisolhalt, nedregleras även produktionen av testosteron, östrogen och progesteron - våra uppbyggande och reparerande könshormon – det vill säga våra naturligt anabola hormon. Även produktionen av sköldkörtelhormon minskar.

LÄS OCKSÅ: Balansera sköldkörteln på fyra veckor

Ashwagandha vänder utvecklingen
Fem dubbelblinda, kliniska studier från 2013 och 2016 visar att KSM-66, ett ekologiskt extrakt av ashwagandha, balanserar kortisolnivån varpå produktionen av könshormon ökar. Resultatet blir sänkt stressnivå, bättre sömn och ökad sexuell lust. Dessutom ökar syreupptagningsförmågan och träningseffekten. Resultatet blev bättre muskeltillväxt och ökad styrka. Som bonus minskade fettprocenten.

Diagram över träningseffekt vid intag av KSM-66

 

Kroppen blir lättränad
Förutom ökad produktion av cellenergi och könshormon visade forskarna även att produktionen av kroppseget kreatin ökade. Dessutom ökade mängden hemoglobin vilket förklarar den förbättrade syreupptagningsförmågan liksom den förbättrade maximala arbetskapaciteten. Kroppen blir helt enkelt mer lättränad.

Av Johanna Gustafsson

Källor:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26609282/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4687242/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4658772/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3863556/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3573577/

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

 

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Fakta

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

 

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.

 

tre kvinooansikten

Så kan din rosacea bli bättre

Hälsa

Rödhet eller rodnad på huden kan till exempel vara ytliga blodkärl eller rosacea. Kyla, värme och stress kan också göra huden rödflammig. Studier har visat ett en speciell molekyl som kommer från sackaros kan dämpa med röda området i ansiktet med upp till 68 procent.

man bär kvinna på ryggen

Naturens apotek: Uppiggande växter

Hälsa

När dagarna blir kortare och höstmörkret blir allt mer påtagligt hinner en del av oss aldrig ut i dagsljus. Då är det lätt att tappa ork och energi. Här är några pigga växter som ger kraft till både kropp och sinne.

 

Lingonbröd från boken "Systrarna Perssons skafferi"

Lingonbröd med anis

Recept

Vill du lyxa till vardagsfrukosten? Svep då ihop detta lingonbröd innan du går och lägger dig på kvällen och låt kalljäsa över natten. På morgonen är det bara att skjutsa in de färdigjästa bröden i ugnen - och voíla frukosten är serverad.

En shake med jordnötssmör och bär

Må bra i höst med hälsosam comfort food

Kost

Matbloggaren Agnes Gällhagen har samlat sina bästa och mest trösterika comfort food-recept i en kokbok i grön tappning. Mat att laga när du vill vara lite extra snäll mot dig själv, när förkylningen lurar eller du helt enkelt behöver fylla på med extra näring och omtanke.