Njut med gott samvete av raw julgodis i helgerna! Vad sägs om dessa oemotståndliga saffransbollar med citron, kokos, cashewnötter – och boostade med antioxidanten gurkmeja?
”Jag har valt att ”boosta” dessa bollar lite extra med gurkmeja vilket gör dem ännu hälsosammare, men de får också en härligt intensiv gul färg!”, säger Anna ”Miss Raw” Krigh, som skapat detta härliga recept.
Anna Krigh är utbildad rawfoodkock och holistisk coach och grundare av företaget ”Miss Raw”. Anna ägnar sig åt hälsocoachande samtal, föreläsningar, workshops, tillverkning och försäljning av rawfood och finns på Instagram som @missraw77
Ingredienser
Ca 10 st
3 dl cashewnötter (vid allergi funkar samma mängd solroskärnor lika bra)
ca 15 st färska dadlar
2 paket saffran (ger mer smak av saffran, men 1 paket går lika bra)
1/2 ekologisk citron, zest och saft
1 1/2 msk kokosolja
1 krm gurkmejapulver
kokosflingor att rulla i
Gör så här
Lägg cashewnötterna i en matberedare och mixa till ett ”mjöl”.
Dela och kärna ur dadlarna och blanda ned resten av ingredienserna.
Mixa tills du har en lagomt krämig smet. Är smeten för torr kan du tillsätta lite mer kokosolja, citronsaft eller vatten.
Smaka av och rulla sedan bollarna i kokos och ställ in i frysen.
Tips: Vill du rulla bollarna i vackert gul kokos? Lägg då ca 2 dl kokosflingor i en plastpåse tillsammans med 1 krm gurkmejapulver och lite saft från en ekologisk apelsin. Knyt ihop påsen och blanda runt tills kokosen fått en gyllengul färg. Häll ut på bakplåtspapper och låt lufttorka.
Saffransbollarna håller ca 2 månader i frysen och ca 1 vecka i kylskåp.
Av Carolina Eriksson