Grönt te kan minska symtom av såväl psykisk som fysisk stress, visar forskning.
Hemligheten heter L-theanin och är en aminosyra som finns i tebladen.
Under senare år har hälsoeffekten av en ingrediens som ingår i grönt te belagts i vetenskapligt. Ingrediensen heter L-theanin och är en av de aminosyror som finns i grönt te. Substansen är alltså helt naturlig men har många biokemiska egenskaper.
Minskar både psykisk och fysisk stress
L-theanin har till exempel visat sig kunna påverka utsöndringen och funktionen av signalsubstanser i centrala nervsystemet redan efter 30 minuter efter intag.
Dessutom visar flera studier att extrakt av grönt te kan reducera såväl psykologiska som fysiologiska stressreaktioner.
Vid lagom stress fungerar hjärnan optimalt
En lagom hög stressnivå gör att funktionerna i hjärnan är på topp. Det är när stressnivån går över denna optimala nivå som till exempel arbetsminne och koncentration försämras.
Glutaminsyra är en viktig signalsubstans i det centrala nervsystemet. Den binder till flera olika sorters glutamatreceptorer, vilka i sin tur påverkar många former av synaptisk plasticitet plus minne och inlärning.
Normaliserar systemet
Vid långvarig stress förlorar man glutamatreceptorer vilket ger minskad mental flexibilitet och uppmärksamhet. Det är viktigt att ha ett system i balans och därför har forskare länge studerat fenomenet. Man har kommit fram till att aminosyran L-theanin förmodligen verkar så att den blockera bindningen av glutaminsyra till glutamatreceptorer och på sätt lyckas normalisera systemet – vilket har en avstressande och skyddande effekt vid stress.
Test med matematisk uppgift som stressfaktor
Effekten av L-theanin har påvisats i flera vetenskapliga studier, bland annat vid Nagoya universitetet i Japan där effekterna av L-theanin mättes vid ett stresstest i laboratoriemiljö.
I en placebokontrollerad, dubbelblind studie fick deltagarna genomgå ett test där en utmanande matematisk uppgift fungerade som akut stressfaktor.
Forskarna visste att vid akut stress ökar hjärtfrekvensen och immunförsvaret går på högvarv och de mätte därför såväl puls som utsöndring av immunglobulin A i saliv.
Tydlig avstressande effekt
Deltagarna fick genomgå fyra separata studier: En där de tog L-theanin i början av testet, en där de tog L-theanin halvvägs – och två kontrollförsök där de antingen tog placebo eller ingenting.
Resultatet visade tydligt att L-theanin hade en avstressande effekt hos deltagarna. De som tagit L-teanin fick mindre ökning av puls och immunglobulin än vid placebo.
Kosttillskott med L-theanin kan därför vara att rekommendera vid olika typer av stresstillstånd, menar experter.
Källa: Kenta Kimura, Makoto Ozeki, Lekh Raj Juneja, Hideki Ohira vid Nagoya University Department of Psychology, Chikusa-ku, Nagoya, Japan: ”L-Theanin recuces psychological and physiological stress responses”.
Av Isabelle G Hedander